Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

Sa facem socotelile!

Autor: Meat MIlkmarți, 29 ianuarie, 2013

Sfarsitul de an vine, la fiecare dintre noi, cu un imperativ moment al bilantului. Tragem o
linie si socotim: ce a fost bine, ce a fost rau, unde am gresit si ce am invatat din asta.

Pentru un director de companie, acest moment se supune regulilor matematice: cat este cifra de afaceri, care este profitul net, ce prime vor avea angajatii de Craciun. Un bun manager a calculat deja si bugetul de investitii pentru anul urmator, in functie de necesitati si pe baza estimarilor din piata.

Anul 2009 bate insa la usa, aducand cu el si un musafir nepoftit: criza economica. Zvonurile despre recesiune, devalorizarea leului si concedieri in masa ne colinda deja. In fata acestui nou Bau-Bau nu exista decat o singura arma: informatia.

De aceea am pregatit, in numarul acesta, o analiza economica a pietei de carne, care estimeaza impactul crizei pe zone geografice. Vor avea loc modificari semnificative, in aceasta industrie, din care unele state vor pierde si altele vor castiga. Cititi cum ar putea fi afectata tara noastra, aflata la momentul restructurarii acestui sector, ca urmare a necesitatii de aliniere la standardele UE.

Pentru ca lucrurile sa fie cat se poate de clare, va prezentam, in cifre, in materialul de la pagina 26, obiceiurile de consum ale romanilor, pentru fiecare preparat din carne in parte, de la mici si parizer, la salam de Sibiu si sunca de Praga.

Tot la acest capitol, al obiceiurilor de consum, am constatat ca romanul a redescoperit gustul pentru adevarata mancare romaneasca. Articolul „Traditii din Tara Fagarasului” reprezinta un studiu de caz in materie de afaceri cu produse traditionale.

Iar daca scenariile alarmiste, avansate de unii analisti economici, pe diverse media, nu v-au speriat si doriti sa investiti intr-o noua afacere in 2009, va propunem infiintarea unei ferme de melci. Investitia initiala este relativ mica, iar carnea acestor „moluste incornorate” este foarte cautata pe piata externa.

La siesta, va prezentam bilantul vietii in tara noastra al unei modovence de peste Prut, care a trait mai mult in Romania decat acolo. Noi am acordat nota 10 Taniei Popa, o actrita recunoscuta cu o personalitate fermecatoare.

Si, chiar daca nu va vom putea spune niciodata ce este in sacul Mosului, va promitem, si pentru anul 2009, stiri si informatii in exclusivitate, estimari si analize de pe piata, adica o perspectiva globala asupra ultimelor evolutii din industria carnii.

Când gura bate fundul oii
Autor: Ilie Stoian  /   luni, 25 martie 2019

În luna decembrie a anului trecut, autoritățile de la București anunțau cu bucurie semnarea unui acord cu Regatul Hașemit al Iordaniei, pentru exportul către acea țară a unui număr de 100.000 de ovine.   Anunțul a avut darul să ofere o perspectivă favorabilă ciobanilor români, în condițiile în care, după cum bine...

România, din nou, acuzatul de serviciu
Autor: Ilie Stoian  /   joi, 14 februarie 2019

Ne-am învățat de mult cu faptul că România este acuzatul de serviciu al străinilor. Cred că, dacă s-ar întâmpla ceva în alt sistem solar, extratereștrii ar urla ca din gură de șarpe, la Consiliul Intergalactic, că românii sunt de vină.   Așa a fost acum câțiva ani, când cu scandalul cărnii de cal. Deși alții erau...