Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Semntest BVN-Mureș a organizat Parada Taurilor-2014

Autor: Meat MIlkluni, 6 octombrie, 2014

În zilele de 3 și 4 octombrie, în organizarea Semtest BVN-Mureș, la sediul din comuna Sângeorgiu de Mureș a avut loc o nouă edițe a ”Paradei Taurilor”, singurul eveniment de acest gen din România, manifestare tradițională dedicată fermierilor, specialiștilor în genetică animală, reproducție și îmbunătățirea raselor, a Universităților științifice de profil etc. La eveniment au participat cca 1500 de fermieri din întreaga țară, membri ai mediului academic de specialitate, medici veterinari, autorități locale, precum și, în special, o delegație a companiei BVN, din Germania.

Manifestarea a debutat în ziua de 3 octombrie cu un Simpozion științific. Domnul Valer Sician, Directorul General al Semtest BVN-Mureș a deschis lucrările, subliniind evoluția ascendentă a companiei care, în momentul de față, este Nr. 1 în Europa Centrală, exportând material seminal în Germania, Iran, Croația și China. Desigur, în România este primul furnizor de pe piață, acoperind necesarul majorității covârșitoare a fermierilor proprietari de ferme de lapte și carne, dar și de suine.

semtest fdc2Detaliind, domnul Sician a evidențiat linia de export deschisă anul trecut în China, acolo unde, foarte curând, se va efectua încă un transport de 50.000 de doze de material genetic a cărui calitate este de nivel mondial. Ulterior, directorul General al Semtest BVN-Mureș s-a referit la Organizarea cursurilor de reproducție, Întocmirea Manualului Operatorului, Înființarea programului de gestiune a datelor de reproducție și I.A., Înființarea și tipărirea Agendei Operatorului. 

În cadrul Simpozionului au mai luat cuvântul: Dr. Lucian Harceaga (”Importanța însămânțării artificiale în contextul combaterii bolilor la bovine”), Dr. Johanes Aumann-Director BVN Germania (”Testarea clasică și genomică a taurilor de reproducție”), Prof. Dr. Univ. Dr. Dan Drugociu-USAMV Iași (”Perioada Puerperală la vaci”), Prof. Univ. Dr. Liviu Bogdan-USAMV Cluj (”O nouă abordare privind retenția placentară la vacă”), Dr. Ing. Daniela Ilie- SCDCB Arad (”Ameliorarea la bovine asistată de markerii moleculari”), și Dr. Bogdan Novenschi-Președintele Patronatului Medicilor Veterinari (”Implicarea medicului veterinar în reproducție și IA”).

semtest fdc3Ziua de 4 octombrie a reunit în tribunele arenei de prezentare sute de fermieri sosiți din majoritatea județelor din țară, dar și localnici din comuna Sângeorgiu de Mureș, aceia care au asistat la Parada Taurilor, cel mai așteptat moment al evenimentului. După cuvântul de bun-venit rostit de Valer Sician, acesta a făcut prezentarea fiecărui exemplar expus în arenă, evidențiind calitățile de excepție a materialului genetic colectat, fie că vorbim despre tauri destinați reproducției animalelor din fermele de carne, fie, de cel destinat reproducției animalelor din fermele de lapte.

semtest4

 

Ca o concluzie preliminară, putem spune că, indiferent de momentul manifestării, vorbitorii au insistat pe necesitatea creșterii procentului de inseminări artificiale, fapt care poate conduce atât la producții mult sporite de carne sau lapte, cât și de menținere a sănătății genetice a animalelor, activitatea fiind centrată, în special, pe rasa de Bălțată românească, nu atât datorită interesului manifestat de China, cât datorită calităților deosebite ale acesteia și, în special, a posibilității de reconversie a unei ferme de lapte în fermă de carne.

Ca argument suplimentar, domnul Valer Sician a adus elemente de statistică. Astfel, dacă în 1989, inseminătile artificiale erau într-un procent de 85 %, acum, din păcate, este de doar 53 %.

Cu siguranță, ediția din acest an a Paradei Taurilor a fost un succes deosebit, specialiștii prezenți la Simpozion putând lua cunoștință cu ultimele noutăți din domeniu, iar fermirii prezenți în a doua zi, văzând direct exemplare de tauri al căror material genetic îl pot utiliza. Cu ocazia evenimentului, Semtest BVN Mureș și-a premiat și cei mai fideli și activi beneficiari, premiile constând în doze de material seminal în valoare de până la 600 de lei. (Vom reveni)

 

Carnea de porc, primul loc în Top-ul importurilor
Autor: Maria Demetriad  /   luni, 19 ianuarie 2015

Carnea de porc a ocupat primul loc în Top-ul importurilor de produse agroalimentare, în primele 10 luni ale anului 2014 Carnea de porc a ocupat primul loc în topul importurilor de produse agroalimentare în perioada 1 ianuarie - 31 octombrie 2014 cu o cantitate de 129.000 de tone, în creştere cu 7 procente faţă de aceeaşi perioadă din...

Cris Tim va investi 5 mil. de euro în dezvoltarea producției ready-meal
Autor: Maria Demetriad  /   vineri, 16 ianuarie 2015

Cris Tim va investi 5 milioane de euro în dezvoltarea producției ready-meal, segment care a crescut cu 30% anul trecut, a declarat Radu Timiş, preşedintele grupului. Totodată, activitatea companiei se va extinde și în zona vinificației, investind alte 2,5 milioane de euro în ”Crama Butic”. "În acest an investim aproximativ 3...