Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

S-a dat startul tranziției la noua versiune a Standardului ISO 22000

Autor: Mircea Demetermiercuri, 4 iulie, 2018

Organizația Internațională pentru Standardizare a republicat standardul revizuit ISO 22000:2018, privind sistemul de management al siguranței alimentelor, marcând începutul unei perioade de tranziție de trei ani, pentru companiile certificate, acestea având nevoie de o abordare preventivă a siguranței alimentelor, ajutând la identificarea, prevenirea și reducerea pericolelor produse de alimente în lanțurile alimentare și furaje.

 

În acest sens, Organizația Internațională pentru Standardizare a declarat că standardul este destinat tuturor organizațiilor din industria alimentară și a hranei pentru animale, indiferent de dimensiune, sector sau amplasament.

 

Grupul neguvernamental, care este membru al 161 de organisme naționale de standardizare, a adăugat că globalizarea complică și mai mult siguranța alimentară și că fiecare companie trebuie să aibă controale adecvate, deoarece pericolele pot fi introduse în orice etapă a procesului. Aceasta este prima revizuire a standardului din 2005, iar companiile certificate trebuie să treacă la versiunea 2018, la cea nouă, până la 19 iunie 2021, când ediția din 2005 va fi retrasă.

 

ISO a declarat că actualizarea va permite companiilor să combine ISO 22000 cu alte sisteme de management (cum ar fi ISO 9001 sau ISO 14001), având o nouă abordare a riscului, care face distincția între nivelul operațional și cel comercial al sistemului de management și legăturile puternice cu Codex Alimentarius, o colecție de standarde și orientări recunoscute la nivel internațional referitoare la produsele alimentare. Standardul combină comunicarea interactivă, managementul sistemelor, programele prealabile (PRP) și principiile analizei riscurilor și punctelor de control critice (HACCP).

 

Jacob Faergemand, presedintele Comitetului tehnic ISO / TC 34-Produse alimentare, care a dezvoltat standardul, a declarat: „Pentru a raspunde nevoilor pietei pentru siguranta alimentara, ISO 22000 este creat de partile implicate în organizațiile de siguranță alimentară: guvernare, consumatori, consultanță, industrie și cercetare. Atunci când un sistem de management al siguranței alimentelor este dezvoltat de utilizatorii ISO 22000, vă asigurați că cerințele de pe piață sunt îndeplinite.”

 

David Fatscher, Sef al departamentului Sustenabilitateși alimentație, a declarat la rândul său: „Fiind un standard global, cu o misiune globală, ISO 22000 oferă un cadru pentru o companie de orice dimensiune sau sector, pentru implementarea unui sistem de management al siguranței alimentelor privind îndrumarea privind cele mai bune practici. Siguranța alimentelor nu se oprește la frontiere. În beneficiul furnizorilor și al consumatorilor din întreaga lume, ISO 22000 a fost revizuit pentru a face față provocărilor crescânde ale lanțurilor din ce în ce mai internaționale de aprovizionare cu alimente”.

 

Vincent Doumeizel, Vicepresedinte Food and Sustainability la Lloyd’s Register (LR), a declarat ca noua abordare a riscului este interesanta si fundamentala, in siguranta globala a alimentelor. „Publicarea mult așteptată a ISO 22000, revizuită, este un pas semnificativ; standardul este recunoscut pe tot parcursul lanțului global de aprovizionare cu alimente și certificarea demonstrează în mod public un angajament față de siguranța alimentară~, a adaugat acesta.

ANSVSA controalează ouăle provenite din comerțul intracomunitar
Autor: meatmilk  /   miercuri, 3 aprilie 2019

(Comunicat) În perioada 25.03.2019 – 12.04.2019, se desfășoară controale la nivel național pentru verificarea respectării, de către operatorii din sectorul alimentar, a condiţiilor sanitare veterinare şi de siguranţa alimentelor referitoare la transportul, ambalarea, depozitarea și comercializarea ouălor provenite din  comerțul...

Diversey România va participa la Meat.Milk 2019
Autor: meatmilk  /   vineri, 22 martie 2019

Diversey România, companie de prestigiu de pe piața românească a soluțiilor profesionale de igienă, va participa la Expo-Conferința Internațională Meat.Milk 2019, care va avea loc în zilele de 30 și 31 mai la Hotel Alpin din Poiana Brașov.   Iată cum se prezintă Diversey România, în fața partenerilor de afaceri și a...