Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Salam cu pestă porcină africană, confiscat la vama Halmeu

Autor: meatmilkvineri, 30 martie, 2018

(Comunicat ANSVSA) Examenele de laborator, realizate de Laboratorul Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor din cadrul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Satu – Mare, au pus în evidență prezența virusului pestei porcine africane, într-o probă recoltată dintr-un salam, confiscat de la un cetățean din Ucraina.

 

Respectivul produs făcea parte dintr-un lot de produse alimentare confiscate, în data de 26 martie, de către autoritățile vamale.

 

Conform procedurilor, produsele confiscate au ajuns la inspectorii sanitari veterinari și pentru siguranța alimentelor din cadrul Postului de Inspecție la Frontieră Halmeu (județul Satu-Mare), care le-au trimis D.S.V.S.A. Satu-Mare pentru distrugere prin incinerare.

 

Probe recoltate din acest produs se află acum la Institutul de Diagnostic și Sanătate Animală, Laboratorul Național de Referință pentru pesta porcină africană, pentru confirmarea diagnosticului.

 

Acest rezultat de laborator vine în spijinul ipotezei rezultate în urma investigațiilor echipei de inspectori ai DSVSA Satu-Mare, întreprinse în urma confirmării, anul trecut, a primului focar  de pestă porcină africană din țara noastră, că virusul bolii a fost introdus în țară prin intermediul unor produse de origine animală contaminate, provenite din Ucraina.

 

Din luna august a anului trecut, ANSVSA, prin structurile teritoriale de la nivel județean, monitorizează situația epidemiologică din România și colaborează permanent cu alte instituții ale statului, pentru limitarea extinderii și pentru eradicarea bolii.

 

Trebuie subliniat că pesta porcină africană reprezintă un pericol ridicat de contaminare, pentru porcii domestici şi sălbatici, prin faptul că boala este cauzată de un virus foarte rezistent în mediu şi alimente, respectiv poate rezista până la 3 – 6 luni în produsele din carne de porc.

 

ANSVSA reamintește, pe această cale, despre interdicția de introducere în țară a: porcilor vii, cărnii de porc proaspătă, refrigerată sau congelată, produselor din carne (cârnați, șuncă, carne sărată etc.), provenite din Republica Moldova și Ucraina.

Serviciul Comunicare

 

ANPC: Nereguli în comercializarea produselor alimentare, cu ocazia Sărbătorilor de iarnă
Autor: meatmilk  /   marți, 8 ianuarie 2019

(Comunicat) Comisarii Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor au efectuat un numar de 7 actiuni de control, la nivelul intregii tari, referitor la respectarea prevederilor legale privind conformitatea, modul de etichetare, prezentare si publicitate a alimentelor specifice sarbatorilor de iarna.   Controlul a urmărit...

ANSVSA: Transportul cărnii și al produselor din carne
Autor: meatmilk  /   miercuri, 19 decembrie 2018

(Comunicat) În apropierea sărbătorilor de iarnă când, în mod tradiţional, creşte consumul de produse alimentare, A.N.S.V.S.A. recomandă populaţiei să acorde o atenţie sporită modului în care păstrează, prepară, transportă și depozitează produsele alimentare, dar şi a locurilor de unde acestea sunt...