Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

În Sălaj, funcționează cea mai mare fermă de iepuri din țară

Autor: Meat MIlkjoi, 24 aprilie, 2014

Dacă ai deja o gospodărie într-o zonă rurală, ca să creezi nucleul unui mici ferme de iepuri, nu ai nevoie decât de o investiţie minimă.
„Pentru început nu trebuie să cumperi decât 12 iepuri vii, să-i creşti şi să-i înmulţeşti şi după şase luni carnea pentru consumul familiei va fi asigurat permanent”, susţine inginerul zootehnist Marius Coblişan.
„Fermieii nici nu-şi dau seama ce pierd. Socoteala e simplă: dacă o familie de la ţară ar investi în cumpărarea pentru început a zece iepuroaice şi doi iepuroi pe care i-ar creşte doar cu ce ierburi şi alte resturi vegetale de prin gospodărie, nu ar mai cheltui niciun ban pentru a cumpăra carne. Un astfel de început asigură unei întregi familii tot necesarul de carne”, spune pentru Agrointel Marius Coblişan, proprietarul unei ferme de creştere tradiţională a iepurilor amplasată în satul Ruginoasa, din judeţul Sălaj.
Un iepure viu, cumpărat dintr-o sursă autorizată, cu toate vaccinurile asigurate costă în jur de 25 de lei cu TVA inclus. Însă există şi varianta mai puţin recomandată de a cumpăra iepurii de pe piaţa liberă, nevaccinaţi, la doar 15 lei/bucată.

La ferma de la Ruginoasasunt în prezent 150 de iepuroiace. Vindem iepuri pentru carne şi reproducţie. Însă am reuşit să menţinem şi alte câteva contracte care nu sunt de neglijat. De exemplu, avem un contract cu o fundaţie din Bucureşti căreia îi livrăm iepuraşi. Fundaţia respectivă dă mai departe aceşti iepuri către familii nevoiaşe. Fundaţia încearcă să-i înveţe pe oameni sa-şi asigure necesarul de carne prin creşterea iepurilor. Mai avem contracte şi cu magazine de animale de companie către care trimitem săptămânal un număr destul de mare de iepuraşi care sunt crescuţi ca animale de companie”, a mai declarat Marius Coblişan din Ruginoasa.
Iepurii de la ferma tradiţională se vând în viu cu 17 lei/kg şi cu 30 lei/kg în carcasă, la calitate premium. Vânzările cele mai mari sunt în lunile premergătoare Paştelui.
În supermarket, carcasele de iepuri provenite din import Ungaria şi Cehia se vând cu 46 lei/kg, calitatea a III-a. Carcasele de calitatea a III a au sub două kilograme, la calitatea a II -a- greutatea este de 2-3 kilograme. Carcasele calitatea premium au peste 3 kg.

Despre ferma tradiţională de creştere a iepurilor de la Rugionoasa, cea mai mare din regiunea Sălajului, revista noastră a mai relatat în urmă cu un an. De atunci, ferma condusă de Mariuş Coblişan s-a extins şi a ajuns la 2,5 hectare.
„Tot ce câştig reinvestesc în afacere. Între timp, am mai angajat încă un lucrător la fermă, ne-am extins, am mai cumpărat o motocoasă, nu mai dăm la coasă. Investiţia de până acum depăşeşte 30.000 de euro. Muncim însă foarte mult, de la 6 dimineaţa, până seara târziu”, a declarat Mircea Coblişan.

Fermierul a reuşit să creeze prin încrucişări un hibrid de carne. A folosit iepurele comun „ţărănesc” pe care l-a încrucişat cu rase de la nivelul mic până la greu. A folosit pentru hibridul de carne iepuri din rasa Neoozelandez alb şi roşu, Chincilla şi Uriaşul belgian alb.
„Am obţinut un hibrid rezistent la boli şi care suportă foarte bine temperaturile scăzute de mediu. Ferma pe care o deţin e într-o zonă deluroasă, cu temperaturi scăzute. Avem două proiecte pentru construcţia unor hale conform cerinţelor Uniunii Europene cu asigurarea standardelor de igienă şi de bunsăstare a animalelor. Încă sper să ajung la amploarea unei afaceri intensive de creştere a iepurilor pentru carne. Ţintim să ajungem la o capacitate de 3.500-4.000 de capete”, a mai precizat proprietarul fermei de creştere a iepurilor.
Marius Coblişan (41 de ani) şi-a început afacerea cumpărând la început, 20 de iepuri aşa-zişi ţărăneşti.  Cu timpul, a creat la fermă o bază furajeră proprie cu leguminoase şi graminacee perene. Cultivă lucernă, golomăţ, sparcetă care au o rentabilitate deosebită.
Inginerul zootehnist spune că afacerea a demarat cu multă muncă. A avut diverse locuri de muncă. Zece ani a fost angajat la abatorul de stat din Cluj. Pentru a aduna banii necesari deschiderii fermei de iepuri, a lucrat ca şofer în transporturi internaţionale având avantajul unui carnet de conducere profesionist.(Mai multe, pe www.agrointel.ro)

Carnea de porc, primul loc în Top-ul importurilor
Autor: Maria Demetriad  /   luni, 19 ianuarie 2015

Carnea de porc a ocupat primul loc în Top-ul importurilor de produse agroalimentare, în primele 10 luni ale anului 2014 Carnea de porc a ocupat primul loc în topul importurilor de produse agroalimentare în perioada 1 ianuarie - 31 octombrie 2014 cu o cantitate de 129.000 de tone, în creştere cu 7 procente faţă de aceeaşi perioadă din...

Cris Tim va investi 5 mil. de euro în dezvoltarea producției ready-meal
Autor: Maria Demetriad  /   vineri, 16 ianuarie 2015

Cris Tim va investi 5 milioane de euro în dezvoltarea producției ready-meal, segment care a crescut cu 30% anul trecut, a declarat Radu Timiş, preşedintele grupului. Totodată, activitatea companiei se va extinde și în zona vinificației, investind alte 2,5 milioane de euro în ”Crama Butic”. "În acest an investim aproximativ 3...