Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

România, recunoscută ca ţară oficial liberă de bruceloză bovină

Autor: Meat MIlkvineri, 17 ianuarie, 2014

Statele membre prin vot majoritar au aporobat proiectul de decizie al Comisiei Europene, conform căruia România va putea să participe la comerţul intracomunitar cu bovinele vii, din exploataţiile de pe întreg teritoriul României.

Din acest an, graţie măsurilor aplicate de către ANSVSA, prin decizie a Comisiei Europene, România face parte din grupul restrâns de state membre indemne de această boală gravă, beneficiind astfel de condiţii mai relaxate la certificarea stării de sănătate.

Documentul a fost votat în data de 14 ianuarie 2014, în cadrul şedinţei Comitetului Permanent pentru Lanţul Alimentar şi Sănătatea Animalelor (din cadrul DG SANCO – Comisia Europeană), secţiunea sănătatea şi bunăstarea animalelor, control şi condiţii de import.

Consecutiv votului, proiectul deciziei va urma paşii procedurali, urmând ca, după publicarea în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, să intre în vigoare.

Această realizare este o confirmare a eforturilor ANSVSA, a activităţii serviciilor veterinare întreprinse de-a lungul anilor, prin implementarea Programului Naţional de eradicare, controlul şi monitorizare a brucelozei bovine, pentru a îndeplini condiţiile prevăzute în legislaţia europeană în vederea recunoaşterii statului oficial de ţară liberă.

Trebuie menţionat ca noul statut al României sub raportul acestei boli vine ca o recunoastere a activităţii medicilor veterinari care au reuşit eradicarea acestei boli încă din anul 1963. Eforturile financiare din partea României, pentru a monitoriza această boală, se ridică anual la aproximativ 3 milioane de euro. (Biroul de Presă al ANSVSA)

Se extind controalele de sănătate la importul de porci din SUA și Canada
Autor: Meat MIlk  /   luni, 15 decembrie 2014

În urma deciziei Comisiei Europene luată săptămâna trecută, se extind controalele de sănătate asupra importurilor de porci vii din SUA și Canada, până la 31 octombrie anul viitor (2015) ca urmare a  preocupărilor legate de cazurile numeroase ale virusului diareei porcine epidemice (DPE). În luna iulie, Bruxelles-ul a impus re guli...

Laringotraheita infecțioasă aviară
Autor: Meat MIlk  /   vineri, 12 decembrie 2014

Laringotraheita infecțioasă aviară (LTI) este o boală infectocontagioasă endemică, care afectează îndeosebi găinile și fazanii, cu evoluție acută, caracterizată clinic prin tulburări respiratorii grave, iar morfopatologic prin leziuni catarale sau hemoragico-necrotice ale mucoasei laringotraheale.   Importanță,...