Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Simpozion-standarde si regulamente europene in etichetarea produselor alimentare

Autor: marți, 5 februarie, 2013

In ziua de 27 septembrie, la sediul central al Camerei de Comert si Industrie a Romaniei si in organizarea acestei institutii, s-a desfasurat Simpozionul cu titlul Standarde si regulamente europene in etichetarea produselor alimentare, eveniment la care agentia infoALIMENT si, implicit, infoFERMA si revistele Fabrica de Carne si Fabrica de Lapte au fost parteneri media.


Participare numeroasa, de prestigiu

Tema a generat un deosebit interes, simpozionul bucurandu-se de participarea numeroasa a reprezentantilor unor institutii de stat, ai mediului de afaceri si ai organizatiilor profesionale din industria alimentara, specialisti din domeniul sigurantei alimentare si ai protectiei consumatorului, reprezentanti ai retail-ului, precum si cadre de conducere ale principalelor companii de profil.

Pe lista vorbitorilor s-au regasit: Dan Dumitru- Presedinte al Camerei de Comert si Industrie-Ilfov, Mariana Suciu- Director General al Romexpo SA, Georges Ficher- Director Cooperare Internationala al Camerei de Comert si Industrie Paris, Dr. Coca Cardos- Medic Specialist Igiena in Ministerul Sanatatii, Marius Alexandru Dunca-Vicepresedinte al ANPC-LAREX, Gheorghe Mencinicopschi- Director al Institutului de Cercetari Alimentare, Dorin Cojocaru- Director executiv al APRIL, Teodora Aldescu- Director General al Asociatiei EcoR Partener, Damian Dragomir- Director al companiei Austria Biogarantie, Cristina David- Director Marketing Interagro SRL, Orest Mitroi- Director Divizie Retail, Eutron Invest Romania, Gabriel Carsofschi- Director de Vanzari al Imark Sistem SRL, Iulian Albu- Manager de Calitate al SC Romania Hypermarche SA si Florian Capatana- Director de Calitate si Corporate Affairs, Carrefour Romania.

Teme de strict interes, discutii aprinse

Dupa cuvantul de bun venit rostit de domnul Dan Dumitru, au urmat prezentarea temelor, precum si numeroasele luari de cuvant ale celor prezenti. Dintre cele mai importante, evidentiem pe aceea a doamnei Coca Cardos, care a detailat noutatile Regulamentului CE 432/2012, si a vicepresedintele ANPC, Marius Dunca, acela care a vorbit despre Stabilirea conformitatii produselor alimentara de provenienta autohtona si straina, prezentand cateva studii de caz.

De departe, cel mai apreciat discurs a fost acela al domnului Dorin Cojocaru, Directorul executiv al APRIL si reprezentant ad interim al Romalimenta. Acesta a definit Regulamentul CE ca fiind mai mult un exercitiu de marketing, prin indicarea modului in care trebuie evidentiate anumite calitati ale produselor. Domnia sa a remarcat faptul ca Autoritatile, fie ele europene sau romanesti, mai mult incorseteaza producatorii, decat sa ii ajute, greul cazand tot pe aceia care au respectat si pana acum legislatia in vigoare si pe care o vor respecta si de acum incolo. Cine ii va verifica pe cei care activeaza pe piata neagra? Cine ii va verifica pe cei care vand la marginea drumului? In ce mod ne ajuta autoritatile sa faca ordine in privinta concurentei neloiale?, a intrebat retoric Dorin Cojocaru, fiind aplaudat frenetic, de asistenta.

Mai mult, atat el, cat si alti participanti au fost nemultumiti de faptul ca reprezentantii autoritatilor au parasit lucrarile Simpozionului inainte de terminarea lor, neprimind raspunsurile pe care le asteptau. Dorin Cojocaru a adaugat: Nimeni nu ne-a spus cum se va aplica legea, care va fi metodologia si care va fi gradul de toleranta al autoritatilor, gandind ca multi producatori au inca stocuri de ambalaje, vazandu-se nevoiti sa suporte costuri suplimentare. Și, iata, prin indiferenta si aroganta cu care ne trateaza, autoritatile demonstreaza inca o data prapastia care exista intre ele si producatori. La randul sau, Gheorghe Mencinicopschi a intrebat de ce reprezntantii Romaniei nu s-au implicat mai serios in elaborarea si negocierea noului Regulament, dar nici acesta nu a primit raspuns.

Ca o concluzie, sa spunem ca Simpozionul a fost binevenit, participantii luand cunostinta de noile reglementari europene. Ramane ca, in viitorul imediat, fiecare sa se descurce cum poate

Soluții digitale pentru productivitate sporită și profit ridicat în fermă
Autor: meatmilk  /   vineri, 3 august 2018

(Comunicat) Evoluția rapidă a domeniului IT și influența existenței Internetului se fac simțite în toate domeniile, inclusiv în agricultură. Fermierii din întreaga lume adoptă cu rapiditate noile tehnologii, astfel încât să își îndeplinească menirea cât mai ușor și să producă tot mai multă hrană pentru o populație...

C.E.: Rolul cheie pe care vânătorii trebuie să îl joace în împiedicarea evoluției PPA
Autor: meatmilk  /   joi, 2 august 2018

(Comunicat) Sectorul cărnii de porc este unul dintre cele mai semnificative sectoare agricole din UE. Acesta reprezintă 8,5% din producția totală a industriei agricole din UE, cea mai mare, în comparație cu alte sectoare de carne. Carnea de porc reprezintă 50% din producția totală de carne din UE. Carnea de porc este cea mai exportată...

Simpozion-standarde si regulamente europene in etichetarea produselor alimentare

Autor: Meat MIlkmiercuri, 30 ianuarie, 2013

In ziua de 27 septembrie, la sediul central al Camerei de Comert si Industrie a Romaniei si in organizarea acestei institutii, s-a desfasurat Simpozionul cu titlul Standarde si regulamente europene in etichetarea produselor alimentare, eveniment la care agentia infoALIMENT si, implicit, infoFERMA si revistele Fabrica de Carne si Fabrica de Lapte au fost parteneri media.


Participare numeroasa, de prestigiu

Tema a generat un deosebit interes, simpozionul bucurandu-se de participarea numeroasa a reprezentantilor unor institutii de stat, ai mediului de afaceri si ai organizatiilor profesionale din industria alimentara, specialisti din domeniul sigurantei alimentare si ai protectiei consumatorului, reprezentanti ai retail-ului, precum si cadre de conducere ale principalelor companii de profil.

Pe lista vorbitorilor s-au regasit: Dan Dumitru- Presedinte al Camerei de Comert si Industrie-Ilfov, Mariana Suciu- Director General al Romexpo SA, Georges Ficher- Director Cooperare Internationala al Camerei de Comert si Industrie Paris, Dr. Coca Cardos- Medic Specialist Igiena in Ministerul Sanatatii, Marius Alexandru Dunca-Vicepresedinte al ANPC-LAREX, Gheorghe Mencinicopschi- Director al Institutului de Cercetari Alimentare, Dorin Cojocaru- Director executiv al APRIL, Teodora Aldescu- Director General al Asociatiei EcoR Partener, Damian Dragomir- Director al companiei Austria Biogarantie, Cristina David- Director Marketing Interagro SRL, Orest Mitroi- Director Divizie Retail, Eutron Invest Romania, Gabriel Carsofschi- Director de Vanzari al Imark Sistem SRL, Iulian Albu- Manager de Calitate al SC Romania Hypermarche SA si Florian Capatana- Director de Calitate si Corporate Affairs, Carrefour Romania.

Teme de strict interes, discutii aprinse

Dupa cuvantul de bun venit rostit de domnul Dan Dumitru, au urmat prezentarea temelor, precum si numeroasele luari de cuvant ale celor prezenti. Dintre cele mai importante, evidentiem pe aceea a doamnei Coca Cardos, care a detailat noutatile Regulamentului CE 432/2012, si a vicepresedintele ANPC, Marius Dunca, acela care a vorbit despre Stabilirea conformitatii produselor alimentara de provenienta autohtona si straina, prezentand cateva studii de caz.

De departe, cel mai apreciat discurs a fost acela al domnului Dorin Cojocaru, Directorul executiv al APRIL si reprezentant ad interim al Romalimenta. Acesta a definit Regulamentul CE ca fiind mai mult un exercitiu de marketing, prin indicarea modului in care trebuie evidentiate anumite calitati ale produselor. Domnia sa a remarcat faptul ca Autoritatile, fie ele europene sau romanesti, mai mult incorseteaza producatorii, decat sa ii ajute, greul cazand tot pe aceia care au respectat si pana acum legislatia in vigoare si pe care o vor respecta si de acum incolo. Cine ii va verifica pe cei care activeaza pe piata neagra? Cine ii va verifica pe cei care vand la marginea drumului? In ce mod ne ajuta autoritatile sa faca ordine in privinta concurentei neloiale?, a intrebat retoric Dorin Cojocaru, fiind aplaudat frenetic, de asistenta.

Mai mult, atat el, cat si alti participanti au fost nemultumiti de faptul ca reprezentantii autoritatilor au parasit lucrarile Simpozionului inainte de terminarea lor, neprimind raspunsurile pe care le asteptau. Dorin Cojocaru a adaugat: Nimeni nu ne-a spus cum se va aplica legea, care va fi metodologia si care va fi gradul de toleranta al autoritatilor, gandind ca multi producatori au inca stocuri de ambalaje, vazandu-se nevoiti sa suporte costuri suplimentare. Și, iata, prin indiferenta si aroganta cu care ne trateaza, autoritatile demonstreaza inca o data prapastia care exista intre ele si producatori. La randul sau, Gheorghe Mencinicopschi a intrebat de ce reprezntantii Romaniei nu s-au implicat mai serios in elaborarea si negocierea noului Regulament, dar nici acesta nu a primit raspuns.

Ca o concluzie, sa spunem ca Simpozionul a fost binevenit, participantii luand cunostinta de noile reglementari europene. Ramane ca, in viitorul imediat, fiecare sa se descurce cum poate

ANSVSA: Situația la zi a evoluției Pestei Porcine Africane
Autor: meatmilk  /   vineri, 3 august 2018

(Comunicat) De la data confirmării prezenței Pestei Porcine Africane (PPA) în țara noastră, pentru prima oară, în 31 iulie 2017, în județul Satu-Mare, se constată că în zona de N-V a României boala evoluează lent, chiar staţionar, confirmându-se în 14 localităţi din judeţele Satu-Mare, Sălaj şi Bihor. Au fost afectaţi 13...

Suplimentarea cu proteine by-pass a dietei bovinelor de lapte
Autor: Nora Marin  /   vineri, 3 august 2018

Îmbunătățirea producției de lapte este un instrument important de creștere a calității vieții, în special pentru persoanele din mediul rural. Cum, în România există numeroase exploatații comerciale de dimensiuni mici sau medii, am găsit util ca, de această dată, să facem referire la recomandările FAO privind îmbunătățirea...

Valorificarea superioară a sângelui animalelor abatorizate
Autor: Maria Demetriad  /   vineri, 3 august 2018

Abatoarele, precum și companiile de prelucrarea a cărnii generează o cantitate semnificativă de subproduse solide și lichide. La rândul lor, angrosistii și comercianții cu amănuntul produc cantități mari de subproduse. Deci, milioane de tone de deșeuri sunt produse în fiecare zi iar problema este eliminarea lor. Dar eliminarea...

Soluții digitale pentru productivitate sporită și profit ridicat în fermă
Autor: meatmilk  /   vineri, 3 august 2018

(Comunicat) Evoluția rapidă a domeniului IT și influența existenței Internetului se fac simțite în toate domeniile, inclusiv în agricultură. Fermierii din întreaga lume adoptă cu rapiditate noile tehnologii, astfel încât să își îndeplinească menirea cât mai ușor și să producă tot mai multă hrană pentru o populație...

C.E.: Rolul cheie pe care vânătorii trebuie să îl joace în împiedicarea evoluției PPA
Autor: meatmilk  /   joi, 2 august 2018

(Comunicat) Sectorul cărnii de porc este unul dintre cele mai semnificative sectoare agricole din UE. Acesta reprezintă 8,5% din producția totală a industriei agricole din UE, cea mai mare, în comparație cu alte sectoare de carne. Carnea de porc reprezintă 50% din producția totală de carne din UE. Carnea de porc este cea mai exportată...