Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

Se scumpeste carnea de porc

Autor: Meat MIlkmiercuri, 30 ianuarie, 2013

Pretul carnii de porc ar putea creste in perioada urmatoare din cauza majorarii costurilor fermierilor, care ameninta ca vor protesta in strada daca nu primesc sprijin de la Guvern pentru facilitarea accesului la finantare, reluarea exporturilor, reesalonarea datoriilor si taxarea inversa, relateaza Mediafax.

Presedintele Patronatului Carnii de Porc din Romania, Gheorghe Caruz, a declarat, intr-o conferinta de presa, ca pretul de cost a crescut in ultima perioada si se asteapta la o majorare cu inca 60%, pe fondul scumpirii cerealelor.

„In toamna, cumparam kilogramul de porumb cu 0,4 lei, iar acum a ajuns la un leu, iar kilogramul de grau il achizitionam cu 0,5 lei, iar in prezent il gasim cu 1,7 lei. Astfel, pretul nostru de cost pentru cresterea animalelor depaseste 6 lei, in timp ce cel de vanzare este de 4-5 lei in viu. Ne asteptam ca in perioada urmatoare pretul de cost sa mai creasca cu 60%, ceea ce va duce la o crestere si a pretului in piata”, a spus Caruz.

El a adaugat ca, in aceste conditii, cei aproximativ 50.000 de angajati din sector vor iesi in strada, in lipsa unor masuri din partea autoritatilor. Crescatorii de porci solicita, printre altele, adeverinte pentru subventiile care urmeaza sa fie primite pentru bunastarea animalelor, cu care sa poata lua credite din banci, aprobarea ca, din procentul de 24% TVA, 18% sa ramana la producator, precum si scoaterea cerealelor din rezerva UE si livrarea acestora numai catre crescatorii de animale. Caruz a precizat ca in unele tari, precum Italia si Franta, TVA ramane integral la producatori.

Producatorii de carne de porc au mai anuntat ca vor reluarea exporturilor de carne de porc, precizand ca in ultimii trei ani animalele nu au mai fost vaccinate impotriva pestei. Ei cer si promovarea unei hotarari de guvern pentru reesalonarea pe un an a datoriilor scadente, precum si a unui act normativ prin care comerciantii sa fie obligati sa informeze cumparatorii despre provenienta carnii.

Crescatorii de porci mai solicita Ministerului Agriculturii si guvernului aplicarea taxarii inverse la carne si combaterea evaziunii fiscale, precum si intarirea controalelor pentru carnea provenita din comert intracomunitar sau din surse neautorizate.

„Daca nu se iau aceste masuri, ne vom confrunta cu un dezastru alimentar. S-au facut propuneri sa iesim in strada si toti cei 50.000 de salariati din sector o vor face, daca nu se solutioneaza cererile mentionate”, a mai spus Caruz.

Meat.Milk 2019: Iveco România și Autofrigo Center vor expune echipamente de frig pentru transport auto
Autor: meatmilk  /   vineri, 19 aprilie 2019

Iveco România și Autofrigo Center au devenit și în acest an parteneri ai conferinței Meat.Milk 2019, care se va desfășura în zilele de 30 și 31 mai la Hotel Alpin din Poiana Brașov. Ca urmare, pe platoul din fața hotelului, cele două companii vor expune autocamionete Iveco Daily, echipate cu soluții de frig auto, destinat...

Statul garantează 80% din creditele fermierilor
Autor: meatmilk  /   vineri, 19 aprilie 2019

(Comunicat) Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), continua in 2019 strategia  de pozitionare ca pilon de sprijin pragmatic pentru dezvoltarea mediului antreprenorial, a persoanelor fizice si a beneficiarilor publici prin facilitarea accesului la finantare.   Implementarea si derularea diverselor programe...