Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Romania poate castiga un miliard de euro din exportul carnii de porc

Autor: Meat MIlkmiercuri, 30 ianuarie, 2013

Potrivit Agroinfo, dupa sapte ani de interdictie a exportului de porci, Uniunea Europeana revine asupra masurii si ne da verde. Desi aceasta decizie este, dupa parerea mea, una extrem de importanta, presa si oficialii nu ii acorda atentia cuvenita.

Dupa sapte ani de interdictie a exportului de porci, Uniunea Europeana revine asupra masurii si ne da verde. Desi aceasta decizie este, dupa parerea mea, una extrem de importanta, presa si oficialii nu ii acorda atentia cuvenita.

De ce este asa de importanta decizia UE ? Reprezentanti ai Centrului Roman de Modelare Economica, dar si alti analisti afirma ca din exportul de carne de porc, Romania ar putea castiga intre 600 de milioane de euro si un miliard de euro. Ca sa aveti poate o imagine mai adecvata, analistii spun ca investitia Nokia reprezenta, din exporturi, intre 1 si 1,2 miliarde de euro. Asadar, prin exportul de porci, tara noastra ar putea recupera o parte considerabila din gaura lasata de plecarea mega-concernului finlandez, una dintre cele mai mari investitii din Romania si din Europa de sud-est.

In paranteza fie spus, in timp ce Nokia era o fabrica straina, deci, dependenta de mult mai multi factori, cresterea si procesarea animalelor ramane un business eminamente romanesc. Ceea ce este un plus. Apoi, Nokia depindea de piata internationala de tehnologie, o piata extrem de dinamica si de volatila, pe cand exportul de animale este o activitate cu mult mai stabila. In fine, pana la urma, Nokia este a altora, pe cand porcul este, dupa cum se zice, pasarea romanului.

Este important faptul ca fermierii romani au capacitatea de face export. Dar poate cel mai important este ca in acest moment piata externa este foarte favorabila Romaniei. Ne putem impune prin preturi de cost mai mici, prin calitate si prin seriozitate.

Pentru ca visul a cat mai multor producatori romani sa devina realitate mai avem nevoie de ceva: Guvernul trebuie sa sustina – prin subventii si prin alte cai – dezvoltarea de exploatatii, care sa genereze, in final, export.

Inainte de criza, in urma cu doi, trei ani, o serie de guvernanti mizau pe agricultura, ca supapa la recesiune. Criza a venit si a plecat, fara insa ca agricultora sa joace vreun rol special, datorita statului. Caci cresterea economica generata de agricultura, trebuie sa fiti de acord cu mine, n-a fost rodul vreunei strategii, stim asta cu totii. Ei bine, acum, avem, din nou, prin reluarea exportului de porc, o alta sansa de fructifica imensul potential agricol autohton.

Soluții digitale pentru productivitate sporită și profit ridicat în fermă
Autor: meatmilk  /   vineri, 3 august 2018

(Comunicat) Evoluția rapidă a domeniului IT și influența existenței Internetului se fac simțite în toate domeniile, inclusiv în agricultură. Fermierii din întreaga lume adoptă cu rapiditate noile tehnologii, astfel încât să își îndeplinească menirea cât mai ușor și să producă tot mai multă hrană pentru o populație...

C.E.: Rolul cheie pe care vânătorii trebuie să îl joace în împiedicarea evoluției PPA
Autor: meatmilk  /   joi, 2 august 2018

(Comunicat) Sectorul cărnii de porc este unul dintre cele mai semnificative sectoare agricole din UE. Acesta reprezintă 8,5% din producția totală a industriei agricole din UE, cea mai mare, în comparație cu alte sectoare de carne. Carnea de porc reprezintă 50% din producția totală de carne din UE. Carnea de porc este cea mai exportată...