Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

Rusia vrea să facă jocurile pe piața internațională a cărnii de pasăre!

Autor: Ilie Stoianluni, 7 octombrie, 2013

Regiunea Uralilor de Sud, cotată ca a doua regiune a Rusiei din punctul de vedere al producției de carne de pui a înregistrat pe primele șase luni din 2013, pierderi de 622 milioane de ruble (circa 21 milioane USD). Această evoluție are la bază mai mulți factori, apreciază experții în domeniu și pe termen scurt nu se întrevăd semne de redresare.

Factorii naturali au avut întradevăr o influență importantă, dar aceștia nu au fost singurii. ”Pe deoparte seceta și creșterea prețului hranei pentru păsări au produs serioase probleme industriei cărnii de pui.”, declara Andrew Kosilov, CEO al uneia dintre cele mai mari ferme de creștere a păsărilor din sudul Uralilor.

Scăderea taxelor vamale au adus dezastrul

Politicile comerciale ale statuluui rus au influențat de asemenea evoluția sectorului de producție a cărnii de pasăre.

”De la intrarea Rusiei în Organizația Mondială a Comerțului (pe scurt OMC în limba română sau WTO – prescurtarea din limba engleză, n.r.) taxele vamale la carnea de porc destinată procesării au scăzut de aproape șase ori. Scăderea rapidă a prețului cărnii de porc a afectat însă foarte serios și industria cărnii de pui, unde prețurile au avut o evoluție descendentă rapidă.”, explica Andrew Kosilov, argumentând scăderea prețurilor la carnea de porc și pui care s-a produs de la sfârșitul anului trecut și până în prezent.

Evgheni Narukov, CEO la grupul de firme cunoscut sub titulatura Health Farm spune că autoritățile federale și regionale din Rusia nu sunt foarte îngrijorate cu privire la situația prezentă din industria cărnii de pui.

”Prin intrarea în WTO și prin faptul că importurile rusești de carne de pui nu au crescut, guvernul a deschis porțile pentru pătrunderea pe piața rusă a cărnii de porc congelate, mult mai ieftină comparativ cu carnea de pui și chiar și în raport cu carnea de porc proaspătă.”, arăta Narukov. ”Prin urmare, procesatorii din industria cărnii, pentru care în mod obișnuit 40% din materia primă utilizată la fabricarea cârnaților era constituită din carnea de pui, au abaandonat-o pe aceasta în favoarea cărnii de porc mai ieftine. Ca urmare, piața cărnii de pui din Rusia s-a văzut pusă în fața unei crize de supraproducție”, explica CEO al Health Farm. Acesta crede că factorii principali care au pus industria rusă a cărnii de pui pe butuci au fost ”accederea la Organizația Mondială a Comerțului, ritmul scăzut de creștere a consumului de carne, reducerea prețului la carnea de pui, creșterea prețurilor la hrana pentru păsări și lipsa oricărui suport din partea statului”.

Problemele au început din 2012

Sectorul producției de carne de pui din Rusia a fost afectat de un val de falimente începând încă din anul 2012. În septembrie, anul trecut, 100.000 de pui au murit de foame în câteva din fermele avicole mari din Rusia, regiunea Kirov – Kirovo-Chepetsk, Orlovksa, Falenska și Urjumska- ca urmare a faptului că proprietarii fermelor, îndatorați peste măsură nu au mai fost capabili să-și plătească facturile la energia electrică și la hrana pentru păsări. La sfârșitul lunii octombrie 2012 alte două mari ferme din regiunea Arhanghelsk – Kotlas Poultry și Nyandoma-Broiler – s-au aflat în pragul falimentului, ca urmare a datoriilor forte mari pe care le înregistrau. Alte șapte ferme mai mici din aceeași regiune au intrat în faliment, iar problemele cu care acestea se confruntau puteau fi observate și la alte ferme mici sau medii din toată țara.

Totuși, cel mai mare șoc pentru producția de carne de pui din Rusia ar putea fi cel al intrării în faliment a Optifood, una din cele mai mari companii ruse din domeniu, care în prezent se află în procedura administrării speciale, iar facilitățile sale de producție sunt temporar închise ca urmare a datoriilor foarte mari înregistrate la plata salariilor și a ratelor la credite (circa 9,5 miliarde de ruble, echivalentul a circa 317 milioane USD). În 2011, volumul producției Optifood a ajuns la 84.000 de tone, pentru ca în 2012 să ajungă la doar 60.000 de tone ca urmare a lipsei de capital de lucru. Există însă investitori interesați de preluarea capacităților de producție ale Optifood, care recent își dublase capacitatea de producție la circa 160.000 de tone de carne de pui pe an.

De altfel, încă din a doua parte a anului trecut, experții ruși în domeniul industriei cărnii de pasăre avertizau că acesta ar putea fi doar începutul pentru o lungă perioadă de criză în domeniu. ”Se pare că industria ”experimentează un fel de criză” care a pornit de la faptul că prețul hranei pentru păsări aproape că s-a dublat între august și noiembrie 2012. Dacă anumiți producători de carne de pui au deja probleme, cu siguranță că acestea că acestea se vor amplifica în următorul interval de timp, concretizându-se într-un val de falimente la nivelul întregului sector”, declara pentru Globalmeatnews.com, analistul Eugene Geherden. ”Evident că acest trend va continua o anumită perioadă și va permite firmelor mari să-și întărească poziția pe piața rusă. La Optifood, problemele apărute au fost legate de greșeli în managementul riscurilor, deși respecivele probleme au fost agravate de creșterea prețurilor la hrana pentru păsări.”.

Și statul a pus umărul la criza de supraproducție

”Rusia ar putea să-și acopere consumul de carne de pui din producția internă. În 2011, producția rusă de carne de pui a totalizat 3,17 milioane de tone, în vreme ce consumul se cifrează la aproximativ 3,5 milioane de tone pe an.”, arăta Galina Bobyleva, președinta Asociației Producătorilor de Carne de Pui din Rusia (Rosptitsesoyuz). În 2012 creșterea de producție de carne de pasăre a continuat, în ciuda valului de falimente, ajungând la 3,55 milioane tone, conform  statisticilor oferite de aceeași Asociație a Producătorilor de Carne de Pui din Rusia (Rosptitsesoyuz).

Creșterea producției de carne de pui a fost puternic sprijinită prin măsuri guvernamentale. Spre exemplu, în 2011 investițiile aprobate de Ministerul Agriculturii din Rusia din bugetul federal, constând în cofinanțări ale unor proiecte în sectorul producției de carne de pasăre s-au cifrat la peste 4,6 miliarde ruble (146 milioane USD), după ce în 2010 cofinanțările acordate de Ministerul Agriculturii din Rusia sectorului producției de carne de pasăre au fost de 3,7 miliarde de ruble (circa 119 milioane USD). În aceste condiții, din cele mai mari 20 de companii din sectorul producției de carne de pasăre, 11 au ajuns să producă la capacitatea maximă. Majoritatea acestor companii sunt localizate în regiunea rusă Belgorod, cea mai mare zonă agricolă a Rusiei și care la acest moment asigură 22% din totalul producției de carne de pui din Rusia. Dacă toate proiectele de dezvoltare ale companiilor din domeniu ar fi finalizate, Rusia ar ajunge ca în 2020 să producă 4,5  milioane de tone de carne de pasăre pe an (+42% față de nivelul înregistrat în 2011), ceea ce ar acoperi consumul intern, prognozat să crească la 3,8 milioane tone pe an (de la 24,6 kg/carne pasăre/locuitor la 30 kg/carne pasăre/locuitor) și ar asigura un surplus pentru export de circa 700.000 tone de carne de pasăre.

Rusia se dorește un exportator important

Conform declarațiilor oficialilor ruși, exporturile trebuie să devină un obiectiv prioritar al dezvoltării sectorului producției de carne de pasăre. Deși afirmațiile extrem de optimiste ale prim-vice-prim-ministrul Viktor Zubkov, de anul trecut, care spuneau că în 2012 Rusia va oferi o cantitate de 250.000 tone de carne de pui la export, nu s-au concretizat, totuși exporturile rusești de carne de pui au crescut de la 25.000 tone în 2011, la circa 80.000 de tone în 2012, în special ca urmare a acordurilor de liber schimb pe relația cu Kazahstanul. Același oficial rus avansa un nivel al exporturilor rusești de carne de pasăre de circa 400.000 de tone până în 2015. Prognozele experților în domeniu arată că Rusia ar putea să exporte între 500.000 și 800.000 tone de carne de pasăre pe an la nivelul anului 2020.

Aldi a intrat pe piața de food-retail din China
Autor: Nora Marin  /   luni, 2 septembrie 2019

Retailer-ul Aldi, din Germania, și-a făcut oficial intrarea pe piața din China, cu două magazine fizice în Shanghai. Imediat, va urma deschiderea unui magazin transfrontalier de comerț electronic, mai întâi pe Tmall Global și apoi un magazin flagship online în Tmall obișnuit un an mai târziu.   Echipa de experți Mintel a...

Protest anti-carne în fața Smithfield Market din Londra
Autor: Nora Marin  /   marți, 27 august 2019

Un protest planificat la Smithfield Market din Londra, de către grupul de lobby Animal Rebellion, care va avea loc în luna octombrie, a fost deja descris drept un mesaj „simbolic” către guvern, pentru a acționa asupra schimbărilor climatice.   Grupul amintit, care are obiective similare cu organizația Extinction Rebellion,...