Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Sistemul antigrindină acoperă 270.000 de hectare din două milioane

Autor: Meat MIlkmarți, 15 iulie, 2014

(Agerpres) Sistemul antigrindină din România este funcţional pe o suprafaţă de 270.000 de hectare de culturi agricole, dar suprafaţa totală care ar trebui protejată de pagubele provocate de căderile de grindină se ridică la două milioane de hectare.

„În momentul de faţă, protejăm 270.000 de hectare cu culturi agricole, 180.000 de hectare pe zona Prahova şi Buzău şi alte 90.000 de hectare în zona Iaşiului, dar la nivel de ţară sunt două milioane de hectare de culturi agricole valoroase din punct de vedere economic pentru agricultură. Conform legii, sistemul antigrindină şi de creştere a precipitaţiilor va fi extins la nivel naţional pe toată suprafaţa până în anul 2024”, a declarat Gheorghe Căunei, directorul Direcţiei Antigrindină din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Potrivit acestuia, în zonele unde sunt lansate rachete antigrindină (vectori cu ioni de argint), protecţia culturilor este de 80-90% pe un areal de 15-20 de kilometri pătraţi. În prezent, sunt 14 puncte de lansare a rachetelor în unitatea de la Prahova, şapte la cea din Iaşi şi 11 la unitatea din Vrancea. În funcţie de studiile realizate în ultimii trei ani, au fost lansate circa 400-500 de rachete antigrindină în zonele Prahova şi Buzău şi în jur de 100 în zona Iaşului.

Hotărârea de Guvern referitoare la aprobarea obiectivelor etapei a XV-a a Programului de realizare a Sistemului naţional antigrindină şi de creştere a precipitaţiilor pe perioada 2010-2024 precizează că fondurile prevăzute în această etapă sunt de 6,8 milioane de lei, în creştere faţă de etapa anterioară când s-au alocat 6,3 milioane lei. „Aproape jumătate din aceste fonduri, circa 3 milioane de de lei, vor fi alocate pentru executarea şi dotarea proiectelor tehnice, execuţie de lucrări, achiziţie de echipamente şi dotări pentru Unitatea de Combatere a Căderilor de Grindină Moldova 2 Vrancea”, a spus Căunei.

În 2015, Frigoexpres va avea o creștere de 10 %
Autor: Maria Demetriad  /   vineri, 16 ianuarie 2015

În anul 2015, compania de transport Frigoexpres va avea o creștere de 10 % a afacerilor, a declarat Florian Mihuţ, Directorul General şi acţionarul majoritar al transportatorului orădean, la acest lucru urmând să contrinuie noile contracte semnate în Germania, Franţa şi Elveţia.   „Anul trecut l-am terminat cu o cifră de...

Afacerile VPK Packaging-Salonta vor trece de 23 de milioane de euro
Autor: Maria Demetriad  /   joi, 15 ianuarie 2015

Afacerile VPK Packaging-Salonta vor trece de 23 de milioane de euro, în 2015. Mai precis, producătorul belgian de ambalaje din carton VPK Packaging, care deţine pe piaţa locală două fabrici la Salonta, judeţul Bihor, şi-a bugetat pentru anul 2015 o cifră de afaceri de 23,6 mil. euro, mai mult cu 13% faţă de anul trecut, în principal pe...