Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

SiguranȚA: carnea a sute de bovine infestate cu leucoza este introdusa in consum

Autor: Meat MIlkmiercuri, 30 ianuarie, 2013

Cotidianul Liderul de Opinie informeaza ca aproximativ 800 de bovine din judetulConstanta au fost depistate ca fiind infectate cu leucoza enzootica bovina si vor fi sacrificate pana la data de 20 decembrie.

Pana acum, am reusit sacrificarea a primei jumatati din efectivul total de animale bolnave. Pana de sarbatori, ne mai raman inca 397 de bovine care vor avea exact aceeasi soarta. Vom face tot ce putem ca sa rezolvam situatia, pentru ca altfel s-ar putea infecta sialte animale sanatoase. Numai daca ies la pasunat, cele bolnave pot transmite imediat boala, care este una infectioasa, a declarat seful Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA), Geronimo Branescu.

El a precizat ca situatia este intalnita pe toata raza judetului, nu intr-o singura zona si ca cei mai multi au intre unu si 34 de animale bolnave. Proprietarii trebuie sa stie ca sunt obligati sa-si dea la abator vacile si ca vor fi despagubiti la pretul pietei. Plata despagubirilor se face din fondurile prevazute in bugetul Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, la pretul pietei, pentru fiecare animal sacrificat.

In concluzie, cei care sunt mai reticenti si refuza sa-si dea animalele vor fi amendati, intrucat aceste bovine pun in pericol sanatatea comunitatii. De precizat ca leucoza este o boala a sangelui care decimeaza rapid efectivele de animale. Tocmai de aceea, toate vacile trebuie sacrificate, pentru ca boala sa nu se raspandeasca. Intrebati daca dupa aceea carnea animalelor mai poate fi consumata, multi medici veterinari ne-au spus ca aceasta se poate consuma, insa numai dupa ce este prelucrata termic.

Inainte de toate, carnea trebuie sa fie prelucrata termic, dar si sa primeasca avizul sanitar, a declarat Cosmin Nicodim, veterinar. In prezent, boala este considerata de specialisti incurabila si este comparata cu leucemia la om. Cu toate acestea, leucoza nu se poate transmite la om, de aceea animalele afectate de aceasta boala se sacrifica, iar carnea poate fi consumata, insa numai sub control strict sanitar-veterinar.

Meat.Milk 2019: În ziua de 31 mai, fii prezent la Forum Retail!
Autor: meatmilk  /   marți, 26 martie 2019

Tendințele de globalizare ale piețelor internaționale de carne și lapte se manifestă tot mai pregnant. Puși în fața acestei noi realități, fermierii, procesatorii și retail-ul din România trebuie să își adapteze afacerile. Cum vor reuși să facă acest lucru, în condițiile în care se propune o nouă paradigmă legislativă? Cum...

Când gura bate fundul oii
Autor: Ilie Stoian  /   luni, 25 martie 2019

În luna decembrie a anului trecut, autoritățile de la București anunțau cu bucurie semnarea unui acord cu Regatul Hașemit al Iordaniei, pentru exportul către acea țară a unui număr de 100.000 de ovine.   Anunțul a avut darul să ofere o perspectivă favorabilă ciobanilor români, în condițiile în care, după cum bine...