Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Schimabrea etichetării alimentelor este iminentă

Autor: Meat MIlkjoi, 12 decembrie, 2013

Conform Food&Drink Technology, una din piesele legislative in special face companiile alimentare sa caute consultanta. Reg 1169 privind informarea consumatorilor (FIC) a intrat in vigoare in 2011 si a introdus schimbari care inseamna ca aproape fiecare eticheta de alimente sau bauturi va avea nevoie de o revizie majora inainte de sfarsitul lui 2014.

Stim acum care sunt cerintele privind schimbarea etichetelor alimentelor si presiunea este pe conformarea la timp. Nicio surpriza- intr-o zona atat de complexa exista anumite exceptari de la cerintele generale, si exceptii la aceste exceptari! Exista de asemenea o serie de perioade de tranzitie si multe reguli aditionale asteapta inca a fi scrise.

De exemplu, noile prevederi privind denumirea carnii tocate se vor aplica in cateva saptamani. De aceea, primele reguli detaliate privind indicarea originii carnurilor si a asa-numitilor ‘ingredienti primari straini’ au termenul la sfarsitul acestui an. In acel moment, etichetarea tarii de origine va deveni obligatorie pt carnea proaspata sau congelata de porc, oaie, capra si pasare si de asemenea pt ingredientii primari atunci cand tara de origine a acestora nu este aceeasi cu cea declarata ca origine a alimentului.

O alta schimbare cheie impune etichetarea nutritionala obligatorie a alimentelor pre-ambalate: energia (atat in kJ cat si kcal), grasimea, grasimea saturata, carbohidratii, zaharurile, proteina si sarea, alaturi de nivelul oricarui nutrient declarat in mentiuni. Anumiti alti nutrienti suplimentari pot fi listati, dar aceasta e o lista definita si restrictionata.

Cu toate ca noua etichetare nutritionala nu devine obligatorie pana in decembrie 2016 (doi ani mai tarziu decat majoritatea celorlalte cerinte), o declaratie nutritionala voluntara trebuie sa se conformeze deja prevederilor obligatorii.

Informatiile de pe ‘fata ambalajului’ raman voluntare si vor continua pt energie, grasimi, saturate, zahar si sare, dar vechiul stil CZE (Consumul zilnic estimate) per portie nu va mai fi folosit si va fi inlocuit de referirea la RI (Ingesta de referinta)-asa cum sunt listate in Anexele la FIC. Informatiile privind marimea portiei trebuie furnizate intr-o forma usor de inteles pt consumator, iar utilizarea schemelor ‘semafor’ sau codul culorilor va fi limitata la Ghidul Departamentului Sanatatii adoptat in linie cu prevederile FIC (NN: specific Marii Britanii).

Alergenii

Desi schimbarile privind cerintele de etichetare a alergenilor sunt destul de simple, solicitand ca prezenta oricaruia dintre cei 14 alergeni listati sa fie subliniata cumva in lista ingredientilor pentru a face mai clara consumatorului prezenta lor, prevederea privind sfaturile legale voluntare legate de alergeni necesita mai multa atentie. Astfel de chenare nu mai pot fi utilizate pentru a repeta lista alergenilor continuti in produs, dar pot fi folosite pentru a furniza informatii despre alergeni. Acesta e cazul doar cand alergenii sunt ingredienti adaugati intentionat.

Introducerea dimensiunii minime obligatorii a fontului pentru majoritatea informatiilor cerute de lege va insemna ca operatorilor alimentari le va fi tot mai greu sa echilibreze imaginile si informatiile de marketing cu informatiile obligatorii.

Schimbarea este iminenta

Cand acest regulament a intrat in vigoare in 2011, data aplicarii (decembrie 2014) parea destul de indepartata; cu toate acestea, avand acum numai un an la dispozitie, timpul chiar e scurt si multe companii cauta consultanta privind caile de asigurare a conformitatii la termenul final.

Acum mai mult decat oricand, firmele alimentare au nevoie de sfaturi autorizate pentru a le ajuta sa inteleaga si sa interpreteze legislatia. Aceste sfaturi pot lua mai multe forme. Din ce in ce mai multe companii prefera sa opteze pentru revizuirea completa a etichetelor, supunand rezultatul final comentariilor. Revizuirile etichetelor, in special, pot fi desfasurate in orice stadiu al ciclului dezvoltarii produsului, pana la forma artistica finala, si sunt un mod efectiv de a preveni dificultatile potentiale si de a sugera alternative practice pentru a deveni complet conforme. Ghidurile associate elaborate de Defra (Departamentul agricultura si industrie alimentara UK), de FSA, de Departamentul Sanatatii si de industrie, ca si orice opinii relevante ale avocatilor si autoritatilor ar trebui luate in considerare in cursul acestui process de revizuire. Greseala poate fi costisitoare.

Controlul aditivilor

In timp ce etichetarea poate fi pe moment un subiect fierbinte, operatorii alimentari mai au si alte griji, intre care a se conforma controalelor recent amendate asupra aditivilor. Trei vechi directive detaliate au fost inlocuite de un regulament nou, mai general. Acesta e subiectul a numeroase intrebari, mai ales cand vine vorba a decide in privinta categorizarii corecte a unui anumit aliment sau a nivelului maxim permis al unui aditiv specific intr-un aliment.

În 2015, Frigoexpres va avea o creștere de 10 %
Autor: Maria Demetriad  /   vineri, 16 ianuarie 2015

În anul 2015, compania de transport Frigoexpres va avea o creștere de 10 % a afacerilor, a declarat Florian Mihuţ, Directorul General şi acţionarul majoritar al transportatorului orădean, la acest lucru urmând să contrinuie noile contracte semnate în Germania, Franţa şi Elveţia.   „Anul trecut l-am terminat cu o cifră de...

Afacerile VPK Packaging-Salonta vor trece de 23 de milioane de euro
Autor: Maria Demetriad  /   joi, 15 ianuarie 2015

Afacerile VPK Packaging-Salonta vor trece de 23 de milioane de euro, în 2015. Mai precis, producătorul belgian de ambalaje din carton VPK Packaging, care deţine pe piaţa locală două fabrici la Salonta, judeţul Bihor, şi-a bugetat pentru anul 2015 o cifră de afaceri de 23,6 mil. euro, mai mult cu 13% faţă de anul trecut, în principal pe...