Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Romania poate castiga un miliard de euro din exportul carnii de porc

Autor: Meat MIlkmiercuri, 30 ianuarie, 2013

Potrivit Agroinfo, dupa sapte ani de interdictie a exportului de porci, Uniunea Europeana revine asupra masurii si ne da verde. Desi aceasta decizie este, dupa parerea mea, una extrem de importanta, presa si oficialii nu ii acorda atentia cuvenita.

Dupa sapte ani de interdictie a exportului de porci, Uniunea Europeana revine asupra masurii si ne da verde. Desi aceasta decizie este, dupa parerea mea, una extrem de importanta, presa si oficialii nu ii acorda atentia cuvenita.

De ce este asa de importanta decizia UE ? Reprezentanti ai Centrului Roman de Modelare Economica, dar si alti analisti afirma ca din exportul de carne de porc, Romania ar putea castiga intre 600 de milioane de euro si un miliard de euro. Ca sa aveti poate o imagine mai adecvata, analistii spun ca investitia Nokia reprezenta, din exporturi, intre 1 si 1,2 miliarde de euro. Asadar, prin exportul de porci, tara noastra ar putea recupera o parte considerabila din gaura lasata de plecarea mega-concernului finlandez, una dintre cele mai mari investitii din Romania si din Europa de sud-est.

In paranteza fie spus, in timp ce Nokia era o fabrica straina, deci, dependenta de mult mai multi factori, cresterea si procesarea animalelor ramane un business eminamente romanesc. Ceea ce este un plus. Apoi, Nokia depindea de piata internationala de tehnologie, o piata extrem de dinamica si de volatila, pe cand exportul de animale este o activitate cu mult mai stabila. In fine, pana la urma, Nokia este a altora, pe cand porcul este, dupa cum se zice, pasarea romanului.

Este important faptul ca fermierii romani au capacitatea de face export. Dar poate cel mai important este ca in acest moment piata externa este foarte favorabila Romaniei. Ne putem impune prin preturi de cost mai mici, prin calitate si prin seriozitate.

Pentru ca visul a cat mai multor producatori romani sa devina realitate mai avem nevoie de ceva: Guvernul trebuie sa sustina – prin subventii si prin alte cai – dezvoltarea de exploatatii, care sa genereze, in final, export.

Inainte de criza, in urma cu doi, trei ani, o serie de guvernanti mizau pe agricultura, ca supapa la recesiune. Criza a venit si a plecat, fara insa ca agricultora sa joace vreun rol special, datorita statului. Caci cresterea economica generata de agricultura, trebuie sa fiti de acord cu mine, n-a fost rodul vreunei strategii, stim asta cu totii. Ei bine, acum, avem, din nou, prin reluarea exportului de porc, o alta sansa de fructifica imensul potential agricol autohton.

Indal Partner iși va expune ultima ofertă de tehnologii la Meat Milk 2019
Autor: meatmilk  /   luni, 25 martie 2019

Compania clujeană Indal Partner se va număra printre participanții conferinței Meat Milk 2019, acolo unde, în zilele de 30 și 31 mai, la Hotel Alpin din Poiana Brașov, își va prezenta ultima ofertă de tehnologii destinate industriei alimentare și, în special, celei de procesare a laptelui, la standul pe care îl va organiza în...

Meat Milk 2019: GrECo JLT va susține o prezentare în ședința generală din 30 mai
Autor: meatmilk  /   luni, 25 martie 2019

Compania GrECo JLT, va participa la Conferința Internațională Meat Milk 2019, care se va desfășura sub titlul ”Protejarea interesului național în condițiile globalizării sectoarelor de carne și lapte”, în zilele de 30 și 31 mai, la Hotel Alpin din Poiana Brașov.   Conform programului, compania va susține o prezentare...