Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

Smithfield-Shunangui, pivotul afacerilor cu carne ale Chinei, în România

Autor: Meat MIlkvineri, 22 noiembrie, 2013

China este, poate, una dintre putinele tari in care faptul ca esti originar din Romania produce un anumit confort interlocutorului chinez in varsta de 50 de ani. Zambeste binevoitor si povesteste despre stransa relatie de prietenie – face mentiunea “din trecut” –  dintre cele doua tari, despre filmele istorice romanesti pe care le viziona la mijlocul anilor ’80. Ramasitele acestei inspirate orientari diplomatice romanesti de odinioara inca mai rezoneaza in China.

Chinezii sunt oameni pragmatici iar viitorul pentru ei inseamna parteneriate strategice ce vin cu idei de afaceri sustenabile.

Romania este pe cale de a perfecta un acord de export  pentru carnea de porc catre China.Poate parea ciudat daca se considera ca productia romaneasca acopera doar 50% din necesarul de consum autohton restul provenind din import.

Insa, la o privire mai atenta, se observa ca gigantul incearca sa-si asigure libertatea de schimb cu tari in care Smithfield (companie chinezeasca acum) opereaza. In Europa, pe langa  Romania, Smithfield mai opereaza si in Polonia stat cu care China avea déjà semnat acord pentru export din 2008.

Prin achizitia Smithfield, Shunaghui a devenit cel mai mare producator de porc din lume si fara indoiala, aceasta achizitie are o insemnatate strategica deosebita pentru securitatea alimentara din China.

Poate fi  insa o oportunitate si pentru Romania deoarece interesul Chinei pentru agricultura Romaniei are acum un pivot, un centru de productie important. Cu o corecta strategie si abordare se poate expanda si consolida acest  interes atragandu-se si investitii directe.

China are un potential de dezvoltare in industria alimentara unic. Odata cu urbanizarea masiva a populatiei, preocuparea pentru siguranta alimentara si ridicarea puterii de cumparare,  structura industriei alimentare chineze este intr-un proces de modificare rapid. Asa numitele “wet market” – macelarii in spatiu deschis– dominau piata de desfacere a carnii insa, in contextual actual, companiile de retail si cele integrate, ce isi deschid propriile lanturi de magazine, incep sa domine piata.

Din 2008, China este un net importator de carne de porc. Importuri au loc din diverse state cu care sunt semnate acorduri bilaterale. Fluxul carnii de porc din import se indreapta catre institutii de stat, scoli, restaurante si unitati de procesare. Cantitatea de carne de porc importata este de aproximativ 0.4 milioane tone/an.Trendul catre industrializare este inevitabil. Unitati modern de productie si abatoare/procesare cresc in capacitate si numar, insa China are o nevoie acuta de specialisti si know how.

Romania are o experienta excelenta in industria alimentara cu buni specialisti si companii de success.  Resursa de personal calificat si “know how” din industrie pot fi propuse pentru export si pot face din Romania un partener pentru acest sector.

Din afara, China este automat asociata cuvantului “potential”. Acest potential este cu adevarat semnificativ insa el poate fi exploatat doar intr-o relatie caracterizata prin reciprocitate si realism. Catalin Lapuste, Sr. KAM PIC China

Abatoarele franceze sunt în criză accentuată
Autor: Meat MIlk  /   luni, 19 ianuarie 2015

Abatoarele franceze sunt în criză accentuată, potrivit asociației franceze a cărnii SNIV-SNCP. În urma veștii că abatoarele AIM au fost plasate în administrare judiciară săptămâna trecută, SNIV-SNCP a declarat că embargoul rus impus vara trecută a contribuit la o creștere a presiunii competiționale asupra întreprinderilor din...

China interzice importurile de produse avicole din SUA
Autor: Meat MIlk  /   joi, 15 ianuarie 2015

China interzice importurile de produse avicole din Statele Unite, reacționând la recentele apariții ale unor focare de gripă aviară în SUA, prin interzicerea oricăror importuri de păsări, ouă, carne de pasăre și produse de carne de pasăre din această țară, notează Global Meat.   O declarație comună a Ministerului...