Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Sibiu: 400.000 de miei vor lua destinatia export anul acesta

Autor: Meat MIlkmiercuri, 30 ianuarie, 2013

Potrivit Agerpres, citat de Recolta.eu, Romania, situata pe locul al doilea in Europa din punct de vedere al efectivelor de oi, exporta in acest an, numai din judetul Sibiu, considerat cel mai renumit pentru carnea de miel, 400.000 de miei, adica 80 % din total, majoritatea spre vestul Europei, dar si spre tari arabe.

Totusi, oierii sibieni sunt nemultumiti ca autoritatile romane nu ii ajuta sa exporte in Turcia, cea mai profitabila piata de consum de carne de miel, unde producatorii romani spera de ani de zile „sa dea lovitura”, a declarat marti, Marcel Andrei, presedintele Asociatiei Judetene a Crescatorilor de Ovine si Caprine din judetul Sibiu.

„De pe la noi din judet, vor fi 500.000 de miei, din care vor pleca la export 400.000. Nemtii au devenit consumatori de carne de miei, iar noi tintim piata germana, pentru ca suntem pe locul doi in Europa la efectivele pe care le avem. Mieii sibieni nu merg la export doar pe piata europeana, ci si pe cea araba. Nu este diferenta de castig. Noi trimitem spre Bulgaria, dar si Iordania. Nu putem exporta in Turcia. In Turcia, mieii din Romania nu pot nici sa tranziteze, decat pe calea aerului. Medicii sunt stat in stat. Ar fi o piata foarte buna pentru noi, Turcia”, a precizat Marcel Andrei.

Acesta spune ca cei 400.000 de miei sunt exportati de marii producatori de miei din judetul Sibiu, de nevoie, pentru ca romanii consuma carnea de miel doar de Paste, si consumul este in scadere, proportional cu puterea de cumparare.

„Daca in 2012 eu personal am taiat 70 de miei, anul acesta, doar 12 clienti dintre cei fideli, m-au sunat. Consumul de carne de miel pe piata romaneasca este in scadere, pentru ca nu este putere de cumparare. Pretul nu a crescut fata de anul trecut, pretul maxim va fi de 25 de lei pentru un kilogram de carne de miel. Trimitem la export, pentru ca noi, romanii, nu suntem consumatori de carne de oaie, desi este o carne fara colesterol, recomandata de medici. Noi consumam doar de Pasti, pe cand occidentalii consuma tot mai mult mielul mare”, a explicat presedintele Asociatiei Judetene a Crescatorilor de Ovine si Caprine din judetul Sibiu.

Pentru a nu ramane cu mieii nevanduti, oierii sibieni cresc in ultimii ani, Turcane romanesti, incrucisate cu rase de oi de carne, tocmai pentru ca s-au orientat spre export. Astfel, mieii din satele sibiene, indeosebi cele din renumita zona Marginimea Sibiului ajung sa fie consumati de italieni, croati, nemti, bulgari, iordanieni.

Daca romanii cumpara mielul intreg, nemtii, cei mai pretentiosi, prefera doar cotletul de miel, al carui pret este de peste 20 de euro, pentru un kilogram. Carnea de miel la carcasa este de vanduta cu preturi intre 20 si 25 de lei, pentru un kilogram, iar mielul viu se comercializeaza cu 13-14 lei, kilogramul.

„Noi venim cu rase specializate de carne, ca sa putem vinde in Germania. Cel mai cautat la miel, este cotletul de miel. Clasificarea carcasei de miel se face dupa cotlet. Un kilogram de cotlet este de la 20 de euro si mai mult. Anul acesta, s-a dus mielul mic de Pasti, in Germania, Croatia, Italia, fostele tari din Iugoslavia. Trebuie sa ne adaptam pietei”, a spus Marcel Andrei.

Proprietarii de oi din judetul Sibiu incep sa renunte la Turcana romaneasca si din cauza lipsei fortei de munca, intrucat oile din rasa autohtona nu se preteaza pentru mulsul mecanic.

Daca strainii vor consuma 80% din mieii din judetul Sibiu, sibienii, bucurestenii si pitestenii se vor bucura de restul de 100.000 de miei, proveniti de la micii producatori.

Soluții digitale pentru productivitate sporită și profit ridicat în fermă
Autor: meatmilk  /   vineri, 3 august 2018

(Comunicat) Evoluția rapidă a domeniului IT și influența existenței Internetului se fac simțite în toate domeniile, inclusiv în agricultură. Fermierii din întreaga lume adoptă cu rapiditate noile tehnologii, astfel încât să își îndeplinească menirea cât mai ușor și să producă tot mai multă hrană pentru o populație...

C.E.: Rolul cheie pe care vânătorii trebuie să îl joace în împiedicarea evoluției PPA
Autor: meatmilk  /   joi, 2 august 2018

(Comunicat) Sectorul cărnii de porc este unul dintre cele mai semnificative sectoare agricole din UE. Acesta reprezintă 8,5% din producția totală a industriei agricole din UE, cea mai mare, în comparație cu alte sectoare de carne. Carnea de porc reprezintă 50% din producția totală de carne din UE. Carnea de porc este cea mai exportată...