Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

Salam cu pestă porcină africană, confiscat la vama Halmeu

Autor: meatmilkvineri, 30 martie, 2018

(Comunicat ANSVSA) Examenele de laborator, realizate de Laboratorul Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor din cadrul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Satu – Mare, au pus în evidență prezența virusului pestei porcine africane, într-o probă recoltată dintr-un salam, confiscat de la un cetățean din Ucraina.

 

Respectivul produs făcea parte dintr-un lot de produse alimentare confiscate, în data de 26 martie, de către autoritățile vamale.

 

Conform procedurilor, produsele confiscate au ajuns la inspectorii sanitari veterinari și pentru siguranța alimentelor din cadrul Postului de Inspecție la Frontieră Halmeu (județul Satu-Mare), care le-au trimis D.S.V.S.A. Satu-Mare pentru distrugere prin incinerare.

 

Probe recoltate din acest produs se află acum la Institutul de Diagnostic și Sanătate Animală, Laboratorul Național de Referință pentru pesta porcină africană, pentru confirmarea diagnosticului.

 

Acest rezultat de laborator vine în spijinul ipotezei rezultate în urma investigațiilor echipei de inspectori ai DSVSA Satu-Mare, întreprinse în urma confirmării, anul trecut, a primului focar  de pestă porcină africană din țara noastră, că virusul bolii a fost introdus în țară prin intermediul unor produse de origine animală contaminate, provenite din Ucraina.

 

Din luna august a anului trecut, ANSVSA, prin structurile teritoriale de la nivel județean, monitorizează situația epidemiologică din România și colaborează permanent cu alte instituții ale statului, pentru limitarea extinderii și pentru eradicarea bolii.

 

Trebuie subliniat că pesta porcină africană reprezintă un pericol ridicat de contaminare, pentru porcii domestici şi sălbatici, prin faptul că boala este cauzată de un virus foarte rezistent în mediu şi alimente, respectiv poate rezista până la 3 – 6 luni în produsele din carne de porc.

 

ANSVSA reamintește, pe această cale, despre interdicția de introducere în țară a: porcilor vii, cărnii de porc proaspătă, refrigerată sau congelată, produselor din carne (cârnați, șuncă, carne sărată etc.), provenite din Republica Moldova și Ucraina.

Serviciul Comunicare

 

Controale ANSVSA privind respectarea legislației comerțului stradal
Autor: meatmilk  /   vineri, 19 iulie 2019

(Comunicat) Inspectorii ANSVSA au efectuat controale tematice la nivel național pentru verificarea modului de respectare a condiţiilor sanitare veterinare şi de siguranţa alimentelor a cerinţelor legislaţiei Uniunii Europene și naționale aplicabile comerţului stradal  cu produse de origine animală provenite din producția...

ANSVSA: Bilanț provizoriu al Comandamentului Estival 2019
Autor: meatmilk  /   joi, 18 iulie 2019

(Comunicat) Medicii veterinari oficiali care activează în cadrul Comandamentului Sezon Estival 2019, au verificat în perioada 08.07.2019 – 14.07.2019, 242 de unități amplasate în cele 7 zone de interes turistic: Năvodari, Mamaia Nord, Mamaia Centru, Mamaia Sud, Eforie, Costineşti şi Mangalia.   Controalele au vizat: 88 de...