Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Rusia extinde embargoul asupra cărnii din Uniunea Europeană

Autor: Nora Marinvineri, 20 iulie, 2018

Global Meat News informează că guvernul moscovit a decis extinderea a embargoului asupra cărnii de porc și a produselor din carne din Uniunea Europeană. Făzând o declarație pe această temă, Vladimir Putin a argumentat că prelungirea va avea un impact pozitiv asupra sectorului rusesc de carne.

 

Ca urmare, industria cărnii din Rusia și Uniunea Europeană încep să accepte interdicția Rusiei privind carnea și șeptelul ca un fapt continuu, președintele Vladimir Putin prelungind embargoul existent la importurile de carne și alte produse alimentare către Rusia din țările occidentale și aliații până la 31 Decembrie 2019.

 

Un purtător de cuvânt al lui Putin a afirmat că extinderea va avea un impact pozitiv asupra sectorului rusesc de carne, sporind atractivitatea acestuia pentru investitori. Acest lucru urmează proiecțiilor Ministerului Agriculturii din Rusia, că, cu o prelungire a sancțiunilor, investițiile în complexul agroindustrial al Rusiei ar putea ajunge în acest an la 600 miliarde RUB (9,4 miliarde USD). Dintre acestea, circa 200 miliarde RUB vor fi investite direct în fabricile ruse de producție și prelucrare a cărnii. Acestea fiind spuse, aproape jumătate din acești bani ar proveni de la guvern prin programe federale și regionale de finanțare.

 

Cu toate acestea, Vyacheslav Smauts, șeful companiei Smauts & Partners din Voronej, un important producător de carne din regiunea Voronej, a declarat pentru GlobalMeatNews că impactul nu ar fi pozitiv pentru consumatori: „Deși o astfel de decizie va avea un efect pozitiv asupra industria cărnii domestice și va da un impuls dezvoltării sale și creșterii producției locale, poate duce, de asemenea, la o creștere a prețurilor la produsele din carne de pe piața internă de 9,5-10% în acest an față de 2016. Aceasta va fi în principal datorită ratelor accelerate ale inflației și lipsei concurenței pe piața locală „.

 

Nu sunt de așteptat insuficiențe. Premierul rus Dmitri Medvedev a subliniat, în cadrul unei reuniuni ministeriale recentă la Moscova, că Rusia nu are nevoie să importe carne de porc și păsări de curte, deoarece producția locală a satisfăcut pe deplin cererea internă.

 

În ceea ce privește carnea de vită, cererea internă poate fi acoperită de importurile din Mexic și din unele state din America Latină în afara embargoului, care acoperă UE, SUA, Canada, Australia, Norvegia, Albania, Muntenegru, Ucraina, Islanda și Liechtenstein. Fostul ministru al agriculturii din Mexic, José Calzada Roviros, a prezis la mass-media din Mexic, la începutul acestui an, că Rusia ar putea deveni un cumpărător major de carne de vită mexicană în următorii câțiva ani.

 

În UE, în timp ce Uniunea europeană a animalelor și comerțului cu carne (UECBV) nu va comenta direct decizia lui Putin, secretarul general al asociației, Jean Luc Mériaux, a recunoscut că toate sectoarele UE din sectorul cărnii și al animalelor au fost lovite de embargo. „În 2013, exporturile UE către Rusia au fost de 72.300 tone (t) pentru carnea de vită și 747.210 de tone pentru carnea de porc. În 2017, exporturile UE au fost de 23,137 tone, respectiv 4,200 t, „a declarat Mériaux pentru GlobalMeatNews.

 

Comisia Europeană a rămas pozitivă în privința litigiului, cu toate acestea, remarcând că, în ciuda dificultăților „sectorul agroalimentar din UE a fost remarcabil de rezistent”. Un oficial a spus: „Comisia joacă și va continua să își joace rolul deplin în asistarea fermierilor și producătorilor europeni”. (În imaginea de deschidere, Vladimir Putin salutând europenii din mersul afacerilor cu China)

UE modernizează legislația protecției consumatorilor și a practicilor neloiale
Autor: meatmilk  /   miercuri, 6 martie 2019

(Comunicat) UE îmbunătățește protecția drepturilor consumatorilor. Ambasadorii statelor membre reuniți în cadrul Comitetului Reprezentanților Permanenți al Consiliului au convenit astăzi asupra poziției Consiliului cu privire la un proiect de directivă de modificare a patru directive în vigoare ale UE care protejează interesele...

UE va încheia un acord împotriva pescuitului nereglementat
Autor: meatmilk  /   miercuri, 6 martie 2019

(Comunicat) În curând, UE va deveni parte la un acord internațional de prevenire a pescuitului nereglementat în marea liberă din zona centrală a Oceanului Arctic.   În acest sens, Consiliul a adoptat o decizie privind încheierea acestui acord, care a fost semnat la 3 octombrie 2018 de cele cinci state de coastă de la...