Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

România- locul 19 în privința prețului cărnii de tăuraș

Autor: Meat MIlkluni, 19 ianuarie, 2015

Conform Comisiei Europene, care citează surse Eurostat, România se clasează pe locul 19 în privința prețului cărnii de tăuraş şi de vită în carcasă. Carnea de tăuraş se vindea în medie cu 270 euro/100 kilograme iar cea de vacă la 204 euro/100 kilograme. “Preţurile s-au dus în jos şi la carne şi la lapte din cauza embargoului pus Rusiei. Ţările vecine cum ar fi Ungaria şi Polonia, nu mai livrează acolo şi se îndreaptă cu marfa către România”, spune Claudiu Daviţoiu, proprietarul Agroindaf Afumaţi, o fermă de 1.000 de bovine. Cotaţia tăuraşilor a scăzut cu 2,8% în ultimele şase luni iar preţul vacilor pe piaţa cărnii s-a redus cu 17% în acelaşi interval.

“Noi vindem animalele în viu. Tăuraşii în viu se vând în jur de 6 lei/kilogram iar vacile la 4,4 lei/kilogram. Randamentul între animalul în viu şi carcasă este de aproximativ 50%”, spune Daviţoiu.

Pe liniile de procesare ale abatoarelor ajung în special tăuraşii, vacile ieşite din perioada de lactaţie şi bovinele crescute special pentru carne. Tăuraşii sunt trimişi spre sacrificare când ajung la aproximativ 500 de kilograme, adică după un an şi jumătate de la naştere iar vacile de lapte sunt sacrificate abia după ce ies din perioada de lactaţie, adică 6-7 ani şi ajung la circa 600-800 kilograme.

România este pe locul zece în Uniunea Europeană cu un şeptel de 2 milioane de bovine iar la producţia de lapte este abia pe locul 18 cu 621.000 de tone în primele zece luni ale anului trecut.

Pe de altă parte, comparativ cu situația Europei, în Brazilia se constată o ceștere a prețului cărnii de vită, ca urmare a scăderii producției, în ultima parte a anului trecut.

 

Un analist al burselor de mărfuri a declarat că prețul cărnii braziliene de vită a crescut cu 12% între septembrie și noiembrie 2014. Numărul sacrificărilor de bovine a scăzut cu 5% de la an la an, în al treilea trimestru din 2014, la doar 8,5 milioane de capete, ceea s-a reflectat într-o reducere cu 4% a producției de carne de vită la 2.030.000 tone în aceeași perioadă de timp, a declarat Mintec.

 

Începutul anului a cunoscut o perioadă cu vreme uscată și neobișnuit de caldă, care a afectat în mod negativ volumele și rezervele de apă, fapt care s-a concretizat în final într-o primă scădere a producției în ultimii trei ani. Dar, în același timp cu scăderea producției braziliene de carne de vită a crescut cererea începând cu vara lui 2014, când Rusia a interzis importurile de carne de vită dintr-o serie de țări exportatoare. Totodată scăderea valorii realului brazilian (BRL) de la mijlocul anului 2014 a îmbunătățit competitivitatea pe piața mondială a sectorului brazilian al cărnii de vită, sporind cererea.

 

La începutul lui 2014, prețul unui kilogram de carne de vită din Brazilia a fost de circa 10,25 BRL și dacă în prima jumătate a anului a cunoscut suișuri și coborâșuri, începând cu luna august s-a cristalizat un puternic trend ascendent, astfel că, în doar o lună, prețul cărnii braziliene de vită a crescut de la circa 11 BRL / kg la aproximativ 12,20 BRL / kg. Punctul de maxim a fost atins în luna octombrie a anului trecut, când pentru un kg de carne de vită din Brazilia s-au plătit aproximativ 12,50 BRL.

Controlul și eliminarea IVEMP în creșterea porcilor
Autor: Meat MIlk  /   miercuri, 14 ianuarie 2015

Infecția cu virusul encefalomiocarditei porcului – IVEMP (Encefalomyocarditis virus – EMPV) este o boală infecțioasă virală întâlnită la porcine de toate vârstele, îndeosebi la grupele de tineret porcin, fiind evidențiată printr-o mortalitate ce variază între 10% și 100%. Produsă de un cardiovirus, boala afectează deseori...

Influența dezechilibrelor nutriționale asupra taurilor și vierilor
Autor: Meat MIlk  /   joi, 8 ianuarie 2015

Influența dezechilibrelor nutriționale pot avea consecințe nefaste asupra taurilor și vierilor, în procesul de reproducție. În  cazul în care substanțele nutritive din rație nu se găsesc într-un echilibru normal (deficit sau exces), funcția de reproducție la masculii bovini și suini este influențată negativ. Dintre substanțele...