Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

România va negocia noul PNDR în mai

Autor: Meat MIlkmiercuri, 16 aprilie, 2014

România va demara spre sfârşitul lunii mai, începutul lunii iunie, negocierile directe cu Uniunea Europeană pentru propunerile făcute în noul Program Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR), a declarat, marţi, directorul general adjunct al Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP), Nicolae Popa, într-o conferinţă privind accesarea fondurilor europene din agricultură.

‘Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2007 -2013 s-a depus cu întârziere de un an de zile, dar de data aceasta, PNDR 2014-2020 s-a depus în termenul convenit de Uniunea Europeană. Draftul a fost trimis pe 15 martie la Comisie şi a intrat ‘la judecată’. Urmează ca spre sfârşitul lunii mai, începutul lunii iunie, să începem negocierile directe cu UE pentru propunerile făcute în PNDR 2014-2020. Să sperăm că nu vor fi modificări esenţiale, iar sumele vor rămâne cele stabilite cu Ministerul Agriculturii. Sperăm să nu avem probleme deosebite în urma discuţiilor pe care le vom avea’, a spus Popa.

Acesta a precizat că pentru programul viitor se vor lua măsuri de fluidizare a contractării, dar şi în ceea ce priveşte evaluarea proiectelor, în condiţiile în care în programul trecut 75.000 de proiecte au rămas fără finanţare, dintr-un total depus de 145.000.

‘În programul trecut s-au depus peste 145.000 de proiecte, iar de finanţat, nu am avut bani decât pentru 80.000 de proiecte şi de aici şi nemulţumirile beneficiarilor, pentru că au rămas 75.000 de proiecte fără finanţare. A fost o perioadă de evaluare a proiectelor foarte mare, care a ajuns şi până la un an şi jumătate. Pe noul program vom deschide o sesiune continuă pentru un an, cu raport de selecţie la fiecare sfârşit de lună. Am prevăzut în programul viitor măsuri de fluidizare a părţii de contractare cu care am avut probleme în actualul program’, a subliniat reprezentantul APDRP.

O altă problemă menţionată de Nicolae Popa cu care APDRP şi beneficiarii s-au confruntat în actualul program a fost cea legată de achiziţii, unde experţii UE ‘se apleacă foarte mult pentru că sunt suspiciuni foarte mari că se încalcă regulamentele europene’.

‘S-a hotărât ca pentru beneficiarii privaţi să creăm cu ce avem noi, INS şi agenţiile din Ungaria, o bază de date cu preţuri rezonabile. Vom creiona în cel mai scurt timp, cred că până la 1 iunie, această bază de date şi cine se va încadra în acesta preţuri rezonabile poate să se prezinte pentru achiziţii fără să mai depună, conform OUG 34, cele trei oferte. Pentru beneficiarii publici rămâne procedura cu trei oferte, dar şi aici se va încerca simplificarea acestor proceduri prin modificarea legislaţiei naţionale’, a subliniat Nicole Popa.

Reprezentatul APDRP a afirmat că miercuri va anunţa finalizarea contractării pe PNDR 2007-2013, însă finalizarea efectivă a programului va avea loc la 31 decembrie 2015.

‘Mâine (n.r miercuri) vom prezenta conducerii MADR finalizarea tuturor contractărilor pe acest program, dar vom urmări problema achiziţiilor şi aducerea în plată a tuturor beneficiarilor. Avem o absorbţie 70 la sută, plăţi efective de la UE,  iar contractarea este în jur de 98%’, a spus Popa.

Potrivit datelor APDRP, până la finele anului 2013, gradul de contractare a fondurilor europene pe dezvoltare rurală era de 91,2%, iar absorbţia efectivă pe componenta UE şi rambursarea de la Comisie ajunsese la  67%. Suma efectiv plătită exclusiv din fonduri europene este de 5,4 miliarde de euro, iar cu tot cu buget naţional putem vorbi de 6,02 miliarde de euro.

Recomandările DVSSA-Sibiu pentru crescătorii de ovine
Autor: Maria Demetriad  /   joi, 15 ianuarie 2015

Activitarea de reproducţie (monta şi obţinerea de miei prin fătări în campanii organizate) reprezintă o etapă prioritară în tehnologia de creştere a ovinelor care asigură venituri importante prin vânzarea de miei vii, carne de miel, precum şi creşterea efectivului, sau înlocuirea animalelor reformate sau moarte, se arată într-o...

Controlul și eliminarea IVEMP în creșterea porcilor
Autor: Meat MIlk  /   miercuri, 14 ianuarie 2015

Infecția cu virusul encefalomiocarditei porcului – IVEMP (Encefalomyocarditis virus – EMPV) este o boală infecțioasă virală întâlnită la porcine de toate vârstele, îndeosebi la grupele de tineret porcin, fiind evidențiată printr-o mortalitate ce variază între 10% și 100%. Produsă de un cardiovirus, boala afectează deseori...