Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Saptamana Verde, Berlin: Romania si Germania, parteneri la editia din 2012

Autor: Meat MIlkmarți, 29 ianuarie, 2013

In perioada 21-30 ianuarie 2011, s-a desfasurat, la Berlin, cea de-a 76-a editie a Expozitiei Internationale pentru Industrie Alimentara, Agricultura si Horticultura „Saptamana Verde“, considerata cel mai mare eveniment de specialitate in domeniul alimentar si agricol din Europa.

In acest an, s-au reunit 1.632 de expozanti din 57 de tari, care si-au prezentat produsele pe o suprafata de 115.000 mp, pusi la dispozitie de organizatorul evenimentului, Societatea de targuri si expozitii Messe Berlin.

Romania a impartit aceeasi hala expozitionala cu Italia si Elvetia, iar vizitatorii care s-au oprit la standul tarii noastre au putut degusta si cumpara miere si produse apicole, vinuri, palinca, fructe, tincturi de plante, branzeturi, conserve de legume si fructe, produse de panificatie, zacusca, magiun si dulceturi. De asemenea, au fost prezenti si producatori traditionali cu branzeturi din lapte de vaca si de oaie, cu pita de Pecica, cu produse procesate din carne, dar si cu covoare din lana vopsite cu plante. La eveniment, ministrul Valeriu Tabara a semnat contractul prin care Romania va deveni partenerul Germaniei, in 2012, la Saptamana Verde. Statutul de tara participanta la aceasta expozitie este unul onorant pentru Romania, oferind numeroase avantaje.

MADR a acordat o importanta deosebita promovarii firmelor de profil la aceasta prestigioasa manifestare, intentia fiind aceea de a intensifica si spori promovarea produselor agroalimentare romanesti pe piata intra si extracomunitara. In acest scop, a rezervat in cadrul spatiului expozitional, un stand de 165 mp, pus la dispozitie cu titlu gratuit celor 15 firme romanesti participante.

Potrivit MADR, participarea Romaniei la aceasta manifestare a constituit, ca in fiecare an, o oportunitate pentru firmele romanesti de a prezenta cele mai reprezentative produse agro-alimentare si de a dezvolta noi relatii comerciale, cu impact pozitiv asupra cresterii exporturilor pe pietele internationale.

Delegatia Romaniei, condusa de ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, a participat pe 20 ianuarie 2011, la ceremonia de deschidere a expozitiei, alaturi de ministrul federal pentru Alimentatie, Agricultura si Protectia Consumatorilor din Germania, dna Ilse Aigner, primarul guvernator al Berlinului, Klaus Wowereit, si celelalte delegatii oficiale ale tarilor participante.
A doua zi, dna ministru federal Ilse Aigner, impreuna cu organizatorii, au facut turul de onoare al expozitiei, care a inclus si pavilionul Romaniei, unde a fost intampinata de ministrul Valeriu Tabara si de ambasadorul Romaniei la Berlin, domnul Lazar Comanescu. Cu aceasta ocazie, cei doi ministri au avut o scurta intrevedere bilaterala.

In cea de-a treia zi a avut loc intalnirea ministrilor agriculturii. Delegatia APIA a fost prezenta la forumul cu tema „Comertul si securitatea alimentara globala: global, regional, local”, unde s-au aflat, alaturi de ministrul MADR, Valeriu Tabara, peste 50 de ministri ai agriculturii, precum si comisarul european pentru agricultura, dl Dacian Ciolos.

Forumul mondial pentru alimentatie si agricultura a oferit posibilitatea unui dialog intre ministrii agriculturii din intreaga lume, reprezentantii industriei alimentare mondiale, cei ai comunitatii stiintifice si ai societatii civile pe principalele probleme globale cu care se confrunta omenirea, legate de sursele de hrana si de alimentatie. S-a considerat ca planul politic este definit si ar mai trebui definitivat planul tehnic.

Printre temele abordate au fost:
• cresterea subventiilor acordate fermierilor;
• discutii cu privire la cresterea preturilor, dar in egala masura si despre evidenta costurilor;
• problemele existente intre comertul real si cel ascuns (virtual);
• incurajarea acordurilor bilaterale, in functie de nevoile specifice zonelor respective;
• realizarea adevaratelor nevoi si a culturilor care lipsesc (Maroc).

Din dezbateri s-a desprins si ideea ca trebuie introduse reguli de comert clare, care sa elimine inclusiv specula, reguli clare sanitare, reguli clare pentru protectia mediului. Exista o supraevaluare de 15 ori a relatiilor comerciale in raport cu productia reala.

ªi vecinii nostri moldoveni au participat la aceasta expozitie, pentru prima data cu un stand national. Pe o suprafata de 32 m.p. agentii economici din Republica Moldova au expus spre aprecierea vizitatorilor vinuri, fructe, miere si alte produse alimentare.

Delegatia moldoveneasca, prezenta la eveniment, a fost condusa de Vasile Bumacov, ministrul Agriculturii si Industriei Alimentare, si a participat la deschiderea oficiala precum si la lucrarile Forumului Global pentru Alimentatie si Agricultura (GGFA). De asemenea, delegatia Republicii Moldova a avut intrevederi cu ministrii agriculturii din Republica Federala Germania, Republica Polonia, Republica Ungaria, Regatul Danemarcei, Romania si Repu­blica Letonia.

Centenarul Marii Uniri: Mesajul Asociației pentru Promovarea Alimentului Românesc
Autor: meatmilk  /   miercuri, 28 noiembrie 2018

Acum, când, peste numai câteva zile, România va sărbători Ziua Națională și Centenarul Marii Uniri, Asociația pentru Promovarea Alimentului Românesc poate anunța cu mândrie atingera numarului de 100 de membri și o cifra de afaceri consolidata a membrilor de peste 2 miliarde de euro, in crestere cu 17% .   Tocmai de aceea,...

Centenarul Marii Uniri: Mesajul Asociației Române a Cărnii
Autor: meatmilk  /   miercuri, 28 noiembrie 2018

Intr-un moment aniversar ca acela pe care il vom sarbatori peste cateva zile, cand vom aseza cununa celor  100 de ani peste ziua de 1 decembrie, Asociatia Romana a Carnii isi exprima convingerea ca viitorul industriei alimentare din Romania rezida in explorarea minutioasa a traditiilor si spiritului romanesc, adaptate provocarilor secolului...