Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

România, monitorizată de UE în privința bunăstării animalelor

Autor: Nora Marinmiercuri, 10 ianuarie, 2018

O revizuire detaliată a eforturilor globale ale Uniunii Europene (UE) în materie de bunăstare a animalelor se dovedește a fi eficace și trebuie să fie pusă în aplicare în acest an de către supraveghetorul financiar al UE, Curtea Europeană de Conturi.

 

Curtea a anunțat că va trimite experți în România, Polonia, Franța, Italia și Germania, ca parte a auditului său politic, cu scopul de a întocmi un raport care urmează să fie publicat până în decembrie 2018.

 

Potrivit Global Meat News, monitorizarea va examina ”dacă acțiunile Comisiei Europene și ale statelor membre UE au contribuit în mod eficient la realizarea obiectivelor privind bunăstarea animalelor”, a afirmat o notă a observatorului oficial din Luxemburg.

 

O lucrare de fundal publicată marți, 9 ianuarie, a subliniat două domenii de îngrijorare care vor primi o atenție deosebită din partea auditorilor.

 

Auditorii verifică standardele

 

Una este modul în care executivul UE și statele membre au asigurat că sectorul cărnii și al animalelor respectă normele UE din ce în ce mai ample, privind bunăstarea animalelor, inclusiv reglementări detaliate privind transportul viu, sacrificarea, păsări și multe altele.

 

Auditorii vor dori să vadă modul în care Comisia și guvernele ”au asigurat că sistemele de control pentru aplicarea standardelor minime sunt eficiente”, a declarat Curtea.

 

Un alt domeniu de politică examinată în detaliu va fi modul în care statele membre au aplicat așa-numitul mecanism de eco-condiționalitate al politicii agricole comune, a UE. Acest lucru implică acordarea anumitor standarde minime de bunăstare a animalelor. Dacă nu reușesc să le respecte, plățile PAC pot fi reduse.

 

Alocarea fondurilor europene, la bani mărunți!

 

Curtea va analiza, de asemenea, cât de eficient statele membre în alocarea de fonduri în cadrul măsurilor de dezvoltare rurală, pentru a aborda problemele specifice legate de bunăstarea animalelor, inclusiv prin încurajarea agricultorilor să depășească standardele minime.

 

De asemenea, va evalua cât de bine funcționează Comisia în diseminarea bunelor practici privind bunăstarea animalelor și în urmărirea rezultatelor propriilor inspecții pe această temă.

 

Curtea analizează o gamă largă de politici și programe ale UE, evaluând dacă banii cheltuiți pentru punerea în aplicare a acestora sunt în conformitate cu obiectivele stabilite în legislația relevantă.

 

În lucrarea sa, Curtea a constatat: ”UE are unele dintre cele mai înalte standarde de reglementare din lume privind bunăstarea animalelor”. Acesta a subliniat că nu numai bunăstarea animalelor în Europa este consacrată în Tratatul Uniunii Europene, ca ființe simțitoare, și, prin urmare, demne de protecție, mai mult decât dacă ar fi pur și simplu bunuri.

 

Strategia UE privind bunăstarea animalelor a trebuit să garanteze aplicarea consecventă a standardelor de bunăstare a animalelor în întreaga Uniune Europeană.

INSSE: Efectivele de porcine la 1 mai 2018
Autor: meatmilk  /   vineri, 21 septembrie 2018

(Comunicat) La 1 mai 2018, faţă de aceeaşi dată a anului 2017, efectivele de porcine au scăzut cu 8,0% pe total şi cu 14,2% la efectivul matcă.   Analizând distribuţia efectivelor de porcine la 1 mai 2018 pe regiuni de dezvoltare, comparativ cu 1 mai 2017, se constată că ponderea acestora a crescut în regiunile: Nord-Vest...

Reproducția bovinelor de carne în funcție de anotimpuri
Autor: Mircea Demeter  /   miercuri, 5 septembrie 2018

Potrivit studiului ”Breeding Seasons”, elaborat de specialiștii Universității din Copenhaga, creșterea efectivelor de bovine de carne de vită prin reproducerea poate avea loc pe parcursul întregului an sau poate fi limitată la o anumită parte a anului. În cazul în car ea are loc într-un sezon restrâns, practica cea mai frecventă...