Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Sistem robotizat pentru hrănirea vacilor de lapte și carne

Autor: Maria Demetriadmiercuri, 13 septembrie, 2017

Să faci zootehnie de înaltă performanță fără a apela la cele mai moderne tehnologii este de neconceput în momentul de față și, oricât de dificil ar fi, fermierii trebuie să ia în serios investițiile în echipamente din noile generații, inclusiv în sistemele robotizate. Iar, roboții reprezintă cu siguranță și cea mai scumpă investiție dar și siguranța creșterii profitului pe termen lung. De aceea, în această ediție, am ales să vă prezentăm echipamentul robotizat de hrănire a bovinelor de lapte și carne conceput și realizat de Lely.

 

Inspirat de comportamentul natural al bovinelor

 

Potrivit concepției celor de la Lely, să-ți hrănești singur vacile aparține trecutului. Însă, achiziționarea și punerea în folosință a unui astfel de robot, denumit de companie Lely Vector, nu doar că  economisește fermierului în medie 8 ore pe săptămână, dar, în plus, conceptul de bucătărie alimentară permite stocarea hranei pentru câteva zile.

 

Sistemul automat de alimentare asigură fermierul că există întotdeauna suficientă hrană proaspătă la punctul de alimentare, nefiind necesară nicio intervenție umană. Atunci când furajele sunt administrate, senzorul de înălțime de alimentare detectează dacă trebuie adăugată mai multă hrană. Aceasta înseamnă că hrana va fi furnizată doar atunci când este strict necesar, reducându-se cantitatea de deșeuri de furaje și mărind cantitatea de hrană proaspătă.

 

”Întotdeauna, cantitatea corectă de hrană cu muncă și energie minimă”- acesta este principiul robotului Lely Vector, tehnologia fiind inspirată de comportamentul natural al bovinelor: Când vacile ies la pășune, pot mânca toată ziua; acum ele pot face asta și în hambar. Așadar, cu o alimentare automată, nu numai că se economisește timp; fermierul poate, de asemenea, să elimine complet grija hranei anumalelor, din rutina zilnică. În acest fel, vacile au întotdeauna o rație proaspătă și bine amestecată la gardul de hrană, ceea ce înseamnă că pot mânca de mai multe ori pe zi. Aceasta stimulează activitatea bovinei, conducând în cele din urmă la o creștere a producției de lapte sau de carne.

 

Hrănire inteligentă

 

În timpul rundelor de hrănire, robotul îndeplinește două sarcini: împinge hrana și o suplimentează, dacă este necesar. În fiecare rundă, senzorul de grad de alimentare identifică necesarul de hrană la punctul de alimentare. Robotul de alimentare determină dacă este necesară o alimentare proaspătă și, dacă da, în ce cantitate. Singurul lucru care trebuie să fie configurat manual este înălțimea hranei la gardul de alimentare. Prin urmare, chiar dacă nu este necesară completarea hranei, există încă o cantitate suficientă de hrană gustoasă la nivelul vacilor.

 

Sinonim comportamentului alimentar natural

 

Sistemul inteligent de hrănire se potrivește perfect cu comportamentul alimentar al vacii. O vacă sănătoasă mănâncă între 8 și 12 porții de furaje pe zi. Cu toate acestea, nu se poate ști în avans la ce oră vor mânca. Apoi, consumul de furaje este legat de o serie de factori. Acestea includ mai multe variabile, cum ar fi: dacă se utilizează sau nu mulsul automat, zgomotul din hambar, eliminarea furajelor și condițiile meteorologice. Fluctuațiile de temperatură pot determina o variație de aproximativ 10% pe zi.

 

De aceea, sistemul, în ansamblul său, oferă fermierilor și o soluție cu hambare cu rază liberă. Dacă vacile sunt libere să meargă afară, estimarea rației corecte poate fi o provocare. De îndată ce se va strica vremea și va fi ploaie, vacile vor intra în interior pentru a continua să mănânce la gardul de hrană. Iar, prin intermediul sistemului inteligent de hrănire există întotdeauna hrană proaspătă și gustoasă la îndemână.

 

Creșterea producției de lapte și carne

 

Deoarece există întotdeauna hrană proaspătă la gardul de hrănire, vacile pot mânca în orice moment al zilei sau al nopții. Acest lucru are avantaje clare, cum ar fi creșterea consumului de furaje în condiții economice și îmbunătățirea sănătății rumenilor. Concurența dintre vaci este, de asemenea, redusă. Vacile care sunt inferioare în ierarhie au și ele, întotdeauna, hrană proaspătă, după ce s-au hrănit vacile dominante. Și, după cum se știe, vacile sănătoase și fără stres produc mai mult lapte sau, în cazul în care este vorba despre hrănirea bovinelor pentru carne, creșter producția de carne.

 

Cea mai bună strategie de alimentare pentru producția optimă de lapte și carne constă în furnizarea unei rații proaspete, măsurate și amestecate corespunzător de opt ori pe zi. Cu acest sistem robotizat, fiecare grup de animale primește rația corespunzătoare de câteva ori pe zi, fermierul fiind sigur pe raportul măsurat egal cu rația alimentată, deoarece robotul îl încarcă cu precizie. Aceasta înseamnă că se face economie de timp, costuri de hrană și combustibil.

 

Sistemul integrat de management al sănătății

 

Adoptarea acestei tehnologii înseamnă mai multă înțelegere în ceea ce privește rentabilitatea strategiei din fermă. Iar, legarea acesteia la sistemul de management Lely T4C al robotului Lely Astronaut, va arăta consumul mediu de hrană la nivel de efectiv și la nivel individual, putând măsura inclusiv efectele modificărilor rațiilor, asupra bovinelor. Acest lucru va permite obținerea unei perspective asupra costului unei modificări și, mai ales, dacă ea produce nu doar un randament mai mare, ci și o rentabilitate mai mare.

 

În plus, pentru o mai bună înțelegere a stării de sănătate a vacilor, a fost dezvoltat Lely T4C TotalHealth, o componentă digitală integrată a sistemului T4C, care este adaptată special pentru sănătatea totală a vacilor. Primul element al T4C TotalHealth este TotalHealth-Attentions, care oferă un plus de suport în rutina zilnică. Într-o clipă, fermierul poate vedea care vacă are nevoie de atenție. Acest lucru va permite intervenția rapidă și mai bine orientată, pentru a asigura tot necesarul medical animalului bolnav, dar și, mai ales, luarea de măsuri preventive prin adaptarea nutriției, asigurarea igienei etc. Acest lucru îmbunătățește sănătatea pentru fiecare vacă în parte și, în final, rezultatul operațional al fermei.

 

Intervenție rapidă

 

Robotul permite fermierului să profite de toate datele colectate de robotul de muls Lely Astronaut în timpul procesului de muls. Totalul atenției sănătății face chiar și un pas mai departe: datele sunt transformate într-o analiză a sănătății pentru fiecare bovină, individual. Din această analiză, se calculează un scor total de sănătate pentru vacă. Atunci când se atinge un prag critic, acest lucru va fi indicat pentru acea vacă în programul TotalHealth-Attentions. Scorul de sănătate va indica imediat cauza sănătății precare a animalului, facilitând luarea imediată a măsurilor necesare, într-un mod foarte avizat.

Combinatul de Ingrășăminte Chimice Năvodari vrea să-și dubleze cota de piață
Autor: meatmilk  /   luni, 30 iulie 2018

(Comunicat) Combinatul de Îngrășăminte Chimice Năvodari (Cich), singurul producător român de îngrășăminte pe bază de fosfor din România, țintește dublarea cotei de piațăpână la 10%  în următorii ani,  pe fondul creșterii cererii specifice pe piața locală și a investițiilor de peste 1 milion de euro. Pentru anul în...

Premiere robotizate pentru fermieri, de la DeLaval
Autor: Maria Demetriad  /   miercuri, 4 iulie 2018

DeLaval a lansat sistemul de muls VMS V300, dar și împingătorul de alimentare robotizat OptiDuo. Compania suedeză, deținută de proprietarii Tetra Pak, a declarat că VMS V300 ajută mai mult fermierii, făcându-i să se bazeze mai puțin pe incertitudinile viitoare ale pieței muncii și pe păstrarea în prim-plan al bunăstării...