Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Sibiu: 400.000 de miei vor lua destinatia export anul acesta

Autor: Meat MIlkmiercuri, 30 ianuarie, 2013

Potrivit Agerpres, citat de Recolta.eu, Romania, situata pe locul al doilea in Europa din punct de vedere al efectivelor de oi, exporta in acest an, numai din judetul Sibiu, considerat cel mai renumit pentru carnea de miel, 400.000 de miei, adica 80 % din total, majoritatea spre vestul Europei, dar si spre tari arabe.

Totusi, oierii sibieni sunt nemultumiti ca autoritatile romane nu ii ajuta sa exporte in Turcia, cea mai profitabila piata de consum de carne de miel, unde producatorii romani spera de ani de zile „sa dea lovitura”, a declarat marti, Marcel Andrei, presedintele Asociatiei Judetene a Crescatorilor de Ovine si Caprine din judetul Sibiu.

„De pe la noi din judet, vor fi 500.000 de miei, din care vor pleca la export 400.000. Nemtii au devenit consumatori de carne de miei, iar noi tintim piata germana, pentru ca suntem pe locul doi in Europa la efectivele pe care le avem. Mieii sibieni nu merg la export doar pe piata europeana, ci si pe cea araba. Nu este diferenta de castig. Noi trimitem spre Bulgaria, dar si Iordania. Nu putem exporta in Turcia. In Turcia, mieii din Romania nu pot nici sa tranziteze, decat pe calea aerului. Medicii sunt stat in stat. Ar fi o piata foarte buna pentru noi, Turcia”, a precizat Marcel Andrei.

Acesta spune ca cei 400.000 de miei sunt exportati de marii producatori de miei din judetul Sibiu, de nevoie, pentru ca romanii consuma carnea de miel doar de Paste, si consumul este in scadere, proportional cu puterea de cumparare.

„Daca in 2012 eu personal am taiat 70 de miei, anul acesta, doar 12 clienti dintre cei fideli, m-au sunat. Consumul de carne de miel pe piata romaneasca este in scadere, pentru ca nu este putere de cumparare. Pretul nu a crescut fata de anul trecut, pretul maxim va fi de 25 de lei pentru un kilogram de carne de miel. Trimitem la export, pentru ca noi, romanii, nu suntem consumatori de carne de oaie, desi este o carne fara colesterol, recomandata de medici. Noi consumam doar de Pasti, pe cand occidentalii consuma tot mai mult mielul mare”, a explicat presedintele Asociatiei Judetene a Crescatorilor de Ovine si Caprine din judetul Sibiu.

Pentru a nu ramane cu mieii nevanduti, oierii sibieni cresc in ultimii ani, Turcane romanesti, incrucisate cu rase de oi de carne, tocmai pentru ca s-au orientat spre export. Astfel, mieii din satele sibiene, indeosebi cele din renumita zona Marginimea Sibiului ajung sa fie consumati de italieni, croati, nemti, bulgari, iordanieni.

Daca romanii cumpara mielul intreg, nemtii, cei mai pretentiosi, prefera doar cotletul de miel, al carui pret este de peste 20 de euro, pentru un kilogram. Carnea de miel la carcasa este de vanduta cu preturi intre 20 si 25 de lei, pentru un kilogram, iar mielul viu se comercializeaza cu 13-14 lei, kilogramul.

„Noi venim cu rase specializate de carne, ca sa putem vinde in Germania. Cel mai cautat la miel, este cotletul de miel. Clasificarea carcasei de miel se face dupa cotlet. Un kilogram de cotlet este de la 20 de euro si mai mult. Anul acesta, s-a dus mielul mic de Pasti, in Germania, Croatia, Italia, fostele tari din Iugoslavia. Trebuie sa ne adaptam pietei”, a spus Marcel Andrei.

Proprietarii de oi din judetul Sibiu incep sa renunte la Turcana romaneasca si din cauza lipsei fortei de munca, intrucat oile din rasa autohtona nu se preteaza pentru mulsul mecanic.

Daca strainii vor consuma 80% din mieii din judetul Sibiu, sibienii, bucurestenii si pitestenii se vor bucura de restul de 100.000 de miei, proveniti de la micii producatori.

INSSE: Cifra de afaceri în comerţul cu ridicata în luna ianuarie 2019
Autor: meatmilk  /   vineri, 22 martie 2019

(Comunicat) În luna ianuarie 2019, cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a scăzut în termeni nominali faţă de luna precedentă atât ca serie brută cu 20,9% cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 1,0%....

Dezbatere dedicată PAC şi Politicii de Coeziune, găzduită de Parlamentul României
Autor: meatmilk  /   vineri, 22 martie 2019

(Comunicat) Secretarul de stat Daniel Dumitru Botănoiu a participat la Reuniunea dedicată Politicii Agricole Comune şi Politicii de Coeziune, ce s-a desfășurat la Parlamentul României.   Cu această ocazie, în cadrul sesiunii dedicate dezbaterii Bugetului Politicii Agricole Comune, secretarul de stat Botănoiu a punctat câteva...