Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Sisteme computerizate pentru creșterea porcilor

Autor: Miruna Soresculuni, 8 februarie, 2016

Sistemele și echipamentele de hrănire a porcilor, ajunse la cel mai înalt grad de tehnologie, sunt folosite în mai mult de 100 de țări, de pe toate cele cinci continente. De pildă, departamentul francez nr. 29, Finistere, are un potențial agricol foarte ridicat și este axat, în principal, pe creșterea animalelor, potrivit www.bigdutchman.com.

 

Un model de succes…informatizat

 

Finistere este un model de succes pentru toată Bretania, fiind departamentul nord vestic din Franța, una dintre principalele regiuni de creștere a animalelor, din Franța. Cifrele vorbesc de la sine: producția de porcine este deosebit de populară aici, astfel încât 60% din cele 1,1 milioane de scroafe de reproducție din Franța, sunt originare din Bretania.

 

Xavier Berthou păstrează, în momentul de față,  400 de scroafe de la ferma familiei sale, în Saint-Thonan, producând purcei într-un sistem închis. Acesta înțarcă 14,7 purcei la o singură scroafă, cu o perioadă de lactație de 28 de zile. Compania agricolă a domnului Berthou, care operează sub numele de EARL du Cosquer, are o suprafață de 140 de hectare și este gestionată de către el însuși, având alți doi membri ai familiei care îl ajută și trei angajați.

 

Culmea! Unul dintre cei trei angajați funcționează în sistem part-time, întrucât mai are și un alt job. Se pare însă că managementul dlui Berthou este unul foarte bun, întrucât acesta este foarte mândru de echipa sa, la rândul său echipa sa este foarte fericită să lucreze pentru el, iar cel mai ”tânăr” angajat al său a fost cooptat în echipă în urmă cu 16 ani!

 

Hrănire uscată cu DryExactpro

 

Dl Berthou a folosit sisteme de computerizare mari, atunci când și-a echipat ferma și, în special, zona de gestație, ceea ce se întâmpla în urmă cu câțiva ani. Această decizie se pare că a fost însă, de bun augur: acesta a ales să folosească echipamente specifice pentru porci și sisteme de alimentare de la firmele cele mai bune, care sunt lideri pe piața mondială, pentru a-și extinde ferma. În noua lui ”grădiniță”, cum îi place s-o numească, 1600 de purcei sunt hrăniți zilnic prin intermediul sistemului de alimentare uscată DryExactpro.

 

Software-ul de management al fermei de porci se numește BigFarmNet. Această tehnologie inovatoare  marca Dutchman Big se asigură că toate controlerele, calculatoarele și senzorii din casă comunică între ele. Astfel, un singur program gestionează toate sarcinile pentru întreaga fermă. „Sistemul este o valoare adăugată reală,” afirmă producătorul, mulțumit pe deplin de investiția făcută. ”Am primit sfaturi foarte bune, iar Big Dutchman a fost un partener de mare încredere, în orice moment”, susține dl Berthou. De altfel, responsabil pentru instalarea întregului echipament a fost Big Dutchman, distribuitor SARL Cueff, pentru Bretania.

 

Practic, atunci când când purceii ajung la o greutate de șapte kilograme, aceștia sunt mutați în noua ”pepinieră”. Aici stau până când ajung să cântărească 45 de kilograme, iar atunci sunt mutați în altă zonă a fermei, numită ”casa de finisare”. Hrana pentru animale este distribuită de alimentatorul Jumbo Big Dutchman PigNic și constă, în cea mai mare parte, din produse locale. De pildă, dl Berthou crește aproximativ  95% din hrana porcilor la propria sa fermă și cumpără numai premixuri speciale și vitamine. În rest, totul este economie! Hrănirea multifazică este o practică constantă în fermele din Bretania, iar domnul Berthou nu reprezintă o excepție. Fermierul alimentează trei componente diferite și premixuri, le amestecă după cum e necesar, în funcție de vârsta și greutatea porcilor. Câștigurile în greutate sunt, după cum le monitorizează zilnic, la o medie de 538 grame. Porcii sunt hrăniți de trei ori pe zi, iar sistemul de alimentare al acestora, rulează, pe zi, aproximativ 2,5 ore.

 

Plafon de ”pulverizare” a atmosferei

 

Dl Berthou a fost foarte încântat și de costurile relativ reduse de producție, iar echipa specializată a făcut în așa fel încât timpul de construcție să fie relativ scurt, după cum își făcuse planificarea clientul său. Cu toate acestea, în momentul de față, extinderea fermei nu este încă terminată. Următorul pas este achiziționarea tehnologiei de transport și morărit și a sistemului de amestecare. Obiectivul pe termen lung al domnului Berthou este acela de a face ferma cât mai eficientă și de a optimiza funcționarea acesteia, în mod continuu.

 

Noua fermă de porci este echipată cu plafonul Big Dutchman DiffAir, care are rolul de răcire prin pulverizare, a atmosferei. Acest plafon servește, de asemenea, ca un sistem de difuzare a aerului proaspăt dar și ca o izolare rentabilă a plafonului. Fiecare compartiment este, de asemenea, echipat cu un coș de fum de evacuare a aerului poluat. Lamelele din pepinieră, dar și cele ale sistemului de locuinșe au fost, de asemenea, furnizate de același producător, Big Dutchman.

 

Cât de sănătoase sunt animalele?

 

Dl Berthou a fost foarte mulțumit de starea de sănătate a porcinelor sale, care s-a îmbunătățit, în mod constant, de când a început să le crească în …noua lor casă! Concret, a fost oprită transmiterea bolilor între animale, iar frecvența îmbolnăvirii acestora a fost mult mai redusă. În plus, s-a înregistrat faptul că eliminarea pastei a funcționat foarte bine, ceea ce este un subiect foarte important în Bretania, întrucât conținutul de nutrienți în nord-vestul Franței este foarte mare, din cauza densității mari de animale, din această zonă. Drept urmare,, reziduurile acumulate au fost tratate într-un sistem de separare și uscare central, ulterior fiind transportate în alte părți.

 

Dar și sistemele moderne de Penning…

 

Sistemele moderne de Penning trebuie să fie plăcute pentru animale, prietenoase, dar, în același timp, și ușor de curățat, pentru că trebuie să ușureze munca angajaților, de zi cu zi. Big Dutchman are soluții și pentru aceste probleme, soluții care pot fi puse în aplicare independent de condițiile din fermă. Noul prospect oferă informații, dar în același timp vine și cu ilustrații foarte exacte, cu privire la sistemul modular flexibil. Acest prospect, concretizat în patru pagini, referitor la echipamentele de locuințe pentru creșterea porcilor, poate fi accesate on-line, pe site-ul firmei.

Concret, sistemul modular permite construirea oricărui tip dorit și este de dimensiunea unui țarc. Dacă este utilizat un sistem de hrănire uscată, de exemplu, dispozitivele de alimentare automată pot fi montate fie în mijlocul țarcului, fie parțial. În cazul în care compartimentele sunt mai late de 3,00m la culoar, este recomandată instalarea unei uși divizate, mai degrabă decât modalitatea de a folosi tot peretele drept ușă. Acest lucru are o explicație foarte logică, întrucât permite manipularea porcilor mult mai ușor, atunci când sunt scoși afară din țarc, la aer.

 

Ideal este ca pereții mari ai încăperii fermei să fie realizate din material sintetic, care să fie ușor de curățat, ceea ce îmbunătățește și igiena din casă. Profilele Pen constau în plăci individuale solide, de o grosime de 35 mm, care sunt disponibile la înălțime diferite. Avantajul acestora este că lungimea profilurilor nu este pre-determinată, astfel încât acestea pot fi adaptate în funcție de dimensiunea fermei, cât și de necesitățile clientului. Ceea ce reprezintă un avantaj enorm, pentru fiecare client și pentru necesitățile acestuia!

Rota Guido, una dintre performelele ediției 2018 a târgului Indagra
Autor: meatmilk  /   joi, 1 noiembrie 2018

Prezentă și la ediția din acest an a târgului Indagra, compania Rota Guido își confirmă statutul de evidențiat, atât prin calitatea produselor și serviciilor pe care le oferă, cât și prin numărul impresionant de vizitatori prezenți la stand dar, mai ales, prin numeroasele dialoguri de afaceri care, bineînțeles, se finalizează...

Indagra 2018: Hormann prezintă noul robot de muls MonoBOX
Autor: meatmilk  /   joi, 1 noiembrie 2018

Nelipsită de la târgul Indagra, compania Hormann își prezintă și în acest an soluțiile complete pentru fermierii români crescători de bovine de lapte și carne, inclusiv prin distribuția de tehnologii GEA.   Noutatea ediției, însă, o reprezintă noul robot de muls MonoBOX, de la același producător, GEA, o instalație...