Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

Romania intra in schengen cu gainile

Autor: Meat MIlkmiercuri, 30 ianuarie, 2013

(Romania libara). Incepand cu anul viitor libera circulatie a oualor de gaina prin Europa va fi total bulversata. Unele oua vor putea calatori nestingherite.

De pilda „ouale nemtesti” sau „ouale austriece” vor beneficia de mai multe drepturi decat „ouale poloneze” si „ouale italienesti”, care risca sa fie intoarse de la granita, sau chiar sa nu fie lasate nici macar sa intre in magazinele propriei patrii. Romania nu are insa a se teme prea mult, pentru ca ouale noastre respecta in proportie de 80%, directiva UE in materie de „Schengenul oualor”.

Comisarul european pentru Sanatate si Drepturile Consumatorilor, John Dalli, a precizat ca de la 1 ianuarie 2012 va intra in vigoare legislatia care interzice comercializarea oualor crescute in baterii invechite. Asta inseamna ca de anul viitor cetatenii UE vor consuma oua mai putin stresate” decat pana in prezent. Fermierii care-si cresc gainile in conditii de stres extrem au avut 12 ani de tranzitie in care sa-si retehnologizeze exploatatiile.

Cei care s-au culcat pe-o ureche si nu au investit in achizitia de custi moderne vor putea sa-si vanda ouale in continuare, dar nu catre consumatori, ci doar catre procesatorii industriali care produc praf de ou, galbenus lichid pasteurizat sau alte alimente. Acest compromis e rezultatul final unor furtunoase dispute intre statele membre mai lenese si cele care au investit masiv in modernizarea fermelor de pasari.

Ca sa-i impace pe toti, initial CE propusese limitarea circulatiei oualor provenite de la custi neimbunatatite, care sa primeasca interdictie la export, dar sa poata fi totusi vandute la intern. State ca Germania si Austria, care nu mai au pe teritoriul lor nici macar o baterie invechita, au protestat vehement, invocand concurenta neloiala din partea unor tari ca Polonia, unde 90% din pasari sunt chinuite in baterii vechi. Olanda s-a infoiat si ea, propunand ca orice fermier prins ca-si streseaza gainile in custi sa primeasca 19.000 euro amenda sau sase luni de munca in folosul comunitatii.

Dr Adina Ciurea, sef serviciu bunastare si nutritie animala din cadrul ANSVSA a declarat pentru RL de ce nu s-a amanat aplicarea legii, in ciuda lobby-ului intens al Italiei, Poloniei si Spaniei, care au ferme invechite: „Statele care deja s-au aliniat se opun vehement.

Germania sau Austria au incheiat modernizarea fermelor de anul trecut cheltuind o multime de bani pentru asta. Li se pare nedrept sa se amane aplicarea legii sau sa se acorde derogari. Ei au stopat productia ca sa utileze noile hale in timp ce fermierii din statele codase au mers non stop cu productia si au facut profituri”.

Dr Adina Ciurea ne asigura ca fermierii romani si-au inlocuit cea mai mare parte a custilor invechite: In Romania sunt 188 de producatori de pasari, din care 44 de unitati sunt neconforme. Desi reprezinta un sfert din numarul de ferme, in realitate in ele cresc doar 15% din efectivul de 5.183.253 de gaini al tarii. Din cele 44 de ferme, un numar de 30 sunt atat de vechi incat nici nu apar in clasificarile UE.

N-au taietor de gheare, n-au sistem de alarma in hala si inaltimea minima a custii e sub inaltimea minima pe care o prevede directiva. Toate cele 30 de ferme ar fi trebuit sa fie inchise demult, dar le-am mai tolerat pana la 31 decembrie. Dupa aceasta data le punem lacatul pe usa. Insa numarul de gaini crescute in ele reprezinta doar 6% din efective. In realitate, raman doar 14 producatori cu custi invechite, din care o parte se vor moderniza pana la finele anului”.

Prof. univ. dr. Ilie Van, presedintele Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania, e optimist, subliniind un avantaj major de care se vor bucura producatorii romani: In prezent, din Polonia ne vin 10% din oua”, ceea ce inseamna ca de la 1 ianuarie 2012 interdictia de vanzare pe care polonezii o vor avea din partea UE va avantaja fermierii autohtoni”.

Atat Ilie Van, cat si reprezentanta ANSVSA subliniaza ca in societatea contemporana gainile isi vor putea cuceri dreptul la o viata mai buna, ca de pilda sa li se aloce 750 cm2 de cusca, in loc de 550 cm2, insa niciodata nu vom asista la o gratiere in masa: Nu cred sa existe vreo tara in UE care sa fi renuntat cu totul la baterii. 70% din ouale consumate de europeni provin de la gaini crescute la baterie”.

Controale ANSVSA privind ouăle provenite din comerțul intracomunitar
Autor: meatmilk  /   miercuri, 24 aprilie 2019

(Comunicat) Inspectorii Autoritătii Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor în colaborare cu reprezentanţii Inspectoratului General al Poliției Române au desfăşurat o acţiune la nivel naţional, pentru verificarea modului în care operatorii din sectorul alimentar respectă condiţiile sanitare veterinare şi de...

Studiu: Ce înțeleg românii printr-o alimentație sănătoasă?
Autor: meatmilk  /   miercuri, 24 aprilie 2019

Femeile sub 30 de ani reprezintă categoria cea mai interesată de un stil de viață sănătos   Zahărul și produsele care conțin grăsimi saturate și colesterol sunt considerate a fi alimentele cele mai dăunătoare sănătății   Doar 1 din 5 persoane interesate de un stil de viață sănătos folosește...