Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Romania, in topul tarilor cu cele mai mari scumpiri la alimente

Autor: Meat MIlkmiercuri, 30 ianuarie, 2013

Alimentele s-au scumpit in Romania, in medie, cu 14,5% in ultimii doi ani si jumatate, a doua cea mai puternica dinamica la nivel european, dupa Ungaria, reiese dintr-o analiza The Money Channel pe baza datelor Eurostat.

Cel mai mult a crescut pretul legumelor, cu 55% din septembrie 2008 pana in prezent. Scumpirea alimentelor a intrecut semnificativ avansul salarial.

In septembrie 2008, criza financiara culmina cu colapsul Lehman Brothers, iar efectele incepeau sa se vada si in economia reala. Romania a intrat in recesiune, dar alimentele au continuat sa se scumpeasca puternic. Din septembrie 2008 pana in prezent, pretul alimentelor s-a majorat cu 14,5%, avans de trei ori mai puternic decat media europeana. Ungaria este singurul stat membru care a avut un ritm al scumpirilor la alimente mai mare decat Romania.

Pe de alta parte, datele Eurostat mai arata ca jumatate din scumpiri au avut loc in ultimele sase luni. Cel mai mult s-au scumpit legumele in ultimii doi ani si jumatate, cu 55% fata de o medie europeana de plus 17%. Painea si cerealele sunt mai scumpe cu 11% fata de acum doi ani si jumatate, iar carnea cu 8,7%. Lactatele si ouale s-au scumpit, in medie, cu 12% in ultimii doi ani, la fel ca si fructele. In toate aceste cazuri, cresterile de pret au depasit in Romania cu mult media europeana, iar tara noastra se afla pe primele locuri in topul scumpirii alimentelor in Uniunea Europeana.

Pe de alta parte, castigul salarial mediu net a avansat intre septembrie 2008 si februarie 2011 cu 9%, semn ca unii romani au fost fortati sa cumpere mai putin. Cheltuielile cu alimentele ocupa, in medie, mai bine de o treime in bugetul unei familii.

ANPC a amendat hipermarket-uri din Oltenia
Autor: meatmilk  /   joi, 21 februarie 2019

(Comunicat) Urmare a actiunilor de control efectuate de o echipa a Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), formata din comisari ai corpului de control, ai Directiei Generale de Control si ai Comisariatului Regional pentru Protectia Consumatorilor (CRPC) S-V Oltenia, coordonati de seful Corpului de Control al Presedintelui...

Se reia schimbul comercial agroalimentar cu Republica Iran
Autor: meatmilk  /   joi, 21 februarie 2019

(Comunicat) Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale anunță că, datorită eforturilor diplomatice și ale Guvernului României din ultima perioadă, a fost deschisă piața de export pentru ovine cu Republica Iran.   Astfel, în ianuarie 2019 a fost agreat modelul de certificat de export între Autoritatea Națională...