Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Sistemul fiscal, criticat de fermieri

Autor: Meat MIlkluni, 1 septembrie, 2014

“Tratamentul fiscal aplicabil din acest an veniturilor din arendă obţinute de persoanele fizice este unul halucinant, ce nu are nimic de-a face cu ceea ce se întâmplă în agricultura reală”, a declarat Costel Hâncu, economist şi administrator al unei societăţi agricole din judeţul Galaţi, pentru Agroinfo.

Fermierul aduce în discuţie problema calculării, reţinerii şi virării contribuţiilor de asigurări sociale de sănătate în cazul arendării terenurilor. Potrivit legii, începând cu 2014, contribuţia la asigurările sociale de sănătate (CASS) se determină prin aplicarea cotei de 5,5% asupra bazei de calcul. Baza lunară de calcul a CASS pentru arendator este diferenţa dintre venitul brut şi cheltuiala deductibilă determinată prin aplicarea cotei de 25% asupra venitului brut şi nu poate fi mai mică decât un salariu de bază minim brut pe ţară, dacă acest venit este singurul asupra caruia se calculează contribuţia.

De asemenea, pentru arendator, obligaţia reprezentând contribuţia individuală de asigurări sociale de sănătate se calculează prin aplicarea cotei de 5,5% asupra bazei de calcul, se reţine şi se virează de către arendaş până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care au fost plătite veniturile.

„Dacă un om deţine 10 ari de teren, eu nu am cum să-i reţin CASS pentru salariul minim pe economie, adică de 900 de lei!! După un simplu calcul, la arenda de 600 kg de grâu/ha pe an, ar trebui să primească 60 de kilograme sau contravaloarea în bani de 36 lei, (anul acesta kilogramul de grâu s-a vândut cu 0,60 lei!) Cota contribuţiei asigurărilor sociale de sănătate calculată este de 37 lei. La aceasta se adaugă şi impozitul pe venit, care este de 4 lei! Aşadar, omul nostru trebuie să mai aducă 5 lei de acasă pentru a fi la zi cu dările la stat!”, a explicat Costel Hâncu.(Mai multe, pe www.agroinfo.ro)

Recomandările DVSSA-Sibiu pentru crescătorii de ovine
Autor: Maria Demetriad  /   joi, 15 ianuarie 2015

Activitarea de reproducţie (monta şi obţinerea de miei prin fătări în campanii organizate) reprezintă o etapă prioritară în tehnologia de creştere a ovinelor care asigură venituri importante prin vânzarea de miei vii, carne de miel, precum şi creşterea efectivului, sau înlocuirea animalelor reformate sau moarte, se arată într-o...

Controlul și eliminarea IVEMP în creșterea porcilor
Autor: Meat MIlk  /   miercuri, 14 ianuarie 2015

Infecția cu virusul encefalomiocarditei porcului – IVEMP (Encefalomyocarditis virus – EMPV) este o boală infecțioasă virală întâlnită la porcine de toate vârstele, îndeosebi la grupele de tineret porcin, fiind evidențiată printr-o mortalitate ce variază între 10% și 100%. Produsă de un cardiovirus, boala afectează deseori...