Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Seceta va scumpi carnea de porc, vita si pasare

Autor: Meat MIlkmiercuri, 30 ianuarie, 2013

Intr-o ampla informare facuta de Ziarul financiar se afirma ca seceta a scumpit cu pana la 70% furajele folosite in ferme pentru hrana porcinelor, bovinelor sau pasarilor, dar cresterea costurilor nu s-a vazut pana acum la rafturi.

Pretul carnii de porc si de pasare in magazinele din Bucuresti era la inceputul lunii august la nivelul de anul trecut. In sens invers, cu o reducere de 8%, a evoluat pretul carnii de vita.

Crescatorii spun ca acesta este rezultatul numarului mare de sacrificari din ultima perioada aparute ca urmare a cresterii costurilor cu hrana animalelor. Jucatorii din zootehnie afirma la unison ca au taiat la minim profiturile, pentru ca majorarile de pret la raft sunt direct dependente de puterea de cumparare.

„Furajele reprezinta 70% din pretul final al carnii de porc. Acum toata piata cerealelor este blocata din cauza productiei mici. Cei care au avut productie cat de cat la grau nu vand, tin totul in speranta unor preturi mai mari. Efectiv nu ai de unde sa cumperi. Cresterea preturilor la cereale se vede bineinteles si in cel al furajelor. Daca anul trecut achizitionam furajele la un pret mediu de 0,7 lei/kilogram, acum platim 1,2 lei/kilogram”, explica situatia Martin Dorin, directorul fermei Degaro din localitatea Fantanele, judetul Constanta, in care cresc 2.600 de scroafe.

Avansul cu peste doua treimi al pretului la furaje nu este surprinzator, in conditiile in care preturile din prezent pentru porumb, grau sau orz furaj sunt mai mari cu 20%-30% fata de aceeasi perioada a anului trecut, potrivit datelor Ministerului Agriculturii (MADR).
Directorul fermei Degaro, companie detinuta de un grup de investitori danezi prin intermediul companiei Premium Porc, subliniaza ca o crestere a pretului la carne este direct dependenta de evolutia viitoare a costurilor.

„A crescut si pretul altor categorii de costuri importante, printre care se numara si benzina. Noi vindem carne numai in viu, iar pana acum nu am crescut substantial pretul, ci numai cu cate 0,1 lei/kilogram ca sa ne putem acoperi costurile. Situatia nu este roz, dar au mai fost si alti ani secetosi”, adauga Dorin.

Industria carnii de porc a fost lovita puternic in ultimii opt ani, perioada in care exporturile au fost interzise ca urmare a temerilor privind pesta porcina. In anii cu interdictie Romania a pierdut un septel de 3 milioane de porci. Acum mai sunt in piata aproximativ 4 milioane de porci, din care jumatate sunt in curtile taranilor. In fiecare an pe piata locala se taie porcine de 550.000-600.000 de tone.

La inceputul lunii august in pietele din Bucuresti pretul unui kilogram de carne de porc era intre 10 si 11 lei, fiind la un nivel asemanator cu cel din perioada similara din 2011.

Crescatorii de vaci fac coada la abatoare

Situatia este mai complicata in cazul crescatorilor de bovine, pentru ca businessul acestor fermieri este influentat direct atat de evolutia pretului pentru lapte, cat si a cotatiei carnii de vita. Din cauza preturilor mici pentru lapte oferite de procesatori, fermierii s-au indreptat in ultimele luni catre abatoare pentru a diminua costurile. Pretul la carne nu poate creste insa, in conditiile in care numarul sacrificarilor este in crestere, spune Costel Caras, un fermier din judetul Ilfov cu 130 de vaci.

„Incerc de cateva saptamani sa duc 30 de vaci la abator, pentru ca altfel nu o sa supravietuiesc peste iarna, dar nu imi raspunde nimeni. Cei de la abatoare nu mai fac fata cererilor venite de la crescatori. Anul trecut primeam 6 lei/kilogramul de carne in viu, iar acum pretul este undeva la 3,5-4 lei/kilogram”, spune fermierul.

Tendinta crescatorilor de a-si micsora numarul de animale din ferme se vede si in statistici. Datele INS pe aprilie, ultimele disponibile, arata ca numarul bovinelor sacrificate a crescut cu 66% fata de luna martie.

Costel Caras mai afirma ca evolutia se datoreaza in buna masura pretului mic oferit de procesatori pentru lapte, dar si ca urmare a cresterii costurilor cu furajele in contextul secetei.

„Procesatorii ofera 1 leu/litru de lapte, dar costurile noastre sunt acum de 1,3 lei/litru. Din totalul de 1,3 lei al costurilor aproximativ 70% reprezinta hrana animalelor.” Fermierul subliniaza la randul lui ca pretul furajelor urmeaza acelasi trend cu principalele materii prime agricole produse local, adica grau, porumb sau orz.

Procesatorii cu afaceri in industria carnii de pasare au anuntat deja scumpiri de preturi la raft cu aproximativ 5% ca urmare a avansului pretului la furaje. Indexarea nu este insa suficienta, avand in vedere ca hrana folosita in industrie s-a scumpit in ultimele trei luni cu 20%, ajungand sa fie cu doua treimi mai scumpa decat in urma cu un an.

Furajele acopera, ca si in cazul carnii de porc sau vita, aproximativ 60%-70% din preturile de la raft. Un calcul simplu arata ca pretul carnii de pasare ar fi trebuit sa creasca in ultimele trei luni cu aproximativ 12% insa producatorii au anuntat ca puterea de cumparare fragila nu a permis astfel de cresteri de preturi.

Soluții digitale pentru productivitate sporită și profit ridicat în fermă
Autor: meatmilk  /   vineri, 3 august 2018

(Comunicat) Evoluția rapidă a domeniului IT și influența existenței Internetului se fac simțite în toate domeniile, inclusiv în agricultură. Fermierii din întreaga lume adoptă cu rapiditate noile tehnologii, astfel încât să își îndeplinească menirea cât mai ușor și să producă tot mai multă hrană pentru o populație...

C.E.: Rolul cheie pe care vânătorii trebuie să îl joace în împiedicarea evoluției PPA
Autor: meatmilk  /   joi, 2 august 2018

(Comunicat) Sectorul cărnii de porc este unul dintre cele mai semnificative sectoare agricole din UE. Acesta reprezintă 8,5% din producția totală a industriei agricole din UE, cea mai mare, în comparație cu alte sectoare de carne. Carnea de porc reprezintă 50% din producția totală de carne din UE. Carnea de porc este cea mai exportată...