Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Românii au o percepție eronată despre carnea de pui

Autor: Ilie Stoianluni, 3 iunie, 2013

Carnea de pasare este pe locul al doilea in topul preferintelor locuitorilor spatiului Uniunii Europene, dupa carnea de porc, arata un studiu realizat  de Institutul National de Cercetare Agronomica din Paris, Franta. Cu toate acestea, inca exista temeri privind carnea de pasare cumparata dinsupermarket.

Potrivit studiului, românii au o percepție eronată asupra cărnii de pui dar, contrar opiniei acestora, carnea de pui din supermarketuri nu poate sa contina hormoni. Perceptia eronata are drept cauza faptul ca in Statele Unite ale Americii injectarea cu hormoni a puilor de carne este permisa, insa aceasta situatie nu este valabila si pentru statele Uniunii Europene, se arată într-un articol publicat de Adevărul.

Pentru a obtine cele mai bune rezultate, fermierii si societatile in domeniul cresterii puilor de carne din Europa, pe langa materialul genetic atent selectionat, trebuie sa pregateasca un furaj si nutreturi combinate folosind o reteta care sa asigure un nivel echilibrat al nutritiei.

Aditivii furajeri folositi in industria carnii de pui sunt substante sau produse care, adaugate in cantitati mici, completeaza si echilibreaza ratia si ajuta la o mai buna utilizare a substantelor nutritive din hrana, la stimularea performantelor de crestere prin sporirea eficientei furajarii. Un exemplu de aditiv furajer tehnologic poate fi reprezentat de un acid organic utilizat pentru conservarea hranei. Acesti aditivi nu influenteaza, insa, in mod direct valoarea nutritiva a hranei.

Tendinta consumatorilor este sa-si indrepte preferintele catre produsele de pasare obtinute in ferme mai mici, in conditii de acces al pasarilor la aer curat si crescute pe pamant, semiintensiv sau extensiv, cu o crestere lenta si sacrificate tarziu. Din pacate, aceste sisteme de crestere sunt rareori folosite deoarece nu sunt profitabile. Diferentele de calitate intre carnea obtinuta prin comparatia diferitelor sisteme de crestere sunt neglijabile, potrivit producatorilor, si, din acest motiv, pretul devine nejustificabil pentru sistemele extensive si semiintensive.

In ceea ce priveste utilizarea hormonilor la cresterea puilor de carne, inca din 2007, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor a implementat legislatia europeana specifica privind interzicerea in hrana pasarilor a fainurilor de origine animala (cu exceptia fainii de peste), aditivilor alimentari si hormonilor de crestere. Probele destinate controlului sunt recoltate de pe intreg teritoriul tarii de catre inspectorii sanitari veterinari si pentru siguranta alimentelor, iar analizele sunt efectuate in laboratoarele din cadrul retelei sanitare veterinare desemnate in acest sens. Aditivii furajeri descrisi mai devreme si care fac parte din mixul de nutreturi sunt cei perceputi ca reprezentand „substantele interzise“, insa este o perceptie eronata.

De fapt, in primele zece zile, puii sunt hraniti cu porumb, grau, srot de soia (material furajer din resturile de seminte din care s-a extras uleiul, bogat in proteine si in saruri minerale), germeni de porumb, carbonat de calciu, clorura de sodiu, bicarbonat de sodiu, adaos de aminoacizi esentiali de sinteza, enzime, acidifianti si alti aditivi furajeri. In etapa urmatoare, de 14-16 zile, hrana include 60% porumb, soia, gluten, ulei de porumb, premix vitamino-mineral in proportie de 1%, aminoacizi, enzime si altele.

Pentru a li se da avizul de biosecuritate, fermele trebuie sa fie localizate in asa fel incat puii de carne sa fie izolati de alte pasari si animale, hala trebuie sa fie protejata pentru a micsora traficul, pentru a facilita curatenia si dezinfectia si pentru a nu permite patrunderea rozatoarelor sau a altor pasari. Fermele trebuie sa restrictioneze accesul vizitatorilor, sa stabileasca protocoale de intrare precum schimbarea imbracamintei si incaltamintei, vehiculele trebuie curatate inainte de a intra, precum si stabilirea unor proceduri clare pentru curatare si dezinfectie generala. Este necesar ca monitorizarea sa se faca cu strictete asupra furajului, luminii, asternutului folosit, aerului, apei, spatiului, sanitatiei si securitatii. (Mai multe, pe www.adevarul.ro)

Carnea de porc, primul loc în Top-ul importurilor
Autor: Maria Demetriad  /   luni, 19 ianuarie 2015

Carnea de porc a ocupat primul loc în Top-ul importurilor de produse agroalimentare, în primele 10 luni ale anului 2014 Carnea de porc a ocupat primul loc în topul importurilor de produse agroalimentare în perioada 1 ianuarie - 31 octombrie 2014 cu o cantitate de 129.000 de tone, în creştere cu 7 procente faţă de aceeaşi perioadă din...

Cris Tim va investi 5 mil. de euro în dezvoltarea producției ready-meal
Autor: Maria Demetriad  /   vineri, 16 ianuarie 2015

Cris Tim va investi 5 milioane de euro în dezvoltarea producției ready-meal, segment care a crescut cu 30% anul trecut, a declarat Radu Timiş, preşedintele grupului. Totodată, activitatea companiei se va extinde și în zona vinificației, investind alte 2,5 milioane de euro în ”Crama Butic”. "În acest an investim aproximativ 3...