Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

România cere Turciei deblocarea exportului de ovine

Autor: Ilie Stoianmarți, 16 aprilie, 2013

Secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Achim Irimescu, împreună cu specialişti din Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) vor discuta, marţi, cu omologii turci deblocarea exporturilor româneşti de animale vii din speciile bovine şi ovine, precum şi ridicarea măsurii de interzicere a tranzitului rutier cu carne de ovine destinată ţărilor arabe.

„Mâine vom discuta, la Ankara, cu reprezentanţii Autorităţii Veterinare din Turcia deblocarea exporturilor de animale vii din speciile ovine şi bovine, dar mai ales ridicarea măsurii de interzicere a tranzitului rutier cu carne românească de ovine şi bovine destinată ţărilor arabe. Am solicitat sprijin din partea Comisiei Europene pentru ridicarea interdicţiei de export aplicate României de către Turcia, iar reprezentanţii DG SANCO (n.r. Direcţia Generală pentru Sănătatea şi Protecţia Consumatorului din cadrul Comisiei Europene) sunt de partea noastră, considerând că măsurile impuse de Turcia sunt total nefondate. Ne-au promis că vor interveni atât la comitetul vamal, unde se discuta aceste aspecte, cât şi în comisia de aderare”, a declarat, luni, pentru AGERPRES, Achim Irimescu.

Acesta a precizat că în cazul în care nu va fi ridicată cel puţin interdicţia privind tranzitul cu carne de ovine, România va lua „măsuri foarte stricte” de monitorizare a tuturor importurilor din Turcia.

După vizita efectuată în Turcia, oficialul MADR se va deplasa în SUA, unde va avea discuţii cu reprezentanţii Băncii Mondiale pe anumite programe privind irigaţiile, iar ulterior va pleca la Luxemburg, la şedinţa lunară a Consiliului de miniştri ai Agriculturii şi Pescuitului.

Problemele României legate de exportul de ovine şi bovine vii, dar şi de carne au început la finele anului 2011, când Turcia a blocat importurile din România, dar şi tranzitul prin ţara lor a cărnii de oaie românească. Ciobanii români se plâng că nu pot exporta oi şi carne de oaie în Turcia din cauza unei boli aproape inexistente în România, respectiv din cauza scrapiei. Din această situaţie câştigă intermediarii, care au început să cumpere berbecuţii româneşti la preţuri extrem de mici şi după o scurtă perioadă de furajare şi carantină, în Bulgaria, iau drumul exportului chiar şi către către Turcia.

Datele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor arată că în 10 ani, respectiv în perioada 2002-2011, scrapia a fost depistată la doar 256 de ovine pe teritoriul românesc dintr-un total de peste 8,5 milioane de capete.

Turcia este primul partener economic al României din afara Uniunii Europene şi din cadrul Organizaţiei de Cooperare Economică la Marea Neagră, al cincilea partener în cadrul schimburilor comerciale totale ale României, respectiv a patra piaţă pentru exportul României. (Agerpres)

Carnea de porc, primul loc în Top-ul importurilor
Autor: Maria Demetriad  /   luni, 19 ianuarie 2015

Carnea de porc a ocupat primul loc în Top-ul importurilor de produse agroalimentare, în primele 10 luni ale anului 2014 Carnea de porc a ocupat primul loc în topul importurilor de produse agroalimentare în perioada 1 ianuarie - 31 octombrie 2014 cu o cantitate de 129.000 de tone, în creştere cu 7 procente faţă de aceeaşi perioadă din...

Cris Tim va investi 5 mil. de euro în dezvoltarea producției ready-meal
Autor: Maria Demetriad  /   vineri, 16 ianuarie 2015

Cris Tim va investi 5 milioane de euro în dezvoltarea producției ready-meal, segment care a crescut cu 30% anul trecut, a declarat Radu Timiş, preşedintele grupului. Totodată, activitatea companiei se va extinde și în zona vinificației, investind alte 2,5 milioane de euro în ”Crama Butic”. "În acest an investim aproximativ 3...