Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Situația interprofesionalelor, discutată la MADR

Autor: Ilie Stoianvineri, 5 aprilie, 2013

La sediul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a avut loc seminarul naţional „OIPA (Organizaţiile Interprofesionale pentru Produsele Agroalimentare) în sprijinul actorilor pe filiere agroalimentare de produs”. Lucrările seminarului au fost deschise de secretarul general Daniel Ionescu şi de secretarul de stat Valentin Şoneriu, iar din cadrul ministerului au participat membrii Comitetului OIPA, precum si reprezentanţi ai Direcţiei Generale Politici şi Strategii Agricole, ai Direcţiei Generale de Industrie Alimentară, ai Direcţiei Generale de Dezvoltare Rurală etc.

Au fost punctate rolul şi importanţa strategiilor sectoriale pe filierele de produs, s-a prezentat strategia OIPA pe sectorul carne de pasăre, ouă şi produse procesate din acestea – de către Uniunea Crescătorilor de Păsări din România, precum şi strategia Organizaţiei Naţionale Vitivinicole – ONIV. OIPA Cereale şi OIPA PRODCOM – Filiera Legume Fructe au prezentat modelele de acorduri interprofesionale, subliniind implicaţiile în organizarea şi funcţionarea pieţei produselor agro-alimentare pe filiere de produs.

Pe agenda seminarului s-au regăsit şi dificultăţile întâmpinate în constituirea OIPA pe filiere de produs, mai exact pe filiera plante medicinale şi produse procesate, pe filiera produselor ecologice şi a produselor procesate din acestea şi pe filiera carne de porc şi a produselor procesate. S-au mai pus în discuţie şi problemele întâmpinate de alte filiere în curs de constituire – miere şi produse apicole, carne şi lapte de ovine şi caprine, etc.

Ideea centrală a acestui seminar a fost necesitatea adaptării legislaţiei privind organizaţiile interprofesionale pentru produsele agroalimentare. În acest sens, s-a realizat un schimb de experienţă şi s-au făcut propuneri pentru a îmbunătăţi cadrul legislativ şi a veni în sprijinul celor care sunt în curs de constituire. În prezent sunt patru OIPA recunoscute (pentru carne de pasare, oua şi produse procesate; vie-vin; cereale şi legume-fructe).

Achim Irimescu, secretar de stat în cadrul MADR, s-a alăturat participanţilor la dezbatere şi a întărit ideea că reprezentanţii Ministerului Agriculturii doresc simplificarea procedurilor legislative, însă acestea trebuie armonizate cu cadrul legislativ european. Pentru a facilita dialogul instituţional dintre Ministerul Agriculturii şi Organizaţiile Interprofesionale, Achim Irimescu consideră oportună desemnarea de specialişti din cadrul MADR pe fiecare produs în parte pentru a facilita comunicarea cu reprezentanţii OIPA. De asemenea, secretarul de stat a subliniat importanţa întâlnirilor periodice între cele două parţi implicate, întrucât numai prin dialog instituţional şi schimb de informaţii pertinente se pot găsi mai uşor soluţii. A mai precizat că OIPA nu se pot finanţa din fonduri europene, cel puţin deocamdată, deşi acestea pot juca un rol important în cadrul filierelor pe produs. Participanţii au subliniat necesitatea includerii în OIPA şi a reprezentanţilor sectorului comercial. (Biroul de Presă al MADR)

Carnea de porc, primul loc în Top-ul importurilor
Autor: Maria Demetriad  /   luni, 19 ianuarie 2015

Carnea de porc a ocupat primul loc în Top-ul importurilor de produse agroalimentare, în primele 10 luni ale anului 2014 Carnea de porc a ocupat primul loc în topul importurilor de produse agroalimentare în perioada 1 ianuarie - 31 octombrie 2014 cu o cantitate de 129.000 de tone, în creştere cu 7 procente faţă de aceeaşi perioadă din...

Cris Tim va investi 5 mil. de euro în dezvoltarea producției ready-meal
Autor: Maria Demetriad  /   vineri, 16 ianuarie 2015

Cris Tim va investi 5 milioane de euro în dezvoltarea producției ready-meal, segment care a crescut cu 30% anul trecut, a declarat Radu Timiş, preşedintele grupului. Totodată, activitatea companiei se va extinde și în zona vinificației, investind alte 2,5 milioane de euro în ”Crama Butic”. "În acest an investim aproximativ 3...

Situația interprofesionalelor, discutată la MADR

Autor: vineri, 5 aprilie, 2013

La sediul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a avut loc seminarul naţional „OIPA (Organizaţiile Interprofesionale pentru Produsele Agroalimentare) în sprijinul actorilor pe filiere agroalimentare de produs”. Lucrările seminarului au fost deschise de secretarul general Daniel Ionescu şi de secretarul de stat Valentin Şoneriu, iar din cadrul ministerului au participat membrii Comitetului OIPA, precum si reprezentanţi ai Direcţiei Generale Politici şi Strategii Agricole, ai Direcţiei Generale de Industrie Alimentară, ai Direcţiei Generale de Dezvoltare Rurală etc.

Au fost punctate rolul şi importanţa strategiilor sectoriale pe filierele de produs, s-a prezentat strategia OIPA pe sectorul carne de pasăre, ouă şi produse procesate din acestea – de către Uniunea Crescătorilor de Păsări din România, precum şi strategia Organizaţiei Naţionale Vitivinicole – ONIV. OIPA Cereale şi OIPA PRODCOM – Filiera Legume Fructe au prezentat modelele de acorduri interprofesionale, subliniind implicaţiile în organizarea şi funcţionarea pieţei produselor agro-alimentare pe filiere de produs.

Pe agenda seminarului s-au regăsit şi dificultăţile întâmpinate în constituirea OIPA pe filiere de produs, mai exact pe filiera plante medicinale şi produse procesate, pe filiera produselor ecologice şi a produselor procesate din acestea şi pe filiera carne de porc şi a produselor procesate. S-au mai pus în discuţie şi problemele întâmpinate de alte filiere în curs de constituire – miere şi produse apicole, carne şi lapte de ovine şi caprine, etc.

Ideea centrală a acestui seminar a fost necesitatea adaptării legislaţiei privind organizaţiile interprofesionale pentru produsele agroalimentare. În acest sens, s-a realizat un schimb de experienţă şi s-au făcut propuneri pentru a îmbunătăţi cadrul legislativ şi a veni în sprijinul celor care sunt în curs de constituire. În prezent sunt patru OIPA recunoscute (pentru carne de pasare, oua şi produse procesate; vie-vin; cereale şi legume-fructe).

Achim Irimescu, secretar de stat în cadrul MADR, s-a alăturat participanţilor la dezbatere şi a întărit ideea că reprezentanţii Ministerului Agriculturii doresc simplificarea procedurilor legislative, însă acestea trebuie armonizate cu cadrul legislativ european. Pentru a facilita dialogul instituţional dintre Ministerul Agriculturii şi Organizaţiile Interprofesionale, Achim Irimescu consideră oportună desemnarea de specialişti din cadrul MADR pe fiecare produs în parte pentru a facilita comunicarea cu reprezentanţii OIPA. De asemenea, secretarul de stat a subliniat importanţa întâlnirilor periodice între cele două parţi implicate, întrucât numai prin dialog instituţional şi schimb de informaţii pertinente se pot găsi mai uşor soluţii. A mai precizat că OIPA nu se pot finanţa din fonduri europene, cel puţin deocamdată, deşi acestea pot juca un rol important în cadrul filierelor pe produs. Participanţii au subliniat necesitatea includerii în OIPA şi a reprezentanţilor sectorului comercial. (Biroul de Presă al MADR)

Transavia controlează integral lanțul de producție
Autor: Meat MIlk  /   joi, 22 ianuarie 2015

Transavia controlează integral lanțul de producție, ca urmare a investițiilor făcute în ultima perioadă, fapt care contribuie la menținerea companiei în poziția de lider al aviculturii românești. Primul pas a fost efectuat în anul 2011, când Transavia a înființat Divizia vegetală, devenind prima companie producătoare de carne din...

Khaled El Solh, Caroli Foods: Dorim o creștere de peste 10 %
Autor: Maria Demetriad  /   miercuri, 21 ianuarie 2015

”Dorim o creștere de peste 10 %, a declarat domnul Khaled El Solh, CEO al companiei Caroli Foods, într-un interviu acordat publicației Magazinul Progresiv, după ce, pentu anul trecut, a fost raportată o creştere de 20% a profitabilităţii, iar cifra de afaceri a depăşit pragul de 80 milioane euro în 2014. Referindu-se la evoluția...

Consumul mediu anual de pește din România este de 4-5 kg
Autor: Maria Demetriad  /   miercuri, 21 ianuarie 2015

Consumul mediu anual de pește din România este de 4-5 kg, de opt ori mai mic decât, de exemplu, în Spania sau Franța. Din totalul consumului, doar 13% din peştele de pe piaţă este pescuit în apele româneşti sau crescut în fermele piscicole din ţara noastră. În condițiile în care 87 % din pește este importat, ajung în magazine...

Carnea de porc, primul loc în Top-ul importurilor
Autor: Maria Demetriad  /   luni, 19 ianuarie 2015

Carnea de porc a ocupat primul loc în Top-ul importurilor de produse agroalimentare, în primele 10 luni ale anului 2014 Carnea de porc a ocupat primul loc în topul importurilor de produse agroalimentare în perioada 1 ianuarie - 31 octombrie 2014 cu o cantitate de 129.000 de tone, în creştere cu 7 procente faţă de aceeaşi perioadă din...

Cris Tim va investi 5 mil. de euro în dezvoltarea producției ready-meal
Autor: Maria Demetriad  /   vineri, 16 ianuarie 2015

Cris Tim va investi 5 milioane de euro în dezvoltarea producției ready-meal, segment care a crescut cu 30% anul trecut, a declarat Radu Timiş, preşedintele grupului. Totodată, activitatea companiei se va extinde și în zona vinificației, investind alte 2,5 milioane de euro în ”Crama Butic”. "În acest an investim aproximativ 3...