Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Sisteme robotizate de paletizare

Autor: luni, 6 iunie, 2016

Volumul mare de producție care, din fericire, se înregistrează în rândul multor companii de procesare a laptelui, impune adoptarea ultimelor tehnologii de paletizare. Nu puține sunt firmele care aua chziționat roboți de paletizare și, în ciuda problemelor perioadei actuale, nu puține sunt companiile care doresc să își modernizeze liniile finale de ambalare. Iată, în ediția de față, câteva propuneri tehnologice.

 

Turn de paletizare automat cu ax cartezian

 

Echipamentul de paletizare SPA 1035 se bazează pe două axe de mișcare carteziană, combinată cu mișcări ascendente, fiind un sistem de paletizare pe o singură coloană. Axul vertical este format dintr-o coloană verticală dură, cu o grindă orizontală care rulează pe ghidaje sferice recirculante. Mișcarea axului orizontal se face cu ajutorul unui fascicul cu ghidaje sferice, montate pe brațul de prindere purtătoare.

Gripper-ul de prindere are menirea de a ridica paletul în zona dorită. Motoarele fără perii conduc mișcarea pe verticală a fasciculului și mișcarea pe orizontală brațul purtător. Acest lucru asigură traiectorii precise pe parcursul întregului proces de paletizare.

 

 

Turn de paletizare articulat, automatizat și telescopic

 

FDL 18 AMBA SCULE 2APS 1550 P Ergon este un sistem ”3 în 1” care se integrează în interiorul structurii coloanei centrale de paletizare, alimentând printr-o singură mișcare straturile de paleți, pre deosebire de alte sisteme care execută trei operații, cu treid mașini separate, în interiorul spațiu dedicat. Integrarea acestor trei funcții în coloana centrală este posibilă printr-o serie de inovații tehnice concepute de designerii SMI. Mai exact, grinda orizontală a fost echipată cu un sistem de ghidaje telescopice, care permit fasciculului să se miște mai repede pe axa sa transversală.

 

În acest fel, partea coloanei care rămâne limpede, atunci când pachetele sunt introduse în capul de încărcare, este exploatată de către sistemul Smipal, pentru a adăposti unitatea care gestionează fluxul de paleți și introducerea straturilor intermediare. Această unitate constă în principal dintr-un braț articulat orizontal, capătul îndepărtat fiind echipat cu un element de prindere pentru paleți și o unitate de cupe de aspirație, pentru manipularea straturilor de carton. Brațul se mișcă atât pe verticală, prin alunecarea pe coloana centrală, pentru a ridica și a elibera paleții și straturile intermediare, cât și pe orizontală, pentru a transfera paleții din straturile intermediare.

 

Turn de paletizare, articulat, cartezian și automatizat

 

FDL 18 AMBA SCULE 3APS 3090 P Ergon este un sistem asemănător celui descris anterior, care se integrează în interiorul structurii coloanei centrale, dar care are o capacitate de lucru superioară.

Partea coloanei care rămâne liberă, atunci când pachetele sunt introduse în capul de încărcare, este exploatată de sistemul Smipal, care gestionează fluxul de paleți și introduce straturile intermediare.

Această unitate constă în principal dintr-un braț articulat orizontal, capătul îndepărtat fiind echipat cu un element de prindere a paleților și o unitate de cupe de aspirație, pentru manipularea straturilor de carton.

 

Sistel L de paletizare

 

FDL 18 AMBA SCULE 4Sistemul L-APS 3100, pentru paletizare pe o singură coloană paletizare, dispune de o mișcare  carteziană completă, cu mișcări direcționale în sus. Axa orizontală este montată pe o grindă prevăzută cu ghidaje sferice recirculante, pe care brațul de prindere completează setul mișcărilor. Axa verticală are o coloană verticală, hard-set, mișcarea efectuându-se longitudinal.

Capul Grip se mișcă rapid și precis, așezând straturile de ambalaje și depozitându-le exact în zona aleasă a paletei. Mișcarea pe orizontală și mișcare pe verticală a fasciculului sunt conduse prin utilizarea de motoare care garantează plasarea exactă, în timpul procesului de paletizare.

 

Sistem de paletizare automatizată a sacilor

 

 

Fundamentul unei platforme inteligente, durabile destinată sfârșitului de linie de ambalare, 3P ™, de la BEUMER Group, este o abordare bazată pe procedee și tehnologii de paletizare și ambalare.

3P se concentrează pe intrările potrivite ale sacilor, contribuind la o mai bună așezare la capătul liniei de ambalare, asigurând inclusiv o protecție superioară a produselor, cu o precizie de neegalat în repetabilitate, calitate, control al costurilor și predictibilitate operațională.

(Sursa: www.directindustry.com)

FDL 18 AMBA SCULE 5

Drupa 2020: Tendințe în tehnologia imprimării ambalajelor
Autor: Ilie Stoian  /   miercuri, 14 noiembrie 2018

AIPIA (Asociația Industriei de Ambalaje Active & Inteligente), colaborează intens cu organizatorii târgului cu Drupa 2020, pentru a prezenta ultimele tendințe și tehnologii Active & Intelligent Packaging.   În acest sens, Eef de Ferrante, CEO al AIPIA, a vorbit în cadrul Congresului Mondial al Asociației, care s-a...

Prima conferință dedicată evaluării on-going a PNDR 2014-2010
Autor: meatmilk  /   miercuri, 14 noiembrie 2018

(Comunicat) Domnul Secretarul de Stat Alexandru Potor a participat la prima conferință dedicată evaluării on-going a PNDR 2014-2020 în perioada 2017-2020.   Au mai fost prezenți la eveniment directorul general adjunct al Autorității de Management pentru Programul Național de Dezvoltare Rurală, Carmen Boteanu, experți din...

Sisteme robotizate de paletizare

Autor: Meat MIlkmiercuri, 30 ianuarie, 2013

Destinate liniilor de mare si foarte mare capacitate, sistemele robotizate de ambalare si-au dovedit din plin eficienta, acolo unde ele au fost implementate. Desi acestea sunt indicate, in special, depozitelor de mari dimensiuni, pretabile in avalul transportului maritim sau aerian, sistemele robotizate de paletizare (PRS) sunt recomandate si zonelor industriale de procesare de mare capacitate, inclusiv, asadar, marilor procesatori din industria alimentara, care au o fluenta ridicata a desfacerii. Prezenti la Anuga FoodTec 2012, am putut face cunostinta cu ultimele noutati in acest domeniu. Vi le prezentam in materialul de fata, alaturi de principiile de baza ale PRS.

Forta, precizie, rapiditate

Echipament de mare complexitate, orice sistem robotizat este conceput pentru a eficientiza la maximum productivitatea, eliminand aproape in totalitate componenta umana, de aici rezultand cresteri substantiale ale profitabilitatii. Cu atat mai mult, unul destinat paletizarii, operatiune de mare amploare, atat din punct de vedere al cantitatilor si dimensiunilor produselor ambalate, cat si al numarului acestora. Luand in calcul toate aceste conditii generale, linia robotizata de ambalare-paletizare poate fi caracterizata prin trei calitati: forta, precizie, rapiditate. In egala masura, deosebit de importanta este fiabilitatea sistemului, materialele de contructie utilizate la fabricare trebuind sa fie in mod obligatoriu de foarte buna calitate. Nu in ultimul rand, sistemul trebuie sa probeze o mare flexibilitate asigurata de mecanica aplicata in domeniul roboticii, flexibilitatea asigurand precizia si rapiditatea operatiunilor.

La randul ei, flexibilitatea deosebita a sistemului robotizat se datoreaza principiilor originale care stau la baza solutiilor functionale si constructive ale componentelor mecanice; pe baza lor sunt definite obiectivele specifice si directiile tematice:

– actionarea sistemului;
– interschimbabilitatea automata, acolo unde este cazul, caracteristica realizata prin tipizarea mecanismului de cuplare mecanica, energetica si informationala;
– cuplarea mecanica automata a portsarcinii cu bratul mecanic;
– prinderea reglabila si ferma a pachetelor (lazilor) care urmeaza a fi paletizate cu bratul mecanic, obiectiv realizat prin alegerea sistemului de bazare si fixare;
– orientarea suporturilor prin activarea unui numar cat mai redus de miscari pentru realizarea functiilor de cuplare si decuplare, functii care impun deplasari precise, eventual, cu viteza redusa.

Cabina multifunctionala este realizata cu scopul de a raspunde cerintelor de securitate si ofera o abordare sigura a proceselor de lucru in conditii grele pentru atenuarea vulnerabilitatii si combaterea riscului accidentelor. Procesele de lucru, care se desfasoara in interiorul cabinei, sunt cele cu grad ridicat de risc care necesita incinte si/sau echipamente speciale de lucru. Cabina multifunctionala este echipata cu platouri rotative, un robot multiax, un sistem de comanda integrat a proceselor, instalatia electrica de actionare si camera de luat vederi.

Sistemul software

Poate cel mai important element este sistemul software de operare a robotului in sine, de acesta depinzand, in buna masura, eficienta intregului echipament. Sistemul de operare a robotului este un cadru de software dezvoltat pentru robot, fiind controlat, la randu-i, de sistemul computerizat central. Functionalitatea lui se manifesta in cadrul unui grup eterogen. Noutatea, oferita de Laboratorul de Inteligenta Artificiala Stanford, vine din faptul ca pachetul software este individualizat. Tema de cercetare a debutat in anul 2007, rezultatele fiind prezentate in cadrul unei comunicari la Anuga FoodTec-Koln, din acest an.

Programul asigura functionarea sistemului de operare a robotului prin abstractizarea hardware-ului, aceasta facilitand un control scazut de control al echipamentului, punerea in functionare a aplicatiilor frecvent utilizate, administrand totodata mesajele de trecere dintre procesele fiecarei etape, precum si pachetele de operatiuni. Aceste avantaje sunt posibile datorita arhitecturii optimizate a graficului de prelucrare a datelor din nodurile de date care parvin de la senzorii multiplex, senzorii de control, de repaus, planificare, actionare etc. Baza de date (biblioteca) este orientata similar unui sistem Unix-Ubuntu Linux, Fedora si Mac OS X fiind considerate experimentale.

Sistemul software are doua fete de baza: cel descris mai sus, precum si Ros-pkg, in fapt, o suita de utilizari organizata potrivit unor pachete informationale care pun in aplicare functionalitatea robotului, localizarea simultana si cartografierea pachetelor ce urmeaza a fi paletizate, planificarea, perceptia, simularea etc. Pachetele Ros-pkg sunt licentiate ca o varietate de licente open source.

Zonele de actiune a programului de control

Concret, software-ul controleaza masterul de coordonare a robotului, culegerea si editarea de date (imagini stereoscopice, laser, control, actionare, contact etc.), multiplexarea informatiilor, crearea si distrugerea nodurilor de date, distribuirea perfecta a nodurilor, permitand functionarea multi-core, a multiprocesorului, GPU si a clusterelor, coordonarea parametrilor serverului, testarea sistemelor, perceptia, identificarea obiectelor, segmentarea si recunoasterea, interfata de recunoastere, gesturile de recunoastere a robotilor, propunerea de urmarire, miscarea bratului robotizat, structura de miscare, viziunea stereo si perceptia de adancime, mobilitatea robotica, planificarea, controlul, prinderea pachetului, asezarea.

In functie de modul in care sunt concepute, sistemele robotizate de paletizare pot fi prevazute cu linii preliminare de ambalare sau nu, precum si cu puncte de incarcare a pachetelor, lazilor, cutiilor etc., ce urmeaza a fi paletizate. In cazul in care sistemul dispune de o linie preliminara de ambalare, computerul central va coordona intregul lant de operatiuni, ambalarea in sine fiind controlata, la randu-i, de un software separat, conceput potrivit caracterului fiecarui produs in parte.

Anuga FoodTec, locul tehnologiei de varf

Targul de tehnologie din domeniul industriei alimentare, Anuga FoodTec, desfasurat la Köln, a fost locul in care s-au reunit cele mai reprezentative companii de pe plan mondial. In sectiunea destinata tehnologiilor de ambalare, aproape in totalitate au fost prezentate sisteme robotizate. Dintre companiile prezente, amintim Fanuc, Ecoma, Mectra, Europak, Parker Robotics etc.

Dintre acestea, am putut evidentia standul companiei italiene Mectra, acolo unde a fost expus sistemul de paletizare KompactGenius. Lider in conceperea si productia de roboti destinati ambalarii si paletizarii, Mectra isi caracterizeaza produsul prin usurinta in utilizare, flexibilitate inalta si costuri foarte reduse, fapt care il face accesibil chiar si companiilor romanesti interesate de asa ceva. KompactGenius actioneaza in spatii restranse, flexibilitatea ridicata oferind posibilitatea configurarii operatiunilor in functie de necesitatile beneficiarilor.

Sistemele KompactGenius dispun de un executor de tip clever, recunoscand imaginile, identificand matricele de paletizare, autocorectandu-si miscarile, fapt care elimina reprogramarea digitala.

In schimb, fata de compania italiana, cei de la Fanuc au prezentat o linie completa, de mari dimensiuni, prevazuta inclusiv cu linii de incarcare, ambalare, transport si, finalmente, paletizare. Sistemul multifunctional de operare este coordonat de un computer central, care supravegheaza fiecare etapa in parte, eficienta in exploatare fiind de necontestat. La randu-le, cei de la Europack au expus un echipament robotizat de paletizare a ambalajelor de mari dimensiuni, ideal pentru paletizarea conservelor sau a lazilor cu peste congelat, carcase etc.

Cu siguranta, aceste echipamente sunt deosebit de costisitoare pentru multi dintre procesatorii sau angrosistii din Romania. Insa, utilitatea investitiei intr-un asemenea sistem este incontestabila, acolo unde acesta se preteaza. Avantajele in utilizare sunt evidente, sistemele robotizate permitand realizarea de economii importante si cresterea profitabilitatii.

3R Green: Putem atinge noile obiective de colectare și reciclare?
Autor: meatmilk  /   miercuri, 14 noiembrie 2018

(Comunicat) Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 74/2018 din 17 iulie 2018 aduce  numeroase modificari  legislative in domeniul gestionarii ambalajelor  si  deseurilor  de  ambalaje,  avand  ca  scop  alinierea  legislatiei  Romaniei  la  cea  europeana  prin  impunerea  unor  decizii  economice  precum  ”plateste ...

Rusia a semnat acordul cu China pentru comerțul cu carne de pasăre
Autor: Maria Demetriad  /   miercuri, 14 noiembrie 2018

Rusia a înregistrat o creștere a exporturilor de carne pe parcursul anului 2018, iar această creștere ar putea să se accelereze în 2019, odată cu deschiderea recentă a pieței chineze pentru companiile de păsări din țară.   Din ianuarie până în august 2018, Rusia a exportat carne și produse secundare în valoare totală...

Parmalat va cumpăra Kraft Heinz Cheese-Canada, pentru 1,62 miliarde de dolari
Autor: meatmilk  /   miercuri, 14 noiembrie 2018

Grupul Parmalat face investiții semnificative în producția canadiană de lactate, prin achiziționarea diviziei de brânzeturi Kraft Heinz Canada, inclusiv a mărcilor Cracker Barrel, P'tit Quebec și aMOOza.   Parmalat, controlat de Lactalis-Franța, a anunțat că va adăuga mai multe branduri noi în portofoliul său, odată cu...

Drupa 2020: Tendințe în tehnologia imprimării ambalajelor
Autor: Ilie Stoian  /   miercuri, 14 noiembrie 2018

AIPIA (Asociația Industriei de Ambalaje Active & Inteligente), colaborează intens cu organizatorii târgului cu Drupa 2020, pentru a prezenta ultimele tendințe și tehnologii Active & Intelligent Packaging.   În acest sens, Eef de Ferrante, CEO al AIPIA, a vorbit în cadrul Congresului Mondial al Asociației, care s-a...

Prima conferință dedicată evaluării on-going a PNDR 2014-2010
Autor: meatmilk  /   miercuri, 14 noiembrie 2018

(Comunicat) Domnul Secretarul de Stat Alexandru Potor a participat la prima conferință dedicată evaluării on-going a PNDR 2014-2020 în perioada 2017-2020.   Au mai fost prezenți la eveniment directorul general adjunct al Autorității de Management pentru Programul Național de Dezvoltare Rurală, Carmen Boteanu, experți din...