Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Romania nu are o bursa a pestelui

Autor: Meat MIlkmiercuri, 30 ianuarie, 2013

Potrivit Agerpres, Romania este singura tara europeana care nu are o Bursa a Pestelui, a declarat, joi, Dinu Aurel, reprezentatul Agentiei Nationale pentru Pescuit si Acvacultura (ANPA), la Targul international pentru dezvoltarea macro-regiunii Dunarii.

„Romania este singura tara europeana care nu are infrastructura specifica pescuitului, nu are o Bursa a Pestelui, nu are porturi pescaresti. Practic, nu avem o piata a pestelui. Aceste proiecte sunt de importanta deosebita, dar deocamdata nu am gasit niciun investitor privat dispus sa le faca”, a spus Dinu Aurel.

Acesta a precizat ca ANPA intentioneaza sa realizeze acest proiect din fonduri europene. „Este destul de e costisitor acest proiect. Pana in prezent, este estimat la 20 de milioane de euro si presupune realizarea unei cladiri la Tulcea si a 15 puncte de colectare de peste in Delta, cinci pe mal si 10 pe pontoane care indeplinesc conditiile europene. Avem deja la Tulcea terenul din partea Primariei. In cadrul proiectului sunt incluse sistemul IT, dar si mijloacele de transport”, a spus reprezentantul ANPA.

Potrivit acestuia, cererea de finantare va fi depusa la Autoritatea de Management pentru Programul Operational de Pescuit pana la sfarsitul lunii iulie, iar proiectul ar putea fi finalizat pana la sfarsitul anului 2012.

In decembrie 2006, Consiliul local al municipiului Tulcea a semnat un protocol de colaborare cu ANPA in vederea realizarii Bursei pestelui, obiectiv care are drept scop imbunatatirea serviciilor de desfacere si prezentare a produselor piscicole din judet. In octombrie 2010, edilii urbei au aprobat Planul Urbanistic Zonal al investitiei, autoritatile locale urmand sa puna la dispozitia ANPA un teren de 9.053 de metri patrati, apartinand domeniului privat al municipiului, in vederea realizarii investitiei.

Fondurile necesare realizarii Bursei pestelui la Tulcea vor fi acordate de Uniunea Europeana, finantarea urmand sa se asigure 100% din Programul Operational pentru Pescuit 2007-2013.

Romania va beneficia, pana in 2013, de peste 307,618 milioane euro pentru finantarea investitiilor in domeniul pescuitului, acvaculturii si procesarii, din care 230,714 milioane euro reprezinta asistenta UE din cadrul Fondului European pentru Pescuit (FEP), iar diferenta este asigurata din bugetul national.

Axa 1 destinata adaptarii flotei de pescuit are alocata o suma 13 milioane de euro, axa 2 pentru acvacultura – 140 de milioane de euro, axa 3 pentru masuri de interes comun – 40 de milioane de euro, axa 4 – dezvoltarea zonelor pescaresti – 100 de milioane euro, iar asistenta tehnica – 14,3 milioane euro.

In prezent, pestele din Delta Dunarii reprezinta sub 1% din ceea ce se vinde pe piata din Romania, cele mai multe specii fiind carasul si platica. Pestele capturat din Dunare, care reprezinta 80% din pestele indigen, se tranzactioneaza in cea mai mare parte pe piata neagra.

Potrivit Raportului Delta Warning, piata neagra domina comertul cu peste din Delta Dunarii, aceasta fiind evaluata la 75% din total. Astfel, in anul 2010, pescarii au capturat 2.090 de tone de peste, dar exista cel putin 5.000 de tone de peste capturat ilegal, din care organele de control au confiscat 23 de tone, ceea ce reprezinta doar 0,46% din total.

Intervenția domnului Petre Daea în Consiliul UE, privind PPA în România
Autor: meatmilk  /   miercuri, 18 iulie 2018

Doamnă președinte Domnule comisar Dragi colegi, România de-a lungul istoriei a dovedit și poate dovedi oricând că nu a dat boli nimănui, dar din nefericire a primit. România nu este izvor de pestă porcină, dar este în război cu această boală pe un front de aproape 1400 de km la granița de răsărit a Uniunii...

Lidl susține programul VIA, destinat tinerilor afectați de cancer
Autor: meatmilk  /   miercuri, 18 iulie 2018

(Comunicat) Izolarea este cunoscută ca fiind problema numărul unu cu care se confruntă tinerii adulți atunci când au de a face cu un diagnostic precum cancerul.   ,,VIA – aplicația mobilă concepută pentru a conecta persoane și pentru a crea conexiuni umane între tinerii adulți care se luptă cu cancerul astfel încât...