Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

SiguranȚA: trichineloza la sibiu

Autor: Meat MIlkmiercuri, 30 ianuarie, 2013

(Agerpres) In cursul zilei de 11 decembrie 2012, specialistii sectiei de boli parazitare din cadrul laboratorului de diagnostic al Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Sibiu, a fost confirmat un caz de TRICHINELOZA

(diagnostic stabilit initial de medicul veterinar de la circumscriptia sanitara veterinara Sibiu I) la un porc sacrificat in gospodaria cetateanului M. M. cu domiciliul in municipiul Sibiu (Turnisor nr. 59)

In urma anchetei epidemiologice efectuate de medicii veterinari oficiali, s-a constatat ca proprietarul a sacrificat in gospodaria proprie doi porci, fara sa se consume carne provenita de la aceste animale, insa a inceput procesarea carnii in amestec de la porcii sacrificati, inainte de examenul care a comfirmat boala.

In aceasta situatie medicii veterinari au confiscat intreaga cantitate de carne si organe, respectiv 367 kg. cantitate distrusa la incineratorul de la D.S.V.S.A. Sibiu.

Mentionez, ca in cazul animalelor domestice confiscate sau ucise in scopul asanarii unor boli transmisibile, medicul veterinar oficial arondat zonei respective, intocmeste documentatia specifica pentru despagubirea contravalorii de piata a animalelor in cauza, comform H.G. 1.214 / 2009, plata care se efectueaza prin D.S.V.S.A Sibiu.

In cursul lunii decembrie serviciile sanitare veterinare au examinat 3.588 porci domestici, sacrificati in gospodariile populatiei si 61 mistreti recoltati in campania de vanatoare, fiind diagnosticati cu trichineloza doi porci domestici, (cazurile de la Rasinari si Sibiu) si un mistret recoltat in Fondul de Vanatoare Ocna Sibiului, in toate cazuri nu s-a consumat carne de la animalele respective.

Revenim cu atentionarea, menita sa previna imbolnavirea populatiei consumatoare de carne si preparate derivate, avand in vedere ca este perioada cand in mod traditional se sacrifica in gospodariile populatiei un numar insemnat de porcine (in judetul nostru se estimeaza 12.000 de porci), ca dupa sacrificarea porcilor domestici, sau prin vanarea animalelor salbatice (mistret, urs) proprietarul sau consumatorul sa solicite medicului veterinar arondat:

controlul sanitar veterinar al carnii provenite de la animale sacrificate in abatoare si in gospodariile individuale (porc, nutrie, cal) precum si al vanatului comestibil (mistret, urs) prin examen trichineloscopic;

achizitionarea carnii de porc doar din unitati autorizate sanitar veterinar, respectiv, abatoare, carmangerii, macelarii, hale din piete agroalimentare, sau magazine cu sectoare pentru comercializarea carnii, verificand daca are aplicata marca de sanatate (stampila)

sa sesizeze situatiile deosebite la D.S.V.S.A. Sibiu, telefonul 0269- 22.33.14 si Fax 0269-223753, pentru a se lua masuri in consecinta.

Proba de carne prezentata pentru analiza, va fi insotita in mod obligatoriu de elementul de identificare (crotaliul), care va fi predat medicului veterinar care examineaza carnea.

Guvernul a suplimentat cu cca 4 mil. lei sprijinul pentru creșterea animalelor
Autor: meatmilk  /   luni, 10 decembrie 2018

(Comunicat) În Ședința Guvernului din data de 7 decembrie 2018 a fost aprobată o Hotărâre prin care se suplimentează cu 3.900.000 lei pentru anul 2018 valoarea schemei de ajutor de stat în sectorul creşterii animalelor, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr.1179/201.   Astfel, valoarea va fi de maximum 59.900.000 lei, din...

România primește peste 34 de milioane de euro pentru combaterea PPA
Autor: meatmilk  /   luni, 10 decembrie 2018

(Comunicat) Prin Decizia „SANTE/EM/AH/2018/ASF/RO”, Comisia Europeană, prin DG – SANTE, acordă României un grant în valoare de 34.278.750 de euro.   Această sumă reprezintă rambursarea a 75% - cel mai mare procent din costurile eligibile, acordat unui stat membru - pentru acțiunile întreprinse în combaterea pestei...