Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Situația pestei porcine africane analizată în Consiliul consultativ- ANSVSA

Autor: Meat MIlkvineri, 7 martie, 2014

Acţiunile ANSVSA de prevenire a apariţiei pestei porcine africane în România au continuat şi astăzi, prin convocarea unei şedinţe de lucru a Consiliului consultativ.

Pentru menţinerea unui nivel ridicat de conştientizare şi de alertă timpurie în cazul unei suspiciuni de boală, a avut loc şedinţa reunită a Grupurilor de lucru “Sănătatea şi bunăstarea animalelor” şi “Carne şi produse din carne“, din cadrul Consiliului consultativ al ANSVSA.

Scopul acestei şedinţe a fost prezentarea unor subiecte legate de pesta porcină africană şi de conduita aplicabilă, incluzând menţinerea unui nivel ridicat de conştientizare şi de alertă timpurie în cazul unei suspiciuni de boală în rândurile agenţilor economici din industria cărnii de porc, ale producătorilor de carne de porc, ale administratorilor paznicilor de vânătoare şi vânătorilor etc., referitoare la:

  • · Avertizarea şi alertarea timpurie;
  • · Biosecuritatea în fermele de suine;
  • · Mişcarea animalelor în cadrul comerţului intracomunitar cu suine;
  • · Instruirea administraţiei implicate în controlul şi combaterea bolilor majore la animale, a medicilor veterinari oficiali şi de liberă practică împuterniciţi, în vederea depistării şi notificării precoce a cazurilor de boală;
  • · Trasabilitatea animalelor vii, a cărnii şi a produselor din carne de porc provenite din comerţul intracomunitar.

Datorită circulaţiei libere a animalelor vii în cadrul comerţului intracomunitar cu animale vii, produse şi subproduse de origine animală, a migraţiei porcilor mistreţi, este esenţială colaborarea atât cu celelalte instituţii competente ale statului, dar şi cu operatorii economici din domeniu, asociaţii de crescători de animale, admistratori ai fondurilor de vânătoare etc.

La această întâlnire au participat reprezentanţi ai Ministerului Agriculturii, Departamentului pentru Ape, Păduri şi Piscicultură din cadrul Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice, Direcţiei Generale a Vămilor din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, ai asociaţiilor crescătorilor de porci, producătorilor de furaje pentru animale şi ai operatorilor din industria alimentară.

Membrii Consiliului Consultativ au fost informaţi despre planul de masuri şi acţiuni privind pesta porcină africană, elaborat de ANSVSA, care a fost validat in sedinta Consiliului Ştiiţific din data 04.03.2014.

S-a concluzionat că, viteza de intervenţie trebuie să fie foarte rapidă pentru a preîntâmpina răspândirea bolii fiind necesară o bună comunicare, atât cu Statele Membre UE, cât şi cu administraţia veterinară naţională, fermieri, producători, cât şi cu media.

De asemenea, este necesară organizarea de vânători de extracţie pentru porcii mistreţi din Delta Dunării, pe toată perioada anului, în vederea prelevării de probe pentru a avea eşantioane reprezentative pentru programul de supraveghere.

Se extind controalele de sănătate la importul de porci din SUA și Canada
Autor: Meat MIlk  /   luni, 15 decembrie 2014

În urma deciziei Comisiei Europene luată săptămâna trecută, se extind controalele de sănătate asupra importurilor de porci vii din SUA și Canada, până la 31 octombrie anul viitor (2015) ca urmare a  preocupărilor legate de cazurile numeroase ale virusului diareei porcine epidemice (DPE). În luna iulie, Bruxelles-ul a impus re guli...

Laringotraheita infecțioasă aviară
Autor: Meat MIlk  /   vineri, 12 decembrie 2014

Laringotraheita infecțioasă aviară (LTI) este o boală infectocontagioasă endemică, care afectează îndeosebi găinile și fazanii, cu evoluție acută, caracterizată clinic prin tulburări respiratorii grave, iar morfopatologic prin leziuni catarale sau hemoragico-necrotice ale mucoasei laringotraheale.   Importanță,...