Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

România are combine insuficiente pentru a strange recolta

Autor: Meat MIlkjoi, 17 iulie, 2014

(Agerpres) Pentru a obţine cele mai mici pierderi în recolta de grâu, ţara noastră ar mai avea nevoie de 15.000 de combine. Potrivit secretarului de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Botănoiu, finalizarea recoltatului ar trebui să se facă în 15 zile, deoarece în acest interval pierderile sunt minime.

„În agricultură, cea mai importantă lucrare din veriga tehnologică este recoltatul. Dacă nu reuşim să recoltăm într-un timp foarte scurt, pierderile sunt mult mai mari decât cele înregistrate cu celelalte lucrări din așa zisul „butoiul lui volnic”, unde fiecare doagă reprezintă o lucrare: arat, discuit, pregătirea patului germinativ, sămânţă, semănat, tratamente, îngrășăminte etc. Degeaba luăm tractoare, remorci şi mijloace de transport performante dacă nu avem utilajul cel mai important: combina. România dispune la ora actuală de numai 25.000 de combine, din care 14.700 sunt în stare bună şi foarte bună, dar în jur de 10.000 sunt într-o stare precară”, a precizat Botănoiu.

Acesta consideră că în momentul de față cele trei milioane de hectare însămânţate în toamnă, în special cu grâu, trebuie recoltate într-o perioadă scurtă de timp, în jur de 15 zile, ca să eviţi pierderile, însă, până în prezent, nu s-a reuşit niciodată finalizarea recoltatului în mai puțin de 30 de zile.

„Niciodată nu am reuşit cu 25.000 de combine să finalizăm recoltatul grâului în 15 zile. Cele aproape 10.000 de combine aflate într-o stare precară necesită investiţii, pentru că asta înseamnă că se mai sparge un rulment, că au probleme cu lamele, că au nevoie de o curea pe care nu o găsesc la timp şi toate acestea înseamnă o pierdere de timp. Mai vine şi o ploaie şi, depinzând foarte mult de zonă şi de transport, recoltatul culturilor de toamnă se duce undeva la 30 de zile, practic o perioadă dublă. De ceea ar trebui să mai adăugam încă 10-15.000 de combine şi să avem în jur de 40.000 de combine. Aici se vede inteligenţa unei investiţii. Să ai suficiente combine ca să poţi lua cât mai repede grâul din câmp, în condiţii de calitate cât mai bune”, a adăugat secretarul de stat în MADR.

În 2015, Frigoexpres va avea o creștere de 10 %
Autor: Maria Demetriad  /   vineri, 16 ianuarie 2015

În anul 2015, compania de transport Frigoexpres va avea o creștere de 10 % a afacerilor, a declarat Florian Mihuţ, Directorul General şi acţionarul majoritar al transportatorului orădean, la acest lucru urmând să contrinuie noile contracte semnate în Germania, Franţa şi Elveţia.   „Anul trecut l-am terminat cu o cifră de...

Afacerile VPK Packaging-Salonta vor trece de 23 de milioane de euro
Autor: Maria Demetriad  /   joi, 15 ianuarie 2015

Afacerile VPK Packaging-Salonta vor trece de 23 de milioane de euro, în 2015. Mai precis, producătorul belgian de ambalaje din carton VPK Packaging, care deţine pe piaţa locală două fabrici la Salonta, judeţul Bihor, şi-a bugetat pentru anul 2015 o cifră de afaceri de 23,6 mil. euro, mai mult cu 13% faţă de anul trecut, în principal pe...