Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

Schimbări în sistemul de inspecție a cărnii

Autor: Meat MIlkmarți, 25 martie, 2014

Schimbarile hotarate de autoritatile europene in sistemul de inspectie a carnii de pasare vor intra in vigoare in cursul acestui an. Schimbarile vor insemna o verificare mai putin invaziva a carcaselor de pasare pe linia de productie si un sistem mai bazat pe riscuri.

Vechiul sistem, introdus cu peste 100 de ani in urma, prezenta riscul contaminarii incrucisate a carcaselor, deoarece inspectorii atingeau des carnea. Principalele amenintari asupra consumatorilor erau de natura microbiologica – bacterii ca Campylobacter, Salmonella, E. Coli – care nu se pot depista pe cale vizuala sau tactila. De aceea a fost nevoie de schimbarea sistemului de inspectie, a declarat Javier Dominguez, directorul veterinar si seful departamentului de control al bolilor cu transmitere pe cale alimentara din cadrul Agentiei britanice pentru Standardele Alimentare (FSA).

„Cu cat mai rar atingem carnea, cu atat mai bine din punctul de vedere a sanatatii publice”, a declarat Dominguez, mentionand ca, spre deosebire de sistemele de abatorizare din SUA, cele din Europa nu pulverizeaza agenti antimicrobieni asupra suprafetei carcaselor.

Odata cu intrarea in vigoare a noilor reglementari pentru testarea carnii de pasare – probabil incepand cu luna mai – principalul agent controlat va fi Campylobacter, care este o amenintare majora asupra sanatatii publice in opinia Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentara. Abatoarele vor folosi cele mai bune practici de igiena, inspectorii vor fi ghidati de sisteme HACCP pentru a controla agentul contaminant. Se vor lua masuri de biosecuritate atat in timpul erviscerarii, cat si in timpul spalarii si racirii carcasei.

Pentru eliminarea contaminarii carcaselor cu Campylobacter s-ar putea sa fie folosit un agent antimicrobian numit acid peroxyacetic (acid peracetic), dar numai in cazul acordului politic din partea Uniunii Europene.

Noul sistem de inspectie a carnii a fost introdus in cazul carnii de porc, iar in viitor – dupa introducerea noului sistem si pentru carnea de pasare – urmeaza sa se extinda si asupra carnii de bovine si ovine, cu un accent deosebit asupra contaminarii cu Salmonella, E. Coli si tuberculoza bovina, a declarat Dominguez. (agrobroker.ro)

Se extind controalele de sănătate la importul de porci din SUA și Canada
Autor: Meat MIlk  /   luni, 15 decembrie 2014

În urma deciziei Comisiei Europene luată săptămâna trecută, se extind controalele de sănătate asupra importurilor de porci vii din SUA și Canada, până la 31 octombrie anul viitor (2015) ca urmare a  preocupărilor legate de cazurile numeroase ale virusului diareei porcine epidemice (DPE). În luna iulie, Bruxelles-ul a impus re guli...

Laringotraheita infecțioasă aviară
Autor: Meat MIlk  /   vineri, 12 decembrie 2014

Laringotraheita infecțioasă aviară (LTI) este o boală infectocontagioasă endemică, care afectează îndeosebi găinile și fazanii, cu evoluție acută, caracterizată clinic prin tulburări respiratorii grave, iar morfopatologic prin leziuni catarale sau hemoragico-necrotice ale mucoasei laringotraheale.   Importanță,...