Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Semne rele anul are

Autor: Ilie Stoianluni, 8 ianuarie, 2018

2018 a început ca și când nu am fi intrat în zodia Capricornului, ci în cea a Căpcăunului iar, dacă nu a lui, oricum, într-o zodie nefastă. Prima veste rea, venită dinspre INSSE, e aceea că, în continuare, importăm mai multe produse agro-alimentare, decât exportăm. Nu e bine deloc și, cu toate că domnul ministru Petre Daea s-a ținut de cuvânt în privința grijii pentru fermieri, pentru Industria alimentară românească a cam rămas în urmă.

 

Ca semn îngrijorător e acela că a început să crească importul de produse din carne. Dacă la lactate eram învățați cu importurile, la cărnăraie ne mândream că ne putem asigura consumul din producția internă. Și acum putem dar…prețurile, gusturile, hipermarket-urile… Apoi, faptul că românii au început să consume mai multe fructe și legume ar fi un semn bun pentru unii, dar noua situație, precum și importurile de produse din carne trebuie să dea de gândit procesatorilor din România.

 

Se vede treaba că doar cu produsele clasice nu prea mai ține, așa că trebuie să inoveze, să inventeze, să se adapteze, să se reinventeze, așa cum și procesatorii de lapte trebuie să o facă, pentru a putea veni mereu cu produse noi și pentru ca, în acest fel, să se mențină în atenția consumatorilor și, prin asta, să-și mențină afacerile viabile. Cine va putea cine nu, ori va închide, ori va vinde, și preconizăm că, și într-un sector și în altul, concetrările vor continua și în 2018.

 

Bun, însă toate astea de mai sus sunt doar teorii. În viața de zi cu zi, ce faci? Ce ne va demonstra viața, ca să folosim o formulare materialist-dialectică? Păi, nici din perspectiva asta nu sunt semne prea bune, pentru că mediul de afaceri e în continuare total debusolat. Parcă niciodată nu a fost o mai mare brambureală legislativă și fiscală ca acum și, deși unele ape s-au mai limpezit la final de an 2017, efectele ultimelor decizii legislative se vor vedea începând cu luna viitoare, februarie, care nu va da măsura gravității. Iar, dacă în viitorul imediat vom asista la o nouă schimbare de guvern, de premier etc., balamucul se va accentua și mai tare.

 

Deocamdată, lumea pare încă amețită, după sărbătorile de iarnă, pare că se mișcă în viteza a doua, iar motorul economiei e departe de a dudui, cum i-ar plăcea unui personaj politic să spună, chit că se citează creșteri de PIB și de consum. Să vedem, însă, cum va fi și cu PIB-ul, și cu consumul, și cu inflația și cu toate.

 

Oricum, începând de vinerea viitoare, săptămână de săptămână vom analiza toate problemele la noua emisiune TV Meat.Milk., care va fi găzduită de postul Agro TV, precum și la cea de-a VII-a ediție a Conferinței Internaționale Meat & Milk la care suntem convinși că nu va lipsi nimeni. Până una-alta, spor la treabă, tuturor, că avem cu toții multe de făcut. Printre altele, să salvăm o țară, dacă s-o mai putea!

Poveste cu morală despre un boț de unt și o gospodină
Autor: Ilie Stoian  /   vineri, 2 februarie 2018

Hei, dragii moșului, era pe vremuri o țară care se numea Momonia. Iar momonezii trăitori în ea, tare mândri mai erau. Pe toate drumurile se lăudau că lucruri ca ei nimeni nu face, iar când venea vorba despre mâncare, ei credeau că sunt ăi mai cu moț! Tocmai de-aia, trâmbițașii Momoniei strigau din toți rărunchii: ”Oameni buni,...

E rău. E foarte rău!
Autor: Ilie Stoian  /   luni, 29 ianuarie 2018

Ne dăm patrioți, ne batem cu pumnii în piept că iubim România, îi beștelim pe străini că ne fură țara dar adevărul e cu totul și cu totul altul și, iată de ce:   O cercetare sociologică efectuată în toamna trecută de IRES, referitoare la situația economică și socială a țării, și însoțită de un studiu...