Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

Romania la „Saptamana Verde”

Autor: Meat MIlkmarți, 29 ianuarie, 2013

Firmele romanesti au expus o gama larga de produse cum ar fi: miere si produse apicole, preparate din peste, vinuri, fructe de padure, ceaiuri si extracte din plante, branzeturi, produse specifice satului romanesc, precum si mancare traditionala romaneasca: sarmalute, mititei, bulz.

Delegatia tarii noastre a participat la Saptamana Verde cu scopul declarat de a imbunatati promovarea produselor agroalimentare romanesti pe piata interna si extra-comunitara. Mihail Dumitru, ministrul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, impreuna cu ambasadorul Romaniei la Berlin, Lazar Comanescu, au primit, la standul Romaniei, delegatia oficiala condusa de ministrul Agriculturii din Germania, Ilse Aigner, primarul Berlinului, Klaus Wowereit, si presedintele Asociatiei Fermierilor din Germania, Gerd Sonnenleitner. Oaspetii au degus­tat, la standul tarii noastre, produse traditionale romanesti: vin, palinca, branzeturi, pastrav afumat.

Intalnirea cu secretarul de stat din Ministerul Federal German al Alimentatiei, Agriculturii si Protectiei Consumatorilor, Gert Lindeann, la un seminar organizat de Comitetul de Est al Economiei Germane, a avut ca punct de pornire posibilitatile de colaborare bilaterala in perioada urmatoare. Cu aceasta ocazie, au fost identificate doua directii: consolidarea terenurilor si viitorul PAC dupa 2013.

Oficialii germani s-au aratat deschisi pentru a sprijini Romania in rezolvarea problemelor legate de faramitarea terenurilor. De asemenea, s-a discutat despre posibilitatea ca Ilse Aigner sa programeze, in cursul acestui an, o vizita de lucru in Romania.

In plus, secretarul de stat Gert Lindemann, a declarat ca Romania ramane o tara atractiva pentru investitori datorita potentialului agricol nevalorificat. “Fara Romania, Uniunea Europeana nu ar fi completa, dar ar fi foarte bine pentru UE daca potentialul mare al Romaniei din agricultura ar putea fi valorificat”, a spus Lindemann. Germania s-a angajat cu proiecte si consultanta in Romania pentru ca este o tara prioritara, din anul 2000 deruland 13 proiecte de twinning in administratia agrara si veterinara.

In cadrul aceluiasi seminar, Mihail Dumitru a prezentat situatia agriculturii din Romania, in special avantajele si facilitatile oferite potentialilor investitori. “Vreau sa va conving ca sunt oportunitati deosebite de investitii in Romania, desi in sectorul pe care l-am preluat sunt inca multe de facut. Avem resurse agricole importante, peste 14 milioane de hectare de teren agricol, dar facem eforturi pentru contracararea efectelor climatice, pentru moder­nizarea sistemului de irigatii si de imbunatatiri funciare, unde avem nevoie de investitii”, a spus Dumitru. Acesta a precizat ca, in ciuda potentialului agricol detinut, Romania se confrunta si cu un mare deficit de produse agroalimentare, importand produse care ar putea fi obtinute in tara. “Trebuie sa incercam sa facem o restructurare a sectorului, deoarece avem resursele si cunostintele necesare, poate doar mai putin capital”, a spus Dumitru. De asemenea, in opinia acestuia, Romania se confrunta cu o fragmentare excesiva a exploatatiilor agricole.

“Avem o structura duala, cateva ferme mari si foarte multe ferme mici, de subzistenta. Trebuie sa incepem un proces de dezvoltare a fermelor mici, sa poata trece intr-o categorie intermediara si sa produca pentru piata”, a spus Dumitru.

Ministrul Roman al Agriculturii a concluzionat ca participarea Romaniei la aceasta manifestare a constituit o oportunitate pentru firmele romanesti de a prezenta cele mai importante produse agro-alimentare si de a dezvolta noi relatii comerciale, cu impact pozitiv asupra cresterii exporturilor pe pietele internationale.

În 2019, IFFA va sărbători cea de-a 70-a aniversare
Autor: Ilie Stoian  /   joi, 15 noiembrie 2018

Spectacolul internațional de carne IFFA este pregătit să-și marcheze anul viitor cea de-a 70-1 aniversare, introducând noi caracteristici ale evenimentului și extinzând capacității spectacolului global, prin mărirea spațiului de expunere.   Astfel, începând cu 4-9 mai 2019, la Messe Frankfurt, Germania, evenimentul se va...

Medalie de Aur pentru echipa UGAL, la concursul internațional Ecotrophelia
Autor: meatmilk  /   joi, 25 octombrie 2018

Ana-Georgiana Popa, Alina-Marina Chirilă şi Adelina Pricope, studente ale Universității „Dunărea de Jos” din Galaţi, au fost premiate cu Medalia de Aur, pentru creația lor, îngheţata din gutui, prune şi zer, în cadrul competiției internaționale Ecotrophelia, manifestare conexă târgului SIAL de la Paris.   Proiectul,...