Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

Se deschid targurile de porcine

Autor: Meat MIlkmiercuri, 30 ianuarie, 2013

Dupa cum informeaza Agroinfo, conform unui ordin al presedintelui Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Animalelor vor putea fi comercializati doar porcii proveniti din gospodariile populatiei sau din exploatatiile comerciale de tip A.

Este interzisa miscarea catre abator atat a suinelor vii, cumparate din targurile de animale, cat si a suinelor provenind din exploatatiile nonprofesionale (gospodariile populatiei).

Vanzarea-cumpararea suinelor vii pe teritoriul Romaniei se efectueaza doar daca acestea sunt identificate (crotaliate) si sunt insotite de un certificat de sanatate si de formularul de miscare, documente emise la cererea proprietarului/detinatorului de animale vii, de medicul veterinar de libera practica imputernicit de DSVSA Arad, pentru exploatatia respectiva, se arata in comunicatul citat de glsa.ro.

Medicii veterinari sustin ca transportul porcilor vii este permis numai cu mijloace de transport inregistrate sau autorizate sanitar-veterinar de catre directiile sanitar-veterinare si pentru siguranta alimentelor judetene, la solicitarea proprietarilor autovehicolelor.

Certificarea sanitar-veterinara a miscarilor de suine reprezinta o masura de biosecuritate aplicabila in contextul incetarii vaccinarii contra pestei porcine clasice a suinelor domestice si a liberalizarii comertului cu suine vii pe teritoriul Romaniei. Costurile aferente certificarii starii de sanatate a suinelor in exploatatiile de origine, sunt suportate de catre proprietarii/detinatorii animalelor, persoane fizice sau juridice, conform tarifelor de libera practica stabilite de Colegiul Medicilor Veterinari Filiala Arad si afisate la fiecare cabinet medical veterinar de libera practica, se mai arata in comunicat.

Reprezentantii Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor mai sustin ca in cazul in care, in urma controalelor ce se vor efectua de catre autoritatile sanitar-veterinare si pentru siguranta alimentelor impreuna cu celelalte institutii abilitate se vor constata incalcari ale normelor privind miscarea animalelor vii, proprietarul, detinatorul sau transportatorul animalelor in cauza risca o amenda cuprinsa intre 1.200 si 12.000 de lei.

S-a stabilit un nou record al numărului de focare de PPA
Autor: meatmilk  /   vineri, 13 septembrie 2019

(Comunicat) La această dată, Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează în 346 de localități din 25 de județe, cu un număr de 1.185 de focare (dintre care 12 focare în exploatații comerciale și 6 focare în exploatații de tip A). În alte 4 județe există doar cazuri la mistreți.   În total au fost eliminați 462.459 de...

China a aprobat 25 de companii braziliene pentru export
Autor: Maria Demetriad  /   vineri, 13 septembrie 2019

Ministerul Chinez al Agriculturii și Afacerilor Rurale a aprobat 25 de fabrici de prelucrare a cărnii din Brazilia pentru export. Numărul companiilor aprobate, din această țară, a crescut de la 64 la 89.   Dintre noile unități autorizate, 17 produc carne de vită, șase pui procesați, una va exporta carne de porc și una de...