Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Simpozion-standarde si regulamente europene in etichetarea produselor alimentare

Autor: marți, 5 februarie, 2013

In ziua de 27 septembrie, la sediul central al Camerei de Comert si Industrie a Romaniei si in organizarea acestei institutii, s-a desfasurat Simpozionul cu titlul Standarde si regulamente europene in etichetarea produselor alimentare, eveniment la care agentia infoALIMENT si, implicit, infoFERMA si revistele Fabrica de Carne si Fabrica de Lapte au fost parteneri media.


Participare numeroasa, de prestigiu

Tema a generat un deosebit interes, simpozionul bucurandu-se de participarea numeroasa a reprezentantilor unor institutii de stat, ai mediului de afaceri si ai organizatiilor profesionale din industria alimentara, specialisti din domeniul sigurantei alimentare si ai protectiei consumatorului, reprezentanti ai retail-ului, precum si cadre de conducere ale principalelor companii de profil.

Pe lista vorbitorilor s-au regasit: Dan Dumitru- Presedinte al Camerei de Comert si Industrie-Ilfov, Mariana Suciu- Director General al Romexpo SA, Georges Ficher- Director Cooperare Internationala al Camerei de Comert si Industrie Paris, Dr. Coca Cardos- Medic Specialist Igiena in Ministerul Sanatatii, Marius Alexandru Dunca-Vicepresedinte al ANPC-LAREX, Gheorghe Mencinicopschi- Director al Institutului de Cercetari Alimentare, Dorin Cojocaru- Director executiv al APRIL, Teodora Aldescu- Director General al Asociatiei EcoR Partener, Damian Dragomir- Director al companiei Austria Biogarantie, Cristina David- Director Marketing Interagro SRL, Orest Mitroi- Director Divizie Retail, Eutron Invest Romania, Gabriel Carsofschi- Director de Vanzari al Imark Sistem SRL, Iulian Albu- Manager de Calitate al SC Romania Hypermarche SA si Florian Capatana- Director de Calitate si Corporate Affairs, Carrefour Romania.

Teme de strict interes, discutii aprinse

Dupa cuvantul de bun venit rostit de domnul Dan Dumitru, au urmat prezentarea temelor, precum si numeroasele luari de cuvant ale celor prezenti. Dintre cele mai importante, evidentiem pe aceea a doamnei Coca Cardos, care a detailat noutatile Regulamentului CE 432/2012, si a vicepresedintele ANPC, Marius Dunca, acela care a vorbit despre Stabilirea conformitatii produselor alimentara de provenienta autohtona si straina, prezentand cateva studii de caz.

De departe, cel mai apreciat discurs a fost acela al domnului Dorin Cojocaru, Directorul executiv al APRIL si reprezentant ad interim al Romalimenta. Acesta a definit Regulamentul CE ca fiind mai mult un exercitiu de marketing, prin indicarea modului in care trebuie evidentiate anumite calitati ale produselor. Domnia sa a remarcat faptul ca Autoritatile, fie ele europene sau romanesti, mai mult incorseteaza producatorii, decat sa ii ajute, greul cazand tot pe aceia care au respectat si pana acum legislatia in vigoare si pe care o vor respecta si de acum incolo. Cine ii va verifica pe cei care activeaza pe piata neagra? Cine ii va verifica pe cei care vand la marginea drumului? In ce mod ne ajuta autoritatile sa faca ordine in privinta concurentei neloiale?, a intrebat retoric Dorin Cojocaru, fiind aplaudat frenetic, de asistenta.

Mai mult, atat el, cat si alti participanti au fost nemultumiti de faptul ca reprezentantii autoritatilor au parasit lucrarile Simpozionului inainte de terminarea lor, neprimind raspunsurile pe care le asteptau. Dorin Cojocaru a adaugat: Nimeni nu ne-a spus cum se va aplica legea, care va fi metodologia si care va fi gradul de toleranta al autoritatilor, gandind ca multi producatori au inca stocuri de ambalaje, vazandu-se nevoiti sa suporte costuri suplimentare. Și, iata, prin indiferenta si aroganta cu care ne trateaza, autoritatile demonstreaza inca o data prapastia care exista intre ele si producatori. La randul sau, Gheorghe Mencinicopschi a intrebat de ce reprezntantii Romaniei nu s-au implicat mai serios in elaborarea si negocierea noului Regulament, dar nici acesta nu a primit raspuns.

Ca o concluzie, sa spunem ca Simpozionul a fost binevenit, participantii luand cunostinta de noile reglementari europene. Ramane ca, in viitorul imediat, fiecare sa se descurce cum poate

GOURMET PACK de la Karpaten Premium Angus, noua pasiune a consumatorilor
Autor: meatmilk  /   vineri, 19 octombrie 2018

(Comunicat) Pentru cei pasionați de specialități culinare, a căror gusturi rafinate îi poartă mereu într-o călătorie printre ingrediente de calitate care stau la baza unui meniu pe măsură, Karpaten Premium Angus lansează pachetul GOURMET PACK!   În lumea gourmet nimic nu este întâmplător! Fiecare ingredient, fiecare aromă...

Audit din partea Comisiei Europene privind Pesta Porcină Africană
Autor: meatmilk  /   vineri, 19 octombrie 2018

(Comunicat) A demarat misiunea de audit din partea Comisiei Europene privind Pesta Porcină Africană (PPA). Aceasta este pentru a patra oară când experți europeni vizitează România, în ultimul an si jumătate, pe tema Pestei Porcine Africane.   Această misiune de audit vizează evaluarea modului în care au fost aplicate...

Simpozion-standarde si regulamente europene in etichetarea produselor alimentare

Autor: Meat MIlkmiercuri, 30 ianuarie, 2013

In ziua de 27 septembrie, la sediul central al Camerei de Comert si Industrie a Romaniei si in organizarea acestei institutii, s-a desfasurat Simpozionul cu titlul Standarde si regulamente europene in etichetarea produselor alimentare, eveniment la care agentia infoALIMENT si, implicit, infoFERMA si revistele Fabrica de Carne si Fabrica de Lapte au fost parteneri media.


Participare numeroasa, de prestigiu

Tema a generat un deosebit interes, simpozionul bucurandu-se de participarea numeroasa a reprezentantilor unor institutii de stat, ai mediului de afaceri si ai organizatiilor profesionale din industria alimentara, specialisti din domeniul sigurantei alimentare si ai protectiei consumatorului, reprezentanti ai retail-ului, precum si cadre de conducere ale principalelor companii de profil.

Pe lista vorbitorilor s-au regasit: Dan Dumitru- Presedinte al Camerei de Comert si Industrie-Ilfov, Mariana Suciu- Director General al Romexpo SA, Georges Ficher- Director Cooperare Internationala al Camerei de Comert si Industrie Paris, Dr. Coca Cardos- Medic Specialist Igiena in Ministerul Sanatatii, Marius Alexandru Dunca-Vicepresedinte al ANPC-LAREX, Gheorghe Mencinicopschi- Director al Institutului de Cercetari Alimentare, Dorin Cojocaru- Director executiv al APRIL, Teodora Aldescu- Director General al Asociatiei EcoR Partener, Damian Dragomir- Director al companiei Austria Biogarantie, Cristina David- Director Marketing Interagro SRL, Orest Mitroi- Director Divizie Retail, Eutron Invest Romania, Gabriel Carsofschi- Director de Vanzari al Imark Sistem SRL, Iulian Albu- Manager de Calitate al SC Romania Hypermarche SA si Florian Capatana- Director de Calitate si Corporate Affairs, Carrefour Romania.

Teme de strict interes, discutii aprinse

Dupa cuvantul de bun venit rostit de domnul Dan Dumitru, au urmat prezentarea temelor, precum si numeroasele luari de cuvant ale celor prezenti. Dintre cele mai importante, evidentiem pe aceea a doamnei Coca Cardos, care a detailat noutatile Regulamentului CE 432/2012, si a vicepresedintele ANPC, Marius Dunca, acela care a vorbit despre Stabilirea conformitatii produselor alimentara de provenienta autohtona si straina, prezentand cateva studii de caz.

De departe, cel mai apreciat discurs a fost acela al domnului Dorin Cojocaru, Directorul executiv al APRIL si reprezentant ad interim al Romalimenta. Acesta a definit Regulamentul CE ca fiind mai mult un exercitiu de marketing, prin indicarea modului in care trebuie evidentiate anumite calitati ale produselor. Domnia sa a remarcat faptul ca Autoritatile, fie ele europene sau romanesti, mai mult incorseteaza producatorii, decat sa ii ajute, greul cazand tot pe aceia care au respectat si pana acum legislatia in vigoare si pe care o vor respecta si de acum incolo. Cine ii va verifica pe cei care activeaza pe piata neagra? Cine ii va verifica pe cei care vand la marginea drumului? In ce mod ne ajuta autoritatile sa faca ordine in privinta concurentei neloiale?, a intrebat retoric Dorin Cojocaru, fiind aplaudat frenetic, de asistenta.

Mai mult, atat el, cat si alti participanti au fost nemultumiti de faptul ca reprezentantii autoritatilor au parasit lucrarile Simpozionului inainte de terminarea lor, neprimind raspunsurile pe care le asteptau. Dorin Cojocaru a adaugat: Nimeni nu ne-a spus cum se va aplica legea, care va fi metodologia si care va fi gradul de toleranta al autoritatilor, gandind ca multi producatori au inca stocuri de ambalaje, vazandu-se nevoiti sa suporte costuri suplimentare. Și, iata, prin indiferenta si aroganta cu care ne trateaza, autoritatile demonstreaza inca o data prapastia care exista intre ele si producatori. La randul sau, Gheorghe Mencinicopschi a intrebat de ce reprezntantii Romaniei nu s-au implicat mai serios in elaborarea si negocierea noului Regulament, dar nici acesta nu a primit raspuns.

Ca o concluzie, sa spunem ca Simpozionul a fost binevenit, participantii luand cunostinta de noile reglementari europene. Ramane ca, in viitorul imediat, fiecare sa se descurce cum poate

Indagra 2018 anunță mari premiere
Autor: meatmilk  /   luni, 22 octombrie 2018

(Comunicat) Toamna anului 2018 vine cu o premieră la ROMEXPO: vom avea primele ediții ale târgurilor INDAGRA și  INDAGRA FOOD desfășurate inclusiv în noile Pavilioane B1 și B2.   Suntem mândri să anunțăm că pavilioanele B1 și B2 au fost deja ocupate integral. În B1 se va desfășura INDAGRA FOOD, iar în B2 se va...

APIA: Acordarea plăților în avans este plină desfășurare
Autor: meatmilk  /   luni, 22 octombrie 2018

(Comunicat) Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că până la data de 17.10.2018, au fost plătiți 191.799 fermieri, în cadrul campaniei de plăți în avans pentru anul 2018, suma autorizată la plată fiind în valoare de 51.180.962,95 euro.   Reamintim că APIA a demarat acordarea...

Tehnologia Microcat® pentru epurarea apei uzate din Industria Alimentară
Autor: meatmilk  /   vineri, 19 octombrie 2018

(Comunicat) Stațiile de epurare din Industria alimentară, dar nu numai, se confruntă frecvent cu depășiri ale limitelor de deversare. Acest fapt se datorează subdimensionării, tehnologiilor învechite sau proiectării defectuoase.   Institutul Bioscience din Statele Unite ale Americii a dezvoltat o gamă de produse, pentru...

GOURMET PACK de la Karpaten Premium Angus, noua pasiune a consumatorilor
Autor: meatmilk  /   vineri, 19 octombrie 2018

(Comunicat) Pentru cei pasionați de specialități culinare, a căror gusturi rafinate îi poartă mereu într-o călătorie printre ingrediente de calitate care stau la baza unui meniu pe măsură, Karpaten Premium Angus lansează pachetul GOURMET PACK!   În lumea gourmet nimic nu este întâmplător! Fiecare ingredient, fiecare aromă...

Audit din partea Comisiei Europene privind Pesta Porcină Africană
Autor: meatmilk  /   vineri, 19 octombrie 2018

(Comunicat) A demarat misiunea de audit din partea Comisiei Europene privind Pesta Porcină Africană (PPA). Aceasta este pentru a patra oară când experți europeni vizitează România, în ultimul an si jumătate, pe tema Pestei Porcine Africane.   Această misiune de audit vizează evaluarea modului în care au fost aplicate...