Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

România nu a fost notificată despre chiftelele de la Ikea

Autor: Ilie Stoianmarți, 26 februarie, 2013

Referitor la informarea de presă efectuată de către reprezentanţii autorităţilor competente ale Republicii Cehia, cu privire la testele efectuate la produsele comercializate pentru lanţul de magazine IKEA care conţineau carne de cal, până la ora 15.50., Sistemul Rapid de Alertă pentru alimente şi Furaje din România nu a fost notificat de către Comisia Europeană prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje, cu privire la acest subiect.

Precizăm faptul că produsele din Republica Cehă au fost testate şi retrase de autorităţi înainte de a fi comercializate, deci, nu au fost distribuite către consumatori.

După evaluarea riscului, efectuată de către reprezentanţii Comisiei Europene, în cazul în care România se află pe lista de distribuţie a acestor produse, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor va lua măsurile necesare, conform datelor transmise de către Comisia Europeană.

Procedura aplicabilă Sistemului Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje (SRAAF) prevede ca autoritatea competentă a unui stat membru, care suspicionează existenţa unui situaţii periculoase pentru sănătatea publică cu privire la alimente şi furaje, să informeze Comisia Europeană prin intermediul acestui sistem.

După ce datele sunt analizate, sunt transmise notificări de alertă către statele implicate informaţii privind: produsul, producătorul, natura riscului, lotul (sau loturile), data producerii şi lista statelor membre unde a fost distribuit produsul.

Un stat membru, inclus pe această listă, va lua măsurile legale, care pot include retragerea de la comercializare, distrugerea produsului sau reexpedierea acestuia către ţara de origine. (Biroul Comunicare şi Relaţii cu Mass-Media al ANSVSA)

Se extind controalele de sănătate la importul de porci din SUA și Canada
Autor: Meat MIlk  /   luni, 15 decembrie 2014

În urma deciziei Comisiei Europene luată săptămâna trecută, se extind controalele de sănătate asupra importurilor de porci vii din SUA și Canada, până la 31 octombrie anul viitor (2015) ca urmare a  preocupărilor legate de cazurile numeroase ale virusului diareei porcine epidemice (DPE). În luna iulie, Bruxelles-ul a impus re guli...

Laringotraheita infecțioasă aviară
Autor: Meat MIlk  /   vineri, 12 decembrie 2014

Laringotraheita infecțioasă aviară (LTI) este o boală infectocontagioasă endemică, care afectează îndeosebi găinile și fazanii, cu evoluție acută, caracterizată clinic prin tulburări respiratorii grave, iar morfopatologic prin leziuni catarale sau hemoragico-necrotice ale mucoasei laringotraheale.   Importanță,...