Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Salamul de Sibiu, promovat la Agra 2016, în Slovenia

Autor: Meat MIlkjoi, 8 septembrie, 2016

(Comunicat) Salamul de Sibiu, produs care a obținut la începutulacestui an înregistrarea de IndicațieGeograficăProtejată (IGP) la nivelul Uniunii Europene, a fost promovat în Slovenia, în cadrul Agra 2016, unul dintre cele mai importantetârguri pentru agricultură și alimentație, reunind atât state membre ale UniuniiEuropene, cât și din afaraacesteia.

 

Din partea României a fost prezentă o delegație a MADR, condusă de Daniel Dumitru Botănoiu. Este pentru a doua oară când o delegație a MADR participă la acest târg cu un stand de informare privind strategiile și politicile din domeniul de competență, în fiecare dintre zilele evenimentului fiind expuse pentru degustare produse de calitate, reprezentative pentru România.

 

Salamul de Sibiu este unul dintre cele mai apreciate produse românești și ne face plăcere, de fiecare dată când îi putem promova în afara granițelor țării. Implicarea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale în susținerea produselor de calitate ne bucură și ne oferă prilejul de a construi un brand puternic și reprezentativ valorilor noastre.”, a declarant Carmen Gavrilescu, președinte al Asociației Producătorilor de Salam de Sibiu și Marketing Manager al Agricola Bacău.

 

Vizitatorii Agra 2016 au avut astfel ocazia să cunoască diferite porturi populare din zone ale României, să descopere diverse tradiții și meșteșuguri, dar, mai ales, să guste produse cu înregistrarea de Indicație Geografică Protejată sau Denumire de OrigineProtejată, precum și alte produse reprezentative, cum ar fi zacusca de pește din zona Dobrogei sau Cozonacul Domnesc din Moldova.

 

O traditie veche de mai bine de un secol

 

Salam de SibiuAsociația Producătorilor de Salam de Sibiu (APSS) este o structură susținută de președinții celor șase companii membre, iar conducerea organizației este reprezentată prin Carmen Gavrilescu, în calitate de președinte, și de SorinMinea, președinte Angst, în calitate de vicepreședinte. Asocierea la APSS se realizează prin completarea unei cereri și prin parcurgerea procedurii, conform legislației în vigoare, condițiile de a deveni membru fiind deținerea unei fabrici (cu tehnologie adecvată realizării produsului), realizarea produsului conform caietului de sarcini și apartenența la arealul geografic format din județele Bacău, Brașov, Călărași, Covasna, Ilfov, Prahova, Sibiu și din Municipiul București.

 

Gustul specific al Salamului de Sibiu este rezultatul unei rețete vechi, de peste 100 de ani și se datorează ingredientelor atent selecționate, de la carnea și slănina folosite, la condiment și fumului utilizat provenit din lemnul de esență tare din pădurileRomâniei, dar mai ales celor care se formează în cursul fermentației, din glucide, proteine sau lipide. Aroma inconfundabilă a Salamului de Sibiu este, de asemenea, rezultatul perioadei îndelungate de uscare și maturare.

 

Dincolo de aceste aspecte de diferențiere, în contextul indicației geografice protejate, specificitatea Salamului de Sibiu se bazează în special pe o metodă specifică de producție dată de priceperea producătorilor locali și pe gustul  produsului, datorat caracteristicilor unora dintre ingredientele auxiliare folosite în procesul de fabricație.Resursele umane își păstrează relevanța în procesul de fabricare a Salamului de Sibiu – multe dintre etapele de producție se efectuează manual, procesul de producție rămânând neschimbat decenii întregi.

Lactate: Noutățile lunii septembrie 2018
Autor: Maria Demetriad  /   joi, 4 octombrie 2018

Septembrie s-a bucurat de multe lansări în întreaga lume, în majoritatea categoriilor de produse lactate, inclusiv cele venite din partea unora dintre marii jucători de pe piețele naționale sau internaționale. Vi le prezentăm și de această dată, cu speranța diversificării producției și în România.   Chaitanya Chitta,...

ESM: Vânzări de produse ecologice în România, în creștere spectaculoasă
Autor: Maria Demetriad  /   miercuri, 26 septembrie 2018

Potrivit European Supermarket Magazine, care citează un raport Romania Insider și un studiu realizat de Getbio.ro, vânzările de produse ecologice sau "bio" au înregistrat o creștere de 30% în primele șase luni ale acestui an.   România Insider a raportat că produsele alimentare, suplimentele alimentare, cosmeticele și...