Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Românii s-au zgârcit, private label crește

Autor: Meat MIlkmiercuri, 19 martie, 2014

(Mediafax) Romanii sunt prudenti si au invatat sa-si gestioneze mai bine bugetul de cumparaturi, in pofida scumpirilor continue, arata Nielsen, potrivit careia valoarea pietei FMCG a crescut cu 1,9% anul trecut, sustinuta de consumul de alimente, marci private si pe canale, de supermarketuri si discounteri.

Potrivit firmei de cercetare, un roman a cheltuit anul trecut, in medie, 779 lei pe luna pentru produse alimentare, de bacanie si ingrijire personala, valoare similara cu cea din 2012, din care 488 lei au fost alocati pentru alimente proaspete (legume, fructe, carne, lactate, peste).

„In ciuda cresterii continue a preturilor, cumparatorii par a fi gasit modalitatile potrivite de a-si distribui bugetul astfel incat sa fie afectati cat mai putin de fluctuatiile economice. Ca urmare, cumparatorul anului 2013 pare sa isi gaseasca echilibrul in deciziile de zi cu zi, in ceea ce priveste frecventa mai mare fata de acum 2-3 ani pentru cumparaturile principale si de completare si numarul de magazine vizitate in ultimele 4 saptamani”, a declarat Catalina Laschon, directorul departamentului de cercetare a consumatorului al Nielsen Romania.

Perceptia asupra cresterii preturilor la alimente este in linie cu cea din anii 2012 si 2011, respectiv 87% dintre romani au constat o crestere a preturilor anul trecut, 12% spun ca acestea au stagnat, iar 1% ca au scazut.

In 2013 s-a constat o scadere a ponderii romanilor care spun ca au cumparat doar lucruri de stricta necesitate (56% vs. 62% in 2012), cantitati mai mici per total (29% vs. 31% in 2012), au cautat promotiile (23% vs. 26%) si au schimbat marcile cu unele mai ieftine (11% vs. 17% in 2012). De asemenea, ponderea romanilor care au declarat ca nu sunt afectati de cresterea preturilor a crescut anul trecut la 11%, de la 7% in anul anterior.

„In 2013, desi perceptia asupra cresterii preturilor a ramas constanta fata de anii anteriori, comportamentul cumparatorului pare sa se fi schimbat in privinta unor aspecte. In acest sens, respondentii au declarat ca au cumparat doar lucruri de stricta necesitate intr-o mai mica masura in comparatie cu valul anterior. Acest lucru poate fi un semn al obisnuintei consumatorului cu preturile in crestere continua, mai ales ca, fata de anul precedent, a crescut semnificativ numarul celor care declara ca nu sunt afectati de cresterea preturilor la alimente”, a adaugat reprezentantul Nielsen.

Anul trecut, singura crestere in consum a venit din zona categoriilor alimentare, a caror pondere la nivelul intregii piete FMCG a crescut cu 1,1 puncte procentuale, la 54%. In acelasi timp, ponderea produselor nealimentare a stagnat la nivelul de 16%, iar a bauturilor a scazut cu 1,1 puncte procentuale, la 30% din total piata.

„Singura crestere pe care o vedem in FMCG este in valoare, insa in cazul majoritatii categoriilor este in linie cu inflatia, ceea ce se traduce de fapt, intr-o stagnare a volumelor (cu exceptia marcilor private)”, a aratat Catalina Laschon.

Vanzarile de produse sub marca privata a retailerilor au crescut in valoare cu 27,5% anul trecut, la 4,34 miliarde lei (982 milioane euro), ajungand sa detina 13% din valoare pietei de profil. Aceasta crestere a fost sustinuta in mare parte de discounteri (Lidl, Penny&XXL), care cumuleaza 62% din vanzarile de marci private. Acestea detin o pondere de 80% din totalul produselor comercializate in cazul Lidl si 20% in cazul Penny&XXL, potrivit datelor publicate de retaileri.

Carnea de porc, primul loc în Top-ul importurilor
Autor: Maria Demetriad  /   luni, 19 ianuarie 2015

Carnea de porc a ocupat primul loc în Top-ul importurilor de produse agroalimentare, în primele 10 luni ale anului 2014 Carnea de porc a ocupat primul loc în topul importurilor de produse agroalimentare în perioada 1 ianuarie - 31 octombrie 2014 cu o cantitate de 129.000 de tone, în creştere cu 7 procente faţă de aceeaşi perioadă din...

Cris Tim va investi 5 mil. de euro în dezvoltarea producției ready-meal
Autor: Maria Demetriad  /   vineri, 16 ianuarie 2015

Cris Tim va investi 5 milioane de euro în dezvoltarea producției ready-meal, segment care a crescut cu 30% anul trecut, a declarat Radu Timiş, preşedintele grupului. Totodată, activitatea companiei se va extinde și în zona vinificației, investind alte 2,5 milioane de euro în ”Crama Butic”. "În acest an investim aproximativ 3...