Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

România, repetentă la exportul de produse din carne de vită

Autor: Meat MIlkjoi, 5 decembrie, 2013

Exportatorii de vite din România au trimis în străinătate în primele nouă luni ale anului animale de 95 de milioane de euro, al doilea export ca mărime pe această linie din Uniunea Europeană. În acest interval, la export au plecat vite cu o greutate totală de 36.600 de tone, ceea ce înseamnă 3.000 de camioane încărcate cu câte 60 de viţei a câte 200 de kilograme fiecare, potrivit calculelor ZF.

Exporturile de bovine vii sunt peste potenţialul României având în vedere că în funcţie de şeptel economia locală este pe locul zece. Liderul exporturilor de vite din UE este Franţa, ţară ce deţine şi cel mai mare şeptel al blocului comunitar.

În contrast, la carnea de vită procesată (carcasă) exporturile sunt de 8,3 de ori mai mici faţă de valoarea bovinelor vii, iar România se află abia pe locul 17 în Europa, arată datele Eurostat, institutul european de statistică, noteaza Ziarul financiar.

„Există o piaţă pentru comerţul cu animale vii. Exportatorii vin, culeg viţeii tineri, îi îngraşă aici pentru o scurtă perioadă, după care îi trimit la export către marile îngrăşătorii. În general, animalele ce pleacă la export sunt cele din gospodăriile populaţiei“, explică Vasile Pachiţanu, preşedintele asociaţiei Angus.Ro, o organizaţie ce reuneşte crescători de vite de carne.

Diferenţa dintre valoarea exporturilor româneşti de vite şi cea a cărnii procesate arată disfuncţio­nalitatea pieţei agricole locale. Micii crescători nu au forţă pentru a-şi extinde fermele şi preferă să renunţe la viţei, iar procesatorii locali de carne devin necompetitivi pe piaţa externă a cărnii procesate în lipsa unei oferte suficiente pe această linie.(Mai multe, pe www.zf.ro)

Carnea de porc, primul loc în Top-ul importurilor
Autor: Maria Demetriad  /   luni, 19 ianuarie 2015

Carnea de porc a ocupat primul loc în Top-ul importurilor de produse agroalimentare, în primele 10 luni ale anului 2014 Carnea de porc a ocupat primul loc în topul importurilor de produse agroalimentare în perioada 1 ianuarie - 31 octombrie 2014 cu o cantitate de 129.000 de tone, în creştere cu 7 procente faţă de aceeaşi perioadă din...

Cris Tim va investi 5 mil. de euro în dezvoltarea producției ready-meal
Autor: Maria Demetriad  /   vineri, 16 ianuarie 2015

Cris Tim va investi 5 milioane de euro în dezvoltarea producției ready-meal, segment care a crescut cu 30% anul trecut, a declarat Radu Timiş, preşedintele grupului. Totodată, activitatea companiei se va extinde și în zona vinificației, investind alte 2,5 milioane de euro în ”Crama Butic”. "În acest an investim aproximativ 3...