Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Simulare a apariţiei pestei porcine clasice şi a pestei porcine africane

Autor: Meat MIlkmiercuri, 17 septembrie, 2014

(Comunicat) Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), în cooperare cu Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Iaşi şi cu Prefectura judeţului Iaşi, organizează, în perioada 17-18 septembrie 2014, un exerciţiu naţional de simulare a apariţiei pestei porcine clasice şi a pestei porcine africane la porcii mistreţi.

Exerciţiul face parte din strategia naţională privind pregătirea pentru intervenţia în situaţiile de urgenţă generate de apariţia bolilor majore la animale.

La acest exerciţiu sunt invitaţi să participe reprezentanţi ai ANSVSA, ai Institutului de Diagnostic şi Sănătate Animală, ai celor 42 de DSVSA judeţene, precum şi reprezentanţi ai administraţiei locale din judeţul Iaşi, care au atribuţii în controlul bolilor majore.

Şi de această dată sunt prezenţi specialişti din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor, din Republica Moldova, care au fost invitaţi să participe în calitate de observatori. Colegii din Republica Moldova au participat şi anul trecut, tot la invitaţia conducerii ANSVSA, la un exerciţiu de simulare pentru pentru pesta porcină africană, care a avut loc la Bistriţa-Năsăud.

Exerciţiul este de tip „alarmă” şi se va desfăşura în două etape:

alarma practică în teren, la suspiciunea unei boli majore a porcilor mistreţi, urmată de exerciţii pe teme definite, în grupuri de lucru;

procesul de luare a deciziei la nivelul Centrului Local de Combatere a Bolilor Iaşi;

Concluziile acestui exerciţiu de simulare de la Iaşi vor fi redactate sub forma unui raport, care va fi postat la modulul special dedicat exerciţiilor de simulare, de pe pagina de web a ANSVSA.

Se extind controalele de sănătate la importul de porci din SUA și Canada
Autor: Meat MIlk  /   luni, 15 decembrie 2014

În urma deciziei Comisiei Europene luată săptămâna trecută, se extind controalele de sănătate asupra importurilor de porci vii din SUA și Canada, până la 31 octombrie anul viitor (2015) ca urmare a  preocupărilor legate de cazurile numeroase ale virusului diareei porcine epidemice (DPE). În luna iulie, Bruxelles-ul a impus re guli...

Laringotraheita infecțioasă aviară
Autor: Meat MIlk  /   vineri, 12 decembrie 2014

Laringotraheita infecțioasă aviară (LTI) este o boală infectocontagioasă endemică, care afectează îndeosebi găinile și fazanii, cu evoluție acută, caracterizată clinic prin tulburări respiratorii grave, iar morfopatologic prin leziuni catarale sau hemoragico-necrotice ale mucoasei laringotraheale.   Importanță,...