Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Se scumpeste carnea de porc

Autor: Meat MIlkmiercuri, 30 ianuarie, 2013

Pretul carnii de porc ar putea creste in perioada urmatoare din cauza majorarii costurilor fermierilor, care ameninta ca vor protesta in strada daca nu primesc sprijin de la Guvern pentru facilitarea accesului la finantare, reluarea exporturilor, reesalonarea datoriilor si taxarea inversa, relateaza Mediafax.

Presedintele Patronatului Carnii de Porc din Romania, Gheorghe Caruz, a declarat, intr-o conferinta de presa, ca pretul de cost a crescut in ultima perioada si se asteapta la o majorare cu inca 60%, pe fondul scumpirii cerealelor.

„In toamna, cumparam kilogramul de porumb cu 0,4 lei, iar acum a ajuns la un leu, iar kilogramul de grau il achizitionam cu 0,5 lei, iar in prezent il gasim cu 1,7 lei. Astfel, pretul nostru de cost pentru cresterea animalelor depaseste 6 lei, in timp ce cel de vanzare este de 4-5 lei in viu. Ne asteptam ca in perioada urmatoare pretul de cost sa mai creasca cu 60%, ceea ce va duce la o crestere si a pretului in piata”, a spus Caruz.

El a adaugat ca, in aceste conditii, cei aproximativ 50.000 de angajati din sector vor iesi in strada, in lipsa unor masuri din partea autoritatilor. Crescatorii de porci solicita, printre altele, adeverinte pentru subventiile care urmeaza sa fie primite pentru bunastarea animalelor, cu care sa poata lua credite din banci, aprobarea ca, din procentul de 24% TVA, 18% sa ramana la producator, precum si scoaterea cerealelor din rezerva UE si livrarea acestora numai catre crescatorii de animale. Caruz a precizat ca in unele tari, precum Italia si Franta, TVA ramane integral la producatori.

Producatorii de carne de porc au mai anuntat ca vor reluarea exporturilor de carne de porc, precizand ca in ultimii trei ani animalele nu au mai fost vaccinate impotriva pestei. Ei cer si promovarea unei hotarari de guvern pentru reesalonarea pe un an a datoriilor scadente, precum si a unui act normativ prin care comerciantii sa fie obligati sa informeze cumparatorii despre provenienta carnii.

Crescatorii de porci mai solicita Ministerului Agriculturii si guvernului aplicarea taxarii inverse la carne si combaterea evaziunii fiscale, precum si intarirea controalelor pentru carnea provenita din comert intracomunitar sau din surse neautorizate.

„Daca nu se iau aceste masuri, ne vom confrunta cu un dezastru alimentar. S-au facut propuneri sa iesim in strada si toti cei 50.000 de salariati din sector o vor face, daca nu se solutioneaza cererile mentionate”, a mai spus Caruz.

Festival multi-cultural gastronomic, la București, invitată de onoare: Turcia
Autor: meatmilk  /   vineri, 16 noiembrie 2018

(Comunicat) Festivalului Culturilor Asiatice  - Asia Fest va avea loc în perioada 16 – 18 noiembrie la Romexpo (pavilionul C3). Deși festivalul de anul acesta are ca țară invitată Turcia, aducând în prim plan muzica modernă dar și tradițională, alături de filmul documentar și delicioasa gastronomie de pe malul Bosforului,...

ANSVSA: Actualizarea situației privind evoluția Pestei Porcine Africane
Autor: meatmilk  /   joi, 15 noiembrie 2018

(Comunicat) La această dată, Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează în 287 de localități din 18 județe, cu un număr de 1092 de focare (dintre care 16 în exploatații comerciale) și 167 de cazuri la mistreți. În total au fost eliminați 360.800 de porci afectați de boală.   Prin aplicarea eficentă a măsurilor de...