Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

România și Basarabia au încheiat un protocol în domeniul alimentar

Autor: Meat MIlkmarți, 1 aprilie, 2014

Un protocol de colaborare a fost semnat, luni, la Chişinău, între Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) şi Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA) din Republica Moldova.

Semnarea  Protocolului a avut loc în cadrul  Sesiunii a II-a a Comisiei Interguvernamentale România – Republica Moldova  pentru Integrare Europeană.

Reuniunea a fost prezidată de viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe şi integrării europene al Republicii Moldova, Natalia Gherman (co-preşedinte al Comisiei din Partea Republicii Moldova) şi de ministrul afacerilor externe al României, Titus Corlăţean (co-preşedinte al Comisiei din Partea României).

Sectorul sanitar veterinar şi cel al siguranţei alimentelor a fost inclus în direcţiile prioritare de cooperare pentru viitor, alături de statul de drept, afacerile interne, agricultură şi armonizarea legislativă.

‘Colaborarea dintre cele două instituţii într-un domeniu de interes naţional major, cum este domeniul sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, a fost ratificată prin Protocolul de cooperare pe care am avut plăcerea să-l contrasemnez astăzi, alături de Ion Sulă, omologul meu din Republica Moldova. Vom depune toate eforturile pentru identificarea resurselor necesare în vederea consolidării controlului veterinar şi al siguranţei alimentelor la nivel naţional în Republica Moldova, inclusiv la nivelul punctelor comune de inspecţie la frontieră, având ca obiectiv final dezvoltarea unei economii de piaţă funcţionale în Republica Modova.’, a declarat Vladimir Mănăstireanu, preşedintele ANSVSA.

(Agerpres) ANSVSA şi ANSA au confirmat prin semnarea acestui protocol bună cooperare existentă între cele două instituţii, iniţiată prin instruirea unor experţi pentru crearea şi implementarea în Republica Moldova a unui sistem european de asigurare a trasabilităţii produselor de origine animală şi prin acordarea de asistenţă de specialitate în diferite sectoare ale domeniului de specialitate.

Colaborarea a fost extinsă prin realizarea unor  programe de supraveghere şi control, inclusiv în domeniul aplicării şi al dezvoltării unor metode de laborator.

Prin intermediul acestor acţiuni, ANSVSA a sprijinit procesul  de reorganizare al serviciilor veterinare din statul vecin, în spiritul conceptului european al siguranţei alimentelor, finalizat prin constituirea Agenţiei pentru Siguranţa Alimentelor.

O altă direcţie în care ANSVSA a oferit asistenţă tehnică colegilor din Republica Moldova a fost dezvoltarea laboratorului de determinare a reziduurilor de pesticide din produsele de origine non-animală, în cadrul unui proiect finanţat de Ministerul Afacerilor Externe.

În perioada următoare, acţiunile celor două instituţii se vor concentra în vederea consolidării controlului veterinar la nivel naţional în Republica Moldova, inclusiv la nivelul punctelor comune de inspecţie la frontieră.

O atenţie deosebită se va acorda acţiunilor comune în domeniul bolilor transfrontaliere, în special al celor transmisibile la om şi cele care pot produce pagube economice însemnate.

De asemenea, România va sprijini crearea condiţiilor necesare pentru valorificarea de către Republica Moldova a posibilităţilor de export a animalelor vii şi produselor de origine animală pe piaţa comunitară.

ANSVSA şi-a reconfirmat sprijinul pentru continuarea consolidării capacităţii instituţionale a nou înfiinţatei Agenţii Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor din Republica Moldova, în vederea respectării măsurilor sanitare veterinare, a celor pentru siguranţa alimentelor şi a celor fitosanitare la standardele UE

Carnea de porc, primul loc în Top-ul importurilor
Autor: Maria Demetriad  /   luni, 19 ianuarie 2015

Carnea de porc a ocupat primul loc în Top-ul importurilor de produse agroalimentare, în primele 10 luni ale anului 2014 Carnea de porc a ocupat primul loc în topul importurilor de produse agroalimentare în perioada 1 ianuarie - 31 octombrie 2014 cu o cantitate de 129.000 de tone, în creştere cu 7 procente faţă de aceeaşi perioadă din...

Cris Tim va investi 5 mil. de euro în dezvoltarea producției ready-meal
Autor: Maria Demetriad  /   vineri, 16 ianuarie 2015

Cris Tim va investi 5 milioane de euro în dezvoltarea producției ready-meal, segment care a crescut cu 30% anul trecut, a declarat Radu Timiş, preşedintele grupului. Totodată, activitatea companiei se va extinde și în zona vinificației, investind alte 2,5 milioane de euro în ”Crama Butic”. "În acest an investim aproximativ 3...