Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Romania, in topul tarilor cu cele mai mari scumpiri la alimente

Autor: Meat MIlkmiercuri, 30 ianuarie, 2013

Alimentele s-au scumpit in Romania, in medie, cu 14,5% in ultimii doi ani si jumatate, a doua cea mai puternica dinamica la nivel european, dupa Ungaria, reiese dintr-o analiza The Money Channel pe baza datelor Eurostat.

Cel mai mult a crescut pretul legumelor, cu 55% din septembrie 2008 pana in prezent. Scumpirea alimentelor a intrecut semnificativ avansul salarial.

In septembrie 2008, criza financiara culmina cu colapsul Lehman Brothers, iar efectele incepeau sa se vada si in economia reala. Romania a intrat in recesiune, dar alimentele au continuat sa se scumpeasca puternic. Din septembrie 2008 pana in prezent, pretul alimentelor s-a majorat cu 14,5%, avans de trei ori mai puternic decat media europeana. Ungaria este singurul stat membru care a avut un ritm al scumpirilor la alimente mai mare decat Romania.

Pe de alta parte, datele Eurostat mai arata ca jumatate din scumpiri au avut loc in ultimele sase luni. Cel mai mult s-au scumpit legumele in ultimii doi ani si jumatate, cu 55% fata de o medie europeana de plus 17%. Painea si cerealele sunt mai scumpe cu 11% fata de acum doi ani si jumatate, iar carnea cu 8,7%. Lactatele si ouale s-au scumpit, in medie, cu 12% in ultimii doi ani, la fel ca si fructele. In toate aceste cazuri, cresterile de pret au depasit in Romania cu mult media europeana, iar tara noastra se afla pe primele locuri in topul scumpirii alimentelor in Uniunea Europeana.

Pe de alta parte, castigul salarial mediu net a avansat intre septembrie 2008 si februarie 2011 cu 9%, semn ca unii romani au fost fortati sa cumpere mai putin. Cheltuielile cu alimentele ocupa, in medie, mai bine de o treime in bugetul unei familii.

TransCOOL FORUM va avea loc în 28 septembrie 2018, ora 13:00, la Romexpo
Autor: meatmilk  /   luni, 24 septembrie 2018

(Comunicat) Jucatori importanti de pe lantul de aprovizionare si desfacere al produselor perisabile se intalnesc vineri, 28 septembrie, la Romexpo, ora 13.00, in cadrul FORUMULUI TransCOOL – transport si depozitare „frig”, eveniment conex din bogata agenda TransLogistica EXPO.   Subiectele propuse, desi nu neaparat noi, incita la...

CEC Bank: Mihaela Popa, numită ca Director General–Presedinte interimar
Autor: meatmilk  /   luni, 24 septembrie 2018

(Comunicat) Actionarul CEC BANK S.A., Statul Roman, reprezentat de Ministerul Finantelor Publice, a hotarat modificarea statutului Bancii in sensul adoptarii sistemului splitat de conducere (separarea functiei de Presedinte al Consiliului de Administratie de cea de Director General – Presedinte al Comitetului de Directie). Totodata, Adunarea...