Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close
IFS

România, monitorizată de UE în privința bunăstării animalelor

Autor: Nora Marinmiercuri, 10 ianuarie, 2018

O revizuire detaliată a eforturilor globale ale Uniunii Europene (UE) în materie de bunăstare a animalelor se dovedește a fi eficace și trebuie să fie pusă în aplicare în acest an de către supraveghetorul financiar al UE, Curtea Europeană de Conturi.

 

Curtea a anunțat că va trimite experți în România, Polonia, Franța, Italia și Germania, ca parte a auditului său politic, cu scopul de a întocmi un raport care urmează să fie publicat până în decembrie 2018.

 

Potrivit Global Meat News, monitorizarea va examina ”dacă acțiunile Comisiei Europene și ale statelor membre UE au contribuit în mod eficient la realizarea obiectivelor privind bunăstarea animalelor”, a afirmat o notă a observatorului oficial din Luxemburg.

 

O lucrare de fundal publicată marți, 9 ianuarie, a subliniat două domenii de îngrijorare care vor primi o atenție deosebită din partea auditorilor.

 

Auditorii verifică standardele

 

Una este modul în care executivul UE și statele membre au asigurat că sectorul cărnii și al animalelor respectă normele UE din ce în ce mai ample, privind bunăstarea animalelor, inclusiv reglementări detaliate privind transportul viu, sacrificarea, păsări și multe altele.

 

Auditorii vor dori să vadă modul în care Comisia și guvernele ”au asigurat că sistemele de control pentru aplicarea standardelor minime sunt eficiente”, a declarat Curtea.

 

Un alt domeniu de politică examinată în detaliu va fi modul în care statele membre au aplicat așa-numitul mecanism de eco-condiționalitate al politicii agricole comune, a UE. Acest lucru implică acordarea anumitor standarde minime de bunăstare a animalelor. Dacă nu reușesc să le respecte, plățile PAC pot fi reduse.

 

Alocarea fondurilor europene, la bani mărunți!

 

Curtea va analiza, de asemenea, cât de eficient statele membre în alocarea de fonduri în cadrul măsurilor de dezvoltare rurală, pentru a aborda problemele specifice legate de bunăstarea animalelor, inclusiv prin încurajarea agricultorilor să depășească standardele minime.

 

De asemenea, va evalua cât de bine funcționează Comisia în diseminarea bunelor practici privind bunăstarea animalelor și în urmărirea rezultatelor propriilor inspecții pe această temă.

 

Curtea analizează o gamă largă de politici și programe ale UE, evaluând dacă banii cheltuiți pentru punerea în aplicare a acestora sunt în conformitate cu obiectivele stabilite în legislația relevantă.

 

În lucrarea sa, Curtea a constatat: ”UE are unele dintre cele mai înalte standarde de reglementare din lume privind bunăstarea animalelor”. Acesta a subliniat că nu numai bunăstarea animalelor în Europa este consacrată în Tratatul Uniunii Europene, ca ființe simțitoare, și, prin urmare, demne de protecție, mai mult decât dacă ar fi pur și simplu bunuri.

 

Strategia UE privind bunăstarea animalelor a trebuit să garanteze aplicarea consecventă a standardelor de bunăstare a animalelor în întreaga Uniune Europeană.

MADR a dat startul Programului “Bazna și Mangalița”
Autor: meatmilk  /   joi, 8 martie 2018

(Comunicat) Prima livrare de purcei din rasele Bazna și Mangalița, realizată în prezența ministrului Petre Daea care s-a aflat în comuna Roșia, satul Nou, în județul Sibiu, în data de 6 martie 2018, s-a efectuat către un crescător de porci din satul Bradu. Purcelușii din rasele amintite au fost transportați de către procesatorul...

Premieră națională în embriotransfer la Semtest-BVNMureş
Autor: meatmilk  /   miercuri, 7 martie 2018

Semtest BVN-Mureș a repurtat un succes de proporții, în privința embriotransferului, grație excepționalei echipe de geneticieni din cadrul companiei, echipă condus de domnul Valer Sician.   Vorbind despre succesul recent, domnul Sician l-a parafrazat pe Neil Armstrong, spunând că echipa Semtest BVN-Mureș a făcut ”Un pas mic...