Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

Romania, in topul tarilor cu cele mai mari scumpiri la alimente

Autor: Meat MIlkmiercuri, 30 ianuarie, 2013

Alimentele s-au scumpit in Romania, in medie, cu 14,5% in ultimii doi ani si jumatate, a doua cea mai puternica dinamica la nivel european, dupa Ungaria, reiese dintr-o analiza The Money Channel pe baza datelor Eurostat.

Cel mai mult a crescut pretul legumelor, cu 55% din septembrie 2008 pana in prezent. Scumpirea alimentelor a intrecut semnificativ avansul salarial.

In septembrie 2008, criza financiara culmina cu colapsul Lehman Brothers, iar efectele incepeau sa se vada si in economia reala. Romania a intrat in recesiune, dar alimentele au continuat sa se scumpeasca puternic. Din septembrie 2008 pana in prezent, pretul alimentelor s-a majorat cu 14,5%, avans de trei ori mai puternic decat media europeana. Ungaria este singurul stat membru care a avut un ritm al scumpirilor la alimente mai mare decat Romania.

Pe de alta parte, datele Eurostat mai arata ca jumatate din scumpiri au avut loc in ultimele sase luni. Cel mai mult s-au scumpit legumele in ultimii doi ani si jumatate, cu 55% fata de o medie europeana de plus 17%. Painea si cerealele sunt mai scumpe cu 11% fata de acum doi ani si jumatate, iar carnea cu 8,7%. Lactatele si ouale s-au scumpit, in medie, cu 12% in ultimii doi ani, la fel ca si fructele. In toate aceste cazuri, cresterile de pret au depasit in Romania cu mult media europeana, iar tara noastra se afla pe primele locuri in topul scumpirii alimentelor in Uniunea Europeana.

Pe de alta parte, castigul salarial mediu net a avansat intre septembrie 2008 si februarie 2011 cu 9%, semn ca unii romani au fost fortati sa cumpere mai putin. Cheltuielile cu alimentele ocupa, in medie, mai bine de o treime in bugetul unei familii.

Guvernul a decis continuarea programului Laptele școlar
Autor: meatmilk  /   luni, 5 august 2019

(Comunicat) În Ședința Guvernului din 31 iulie 2019 a fost aprobată o Hotărâre pentru stabilirea bugetului de implementare a Programului pentru şcoli al României în perioada 2017-2023 pentru anul şcolar 2019-2020 și pentru modificarea și completarea HG nr. 640/2017 pentru aprobarea Programului pentru şcoli al României în perioada...

Pe Litoral, ANSVSA amendează de zor pe cei care încalcă legislația privind siguranța alimentară
Autor: meatmilk  /   vineri, 2 august 2019

(Comunicat) Seria controalelor în unităţile amplasate în cele 7 zone de interes turistic – Năvodari, Mamaia Nord, Mamaia Centru, Mamaia Sud, Eforie, Costineşti şi Mangalia – a continuat şi în săptămâna 22.07.2019 – 28.07.2019, unde medicii veterinari oficiali, care activează în cadrul Comandamentului Sezon Estival 2019, au...