Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Scrisoare deschisa: falimentul abatoarelor, pana cand?

Autor: Meat MIlkmiercuri, 30 ianuarie, 2013

Intr-o scrisoare deschisa, publicata de agroazi. ro, Catalin Lapuste, director general al Belcrin Development atrage atentia asupra gravelor probleme din zona de activitate ea abatoarelor. Iata texul acestui mesaj:

De la inceputul Crizei, fiecare an a numarat falimente in randul abatoarelor ce sacrificau animale. Fara sa conteze ca erau noi ori de traditie, numeroase unitati si-au inchis activitatea.

Principalele cauze au fost: falimente ale clientilor – de buna ori rea credinta (de notorietate ca in Romania nu se mai recupereaza nici un debit daca se ajunge la masa credala, cu exceptia creditorilor chirografari), piata de consum s-a contractat generand scaderea comenzilor, managementul deficitar, controale ale OLAF ce au presupus diverse fraude la achizitiile utilajelor prin Sapard blocand conturile beneficiarilor insa fara a respecta principiul proportionalitatii blocand nu numai valoarea utilajului ci intreaga valoare a proiectului.

Nu exista nici un caz de insolventa a unui abator care sa nu afecteze la randu-i si pe crescatorii de animale. Conform legii, fermele autorizate pot vinde animale pentru taiere numai catre unitati de abatorizare autorizate fiind astfel furnizori captivi.

Caderea unuia genereaza pierderi masive si celuilalt. Luand exemplul unei ferme de porci ce trimite un camion de 200 capete la abatorizare, se poate aprecia gradul de risc la care se expune considerand valoarea foarte mare a transportului, de peste 100000 ron. De mare ajutor ar putea fi si inasprirea pedepselor pentru inselaciune, iar patrimoniul ce poate fi gajat sa pastreze o rezerva si pentru debitele comerciale.

Au supravietuit, in general, abatoarele integrate care au procesare si retea de desfacere in detrimentul celor care vindeau numai carcasa. Este interesant de observat ce se va intampla cu producatorii de animale care nu vor mai avea multe variante la indemana pentru a-si livra animalele.

In cazul producatorilor de porc situatia este si mai dificila avand in vedere ca piata de export le este inchisa din cauza Pestei Porcine – caracterul politic al acestei interdictii trebuie insa admis avand in vedere ca Romania a indeplinit toate masurile tehnice impuse pe subiect.
Imputinarea numarului de abatoare probabil va consolida pozitia celor integrate, ce au deja o buna reprezentare in piata, insa va scadea competitia si va creste presiunea pe producatorii de animale. Acest lucru se observa deja: bursele europene afiseaza un pret constant al carnii in viu pentr ultimele 8 saptamani insa in Romania el a inceput sa scada datorita presiunii pe producatori.

Cum despre o bursa agricola in Romania deocamdata nu putem vorbi, o solutie poate ar fi o colaborare mai stransa intre asociatiile de producatori si cele de procesatori. Pretul de tranzactie poate fi pretul afisat pe o bursa europeana agreata, procesatorii ce importa cantitati mari de carne fiind familiarizati deja cu acest sistem de lucru.

Festival multi-cultural gastronomic, la București, invitată de onoare: Turcia
Autor: meatmilk  /   vineri, 16 noiembrie 2018

(Comunicat) Festivalului Culturilor Asiatice  - Asia Fest va avea loc în perioada 16 – 18 noiembrie la Romexpo (pavilionul C3). Deși festivalul de anul acesta are ca țară invitată Turcia, aducând în prim plan muzica modernă dar și tradițională, alături de filmul documentar și delicioasa gastronomie de pe malul Bosforului,...

ANSVSA: Actualizarea situației privind evoluția Pestei Porcine Africane
Autor: meatmilk  /   joi, 15 noiembrie 2018

(Comunicat) La această dată, Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează în 287 de localități din 18 județe, cu un număr de 1092 de focare (dintre care 16 în exploatații comerciale) și 167 de cazuri la mistreți. În total au fost eliminați 360.800 de porci afectați de boală.   Prin aplicarea eficentă a măsurilor de...