Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

SiguranȚA: trichineloza la sibiu

Autor: Meat MIlkmiercuri, 30 ianuarie, 2013

(Agerpres) In cursul zilei de 11 decembrie 2012, specialistii sectiei de boli parazitare din cadrul laboratorului de diagnostic al Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Sibiu, a fost confirmat un caz de TRICHINELOZA

(diagnostic stabilit initial de medicul veterinar de la circumscriptia sanitara veterinara Sibiu I) la un porc sacrificat in gospodaria cetateanului M. M. cu domiciliul in municipiul Sibiu (Turnisor nr. 59)

In urma anchetei epidemiologice efectuate de medicii veterinari oficiali, s-a constatat ca proprietarul a sacrificat in gospodaria proprie doi porci, fara sa se consume carne provenita de la aceste animale, insa a inceput procesarea carnii in amestec de la porcii sacrificati, inainte de examenul care a comfirmat boala.

In aceasta situatie medicii veterinari au confiscat intreaga cantitate de carne si organe, respectiv 367 kg. cantitate distrusa la incineratorul de la D.S.V.S.A. Sibiu.

Mentionez, ca in cazul animalelor domestice confiscate sau ucise in scopul asanarii unor boli transmisibile, medicul veterinar oficial arondat zonei respective, intocmeste documentatia specifica pentru despagubirea contravalorii de piata a animalelor in cauza, comform H.G. 1.214 / 2009, plata care se efectueaza prin D.S.V.S.A Sibiu.

In cursul lunii decembrie serviciile sanitare veterinare au examinat 3.588 porci domestici, sacrificati in gospodariile populatiei si 61 mistreti recoltati in campania de vanatoare, fiind diagnosticati cu trichineloza doi porci domestici, (cazurile de la Rasinari si Sibiu) si un mistret recoltat in Fondul de Vanatoare Ocna Sibiului, in toate cazuri nu s-a consumat carne de la animalele respective.

Revenim cu atentionarea, menita sa previna imbolnavirea populatiei consumatoare de carne si preparate derivate, avand in vedere ca este perioada cand in mod traditional se sacrifica in gospodariile populatiei un numar insemnat de porcine (in judetul nostru se estimeaza 12.000 de porci), ca dupa sacrificarea porcilor domestici, sau prin vanarea animalelor salbatice (mistret, urs) proprietarul sau consumatorul sa solicite medicului veterinar arondat:

controlul sanitar veterinar al carnii provenite de la animale sacrificate in abatoare si in gospodariile individuale (porc, nutrie, cal) precum si al vanatului comestibil (mistret, urs) prin examen trichineloscopic;

achizitionarea carnii de porc doar din unitati autorizate sanitar veterinar, respectiv, abatoare, carmangerii, macelarii, hale din piete agroalimentare, sau magazine cu sectoare pentru comercializarea carnii, verificand daca are aplicata marca de sanatate (stampila)

sa sesizeze situatiile deosebite la D.S.V.S.A. Sibiu, telefonul 0269- 22.33.14 si Fax 0269-223753, pentru a se lua masuri in consecinta.

Proba de carne prezentata pentru analiza, va fi insotita in mod obligatoriu de elementul de identificare (crotaliul), care va fi predat medicului veterinar care examineaza carnea.

Soluții digitale pentru productivitate sporită și profit ridicat în fermă
Autor: meatmilk  /   vineri, 3 august 2018

(Comunicat) Evoluția rapidă a domeniului IT și influența existenței Internetului se fac simțite în toate domeniile, inclusiv în agricultură. Fermierii din întreaga lume adoptă cu rapiditate noile tehnologii, astfel încât să își îndeplinească menirea cât mai ușor și să producă tot mai multă hrană pentru o populație...

C.E.: Rolul cheie pe care vânătorii trebuie să îl joace în împiedicarea evoluției PPA
Autor: meatmilk  /   joi, 2 august 2018

(Comunicat) Sectorul cărnii de porc este unul dintre cele mai semnificative sectoare agricole din UE. Acesta reprezintă 8,5% din producția totală a industriei agricole din UE, cea mai mare, în comparație cu alte sectoare de carne. Carnea de porc reprezintă 50% din producția totală de carne din UE. Carnea de porc este cea mai exportată...