Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

România trebuie să-şi dubleze efectivele de porci

Autor: Meat MIlkluni, 16 decembrie, 2013

Recent înfiinţată, Asociaţia Fermierilor cu Investiţii în Sectorul Suin (AFISS) intenţionează să trimită în luna ianuarie a anului viitor o ministrategie pentru acest sector, prin care România să-şi poată dubla producţia actuală de porci crescuţi în ferme comerciale de la 2,5 milioane în prezent, la circa 5 – 5,6 milioane de capete.
„Vrem să trimitem o ministrategie pentru sectorul suin, realizată împreună cu Ministerul Agriculturii şi cu strategiile elaborate la preşedinţie prin care România să reuşească, în 7-8 ani, să-şi dubleze producţia actuală de la 2,5 – 2,6 milioane de capete, la 5 – 5,6 milioane, ceea ce ar ar oferi un echilibru şi în ceea ce priveşte consumul intern şi posibilităţile de export”, a declarat, vineri, directorul executiv al AFISS, Mihai Lungu.

Potrivit acestuia, la ora actuală fermele nou înfiinţate pentru creşterea şi îngrăşarea porcilor nu beneficiază de fondurile alocate pe bunăstare, prin măsura 215, deşi au fost realizate investiţii semnificative. „Acum sunt 27 de ferme noi care trebuie să intre în sistem, iar lună de lună apar ferme noi, pentru că sunt investiţii în derulare. Nu rezolvă nimic ministerul prin reducerea banilor altor ferme mari, ca să intrăm noi în sistem. Noi încercăm să obţinem o cale de a se suplimenta aceste sume pentru fermele noi”, a spus Lungu.

Acesta a precizat că suma fixă de 56 de milioane de euro alocată anual pentru sectorul suin este total insuficientă şi va conduce la stoparea investiţiilor în zonă.„Sper să fim mai activi pe programele 2014-2020 şi să îndreptam greşelile care s-au făcut la programul actual. (…). MADR a aflat cu stupoare că sunt ferme noi care apar lună de lună în România şi care nu pot să acceseze programul de bunăstare şi practic sunt scoase astfel de pe piaţă. Felul în care funcţionează această măsură pe bunăstare a pus o stavilă la dezvoltarea sectorul suin în România. Practic, prin stabilirea unei sume fixe pe an de 56 de milioane de euro, la bunăstare, România a decis ca acest sector să rămână la acelaşi nivel în sectorul de îngrăşare şi acesta este motivul pentru care continuăm să importăm şi avem probleme pe piaţă”, a spus Lungu.

Lungu consideră că suma imediată de care ar fi nevoie în sector este de 70 de milioane de euro, iar pentru dezvoltarea sectorului de o dublare a acestei sume. Datele INS arată că unicul sector zootehnic care a înregistrat scăderi de efective în ultimul an este sectorul suin.
În 1990 exista o producţie de circa 8 milioane de porci în ferme comerciale şi în prezent există un efectiv de 2,8 milioane, la care se mai adaugă porcii din gospodăriile populaţiei, din ferme de subzistenţă, dar care, de asemenea, au înregistrat o scădere de la 4 milioane în 1990 la 2,5 milioane în prezent.(Agerpres)

Carnea de porc, primul loc în Top-ul importurilor
Autor: Maria Demetriad  /   luni, 19 ianuarie 2015

Carnea de porc a ocupat primul loc în Top-ul importurilor de produse agroalimentare, în primele 10 luni ale anului 2014 Carnea de porc a ocupat primul loc în topul importurilor de produse agroalimentare în perioada 1 ianuarie - 31 octombrie 2014 cu o cantitate de 129.000 de tone, în creştere cu 7 procente faţă de aceeaşi perioadă din...

Cris Tim va investi 5 mil. de euro în dezvoltarea producției ready-meal
Autor: Maria Demetriad  /   vineri, 16 ianuarie 2015

Cris Tim va investi 5 milioane de euro în dezvoltarea producției ready-meal, segment care a crescut cu 30% anul trecut, a declarat Radu Timiş, preşedintele grupului. Totodată, activitatea companiei se va extinde și în zona vinificației, investind alte 2,5 milioane de euro în ”Crama Butic”. "În acest an investim aproximativ 3...