Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

SiguranȚA: carnea a sute de bovine infestate cu leucoza este introdusa in consum

Autor: Meat MIlkmiercuri, 30 ianuarie, 2013

Cotidianul Liderul de Opinie informeaza ca aproximativ 800 de bovine din judetulConstanta au fost depistate ca fiind infectate cu leucoza enzootica bovina si vor fi sacrificate pana la data de 20 decembrie.

Pana acum, am reusit sacrificarea a primei jumatati din efectivul total de animale bolnave. Pana de sarbatori, ne mai raman inca 397 de bovine care vor avea exact aceeasi soarta. Vom face tot ce putem ca sa rezolvam situatia, pentru ca altfel s-ar putea infecta sialte animale sanatoase. Numai daca ies la pasunat, cele bolnave pot transmite imediat boala, care este una infectioasa, a declarat seful Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA), Geronimo Branescu.

El a precizat ca situatia este intalnita pe toata raza judetului, nu intr-o singura zona si ca cei mai multi au intre unu si 34 de animale bolnave. Proprietarii trebuie sa stie ca sunt obligati sa-si dea la abator vacile si ca vor fi despagubiti la pretul pietei. Plata despagubirilor se face din fondurile prevazute in bugetul Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, la pretul pietei, pentru fiecare animal sacrificat.

In concluzie, cei care sunt mai reticenti si refuza sa-si dea animalele vor fi amendati, intrucat aceste bovine pun in pericol sanatatea comunitatii. De precizat ca leucoza este o boala a sangelui care decimeaza rapid efectivele de animale. Tocmai de aceea, toate vacile trebuie sacrificate, pentru ca boala sa nu se raspandeasca. Intrebati daca dupa aceea carnea animalelor mai poate fi consumata, multi medici veterinari ne-au spus ca aceasta se poate consuma, insa numai dupa ce este prelucrata termic.

Inainte de toate, carnea trebuie sa fie prelucrata termic, dar si sa primeasca avizul sanitar, a declarat Cosmin Nicodim, veterinar. In prezent, boala este considerata de specialisti incurabila si este comparata cu leucemia la om. Cu toate acestea, leucoza nu se poate transmite la om, de aceea animalele afectate de aceasta boala se sacrifica, iar carnea poate fi consumata, insa numai sub control strict sanitar-veterinar.

Intervenția domnului Petre Daea în Consiliul UE, privind PPA în România
Autor: meatmilk  /   miercuri, 18 iulie 2018

Doamnă președinte Domnule comisar Dragi colegi, România de-a lungul istoriei a dovedit și poate dovedi oricând că nu a dat boli nimănui, dar din nefericire a primit. România nu este izvor de pestă porcină, dar este în război cu această boală pe un front de aproape 1400 de km la granița de răsărit a Uniunii...

Lidl susține programul VIA, destinat tinerilor afectați de cancer
Autor: meatmilk  /   miercuri, 18 iulie 2018

(Comunicat) Izolarea este cunoscută ca fiind problema numărul unu cu care se confruntă tinerii adulți atunci când au de a face cu un diagnostic precum cancerul.   ,,VIA – aplicația mobilă concepută pentru a conecta persoane și pentru a crea conexiuni umane între tinerii adulți care se luptă cu cancerul astfel încât...