Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

România și Basarabia urmăresc extinderea desfacerii comune a alimentelor

Autor: Meat MIlkjoi, 31 iulie, 2014

(Comunicat) Cu ocazia întâlnirii de lucru dintre preşedintele ANSVSA, Vladimir Mănăstireanu şi Ion Sula, directorul general al ANSA, unul dintre subiectele abordate a fost identificarea modalităţilor prin care  ANSVSA poate sprijini Republica Moldova în eforturile de a-şi promova produsele alimentare autohtone şi de a  stabili noi relaţii comerciale.

În contextul acţiunilor întreprinse de România de a susţine Republica Moldova pe parcursul către aderarea la Uniunea Europeană, ANSVSA a demarat mai multe proiecte bilaterale, cu rezultate concrete.

Cel mai recent este proiectul desfăşurat de cele două instituţii, care a făcut posibilă crearea şi dotarea Laboratorului pentru determinarea reziduurilor de pesticide în plante, sol şi producţia de origine non-animală cu un echipament de ultimă generaţie de tip Gaz Cromatograf cu Spectrometru de masă, singurul de acest tip în Republica Moldova.

Extinderea pieţelor de desfacere, atât pe piaţa comunitară cât şi a tărilor terţe, pentru produsele alimentare autohtone este şi va fi un deziderat esenţial al Autorităţii, sens în care a întreprins multiple demersuri.

Una dintre oportunităţile identificate a fost piaţa importantă reprezentată de statele regiunii MENA, respectiv Egipt, Tunisia şi Palestina, concretizată într-un proiect finanţat de Ministerul Afacerilor Externe din România, care urmăreşte consolidarea relaţiilor cu aceste state, în vederea identificării oportunităţilor de colaborare şi a dezvoltării relaţiilor comerciale.

O dată în plus, ANSVSA şi-a materializat angajamentul de a sprijini Republica Moldova prin includerea în delegaţia română care va efectua vizite de lucru în cele trei state menţionate, a unor oficiali din ţara vecină.

În acest cadru, vor avea întâlniri cu oficiali din domeniul sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, reprezentanţi ai ambasadelor altor state care derulează proiecte în domeniu şi cu reprezentanţi ai companiilor care investesc în aceste ţări.

De asemenea, cu acest prilej, experţii vor discuta posibilitatea de dezvoltare de proiecte bilaterale care să sprijine instituţiile din statele MENA să atingă cerinţele stabilite ca priorităţi de către Uniunea Europeană.

Carnea de porc, primul loc în Top-ul importurilor
Autor: Maria Demetriad  /   luni, 19 ianuarie 2015

Carnea de porc a ocupat primul loc în Top-ul importurilor de produse agroalimentare, în primele 10 luni ale anului 2014 Carnea de porc a ocupat primul loc în topul importurilor de produse agroalimentare în perioada 1 ianuarie - 31 octombrie 2014 cu o cantitate de 129.000 de tone, în creştere cu 7 procente faţă de aceeaşi perioadă din...

Cris Tim va investi 5 mil. de euro în dezvoltarea producției ready-meal
Autor: Maria Demetriad  /   vineri, 16 ianuarie 2015

Cris Tim va investi 5 milioane de euro în dezvoltarea producției ready-meal, segment care a crescut cu 30% anul trecut, a declarat Radu Timiş, preşedintele grupului. Totodată, activitatea companiei se va extinde și în zona vinificației, investind alte 2,5 milioane de euro în ”Crama Butic”. "În acest an investim aproximativ 3...