Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

Se solicită TVA de 9% și la produsele piscicole autohtone

Autor: Meat MIlkjoi, 22 mai, 2014

(Agerpres) Federația Organizațiilor Producătorilor de Pește din Delta Dunării, care are în componență 658 de pescari, subliniază că este esențială atât protejarea mediului, cât și susținerea produselor piscicole autohtone. Membrii federației solicită Guvernului României adoptarea mai multor măsuri, printre care și scăderea TVA-ului la 9% pentru produsele piscicole autohtone.

Pescuitul şi acvacultura sunt sectoare care nu beneficiază de prime. Dacă în zootehnie şi în domeniul culturilor vegetale se acordă subvenţii, pentru piscicultură şi acvacultură s-au acordat prime pentru trecerea la acvacultură ecologică, pentru Natura 2000, dar aceste ajutoare nu sunt însoţite de un set de măsuri care să protejeze producţia piscicolă. În Ungaria, Franţa, Spania se acordă subvenţii pentru unitatea de suprafaţă în acvacultură şi piscicultură„, explică Dan Verbina, președintele federației.

Din Federaţia Organizaţiilor Producătorilor de Peşte din Delta Dunării fac parte 14 asociaţii de pescari şi două societăţi comerciale care nu sunt membre ale vreunei asociaţii. Cei 658 de pescari membri reprezintă, potrivit președintelui federației, aproape 50% din pescarii care au primit autorizaţie anul acesta din partea Administraţiei Rezervaţiei pentru a-şi desfăşura activitatea. Dan Verbina declară că scăderea TVA-ului la 9% pentru produsele piscicole autohtone este foarte așteptată de pescarii din Deltă, care au depus memorii în acest sens atât la Ministerele Agriculturii și Mediului, cât și la cabinetul premierului Victor Ponta.

O altă problemă a pescarilor din Deltă este și concurența neloială a unor firme care importă produse piscicole din alte țări și fraudează statul, trecând cantitățile de pește la frontieră cu mijloace de transport cu gabarit mai mic de 3,5 tone, ce nu sunt verificate. „Cred că este momentul ca statul român să intervină în favoarea celor care îşi desfăşoară activitatea legal în domeniul pisciculturii şi acvaculturii, inclusiv prin aprobarea unui TVA de 9% la produsele piscicole, pentru că producătorii nu pot rezista pe piaţă când singerul, de exemplu, se vinde cu 3 lei kilogramul, iar la noi costul de producţie real este de 4,2 lei kilogramul„, mai afirmă Dan Verbina.

Carnea de porc, primul loc în Top-ul importurilor
Autor: Maria Demetriad  /   luni, 19 ianuarie 2015

Carnea de porc a ocupat primul loc în Top-ul importurilor de produse agroalimentare, în primele 10 luni ale anului 2014 Carnea de porc a ocupat primul loc în topul importurilor de produse agroalimentare în perioada 1 ianuarie - 31 octombrie 2014 cu o cantitate de 129.000 de tone, în creştere cu 7 procente faţă de aceeaşi perioadă din...

Cris Tim va investi 5 mil. de euro în dezvoltarea producției ready-meal
Autor: Maria Demetriad  /   vineri, 16 ianuarie 2015

Cris Tim va investi 5 milioane de euro în dezvoltarea producției ready-meal, segment care a crescut cu 30% anul trecut, a declarat Radu Timiş, preşedintele grupului. Totodată, activitatea companiei se va extinde și în zona vinificației, investind alte 2,5 milioane de euro în ”Crama Butic”. "În acest an investim aproximativ 3...