Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Soluție Colsen & Van den Hul, pentru tratarea apelor reziduale din industria cărnii

Autor: Meat MIlkmiercuri, 2 iulie, 2014

În industria alimentara apa este folosită in cantităti mari, rezultand cantitati mari de ape reziduale. Consortiul olandez Colsen si H. van den Hul a gasit o solutie de tratare integrala a acestor ape reziduale. Ape reziduale tratate pot fi aduse la norme NTPA 001 sau 002, sau la calitati care sa le permita refolosirea in procesul de productie. In plus, cu aceasta tehnologie se poate produce energie (biogaz) prin transformarea materiilor organice in metan (CH4, componenta de baza a gazului natural). Energia produsa este sub forma de biogaz care poate inlocui total sau partial gazul natural, folosindu-se ca si combustibil in arzatoare existente, pentru producerea de agent termic. De asemenea biogazul poate fi folosit ca combustibil in motoare de cogenerare pentru producere de energie electrica si agent termic.

 

Tratarea anaerobă a apelor reziduale se aplică ca tehnologie clasica pe scară largă pentru apele cu conţinut ridicat de materii organice (CCOCr >  2 000 mg/l). Tehnologia UASB (Upflow Anaerobic Sludge Blanket = Pătură de bacterii anaerobe într-un flux ascendent al apelor reziduale) este folosită in scopul tratarii apelor reziduale, producerii de biogaz (energie regenerabilă) si în staţiile de epurare pentru scăderea costurilor de exploatare.

 

Componenta Îndepărtare
CCOCr 70% – 90%
N (azot) circa 10%
P (fosfor) circa 10%

 

 

Oportunitățile de sinergie sunt identificate pentru a reduce volumele de apă utilizate și pentru a purifica apa reziduală, cu recuperea de energie și nutrienți. Această abordare oferă, în general, următoarele beneficii:

ü  Eliminarea de carbohidrați, proteine ​​si grăsimi

ü  Conversia azotului proteic în azot amoniacal (NH4+)

ü  Recuperarea energiei prin transformarea materiilor organice în biogaz

ü  Reducerea consumului de energie (biogazul poate înlocui gazul natural)

ü  Reducerea consumului de energie (eliminarea pasului tehnologic de aerare)

ü  Reducerea consumului de apă potabilă

ü  Reducerea cantităţii de ape reziduale

ü  Calitatea efluentului îndeplinește cerințele europene (91/271/EEG)

ü  Minimizarea cantităţii de nămol rezultat

 

Fabrica de produse lactate Covalact din Sfântu Gheorghe a gazduit in 2013 o instalație pilot  cu recuperare de energie si tratarea apelor reziduale in sistem integrat.

  • Tehnologia aplicată procesului are la baza sistemul UASB imbunatatit cu tehnologii de ultima generatie. Ea oferă o soluție economică de protecţie a mediului și asigură o amprenta energetica neutră .
  • In plus, tehnologii complementare pot fi adăugate pentru reutilizarea apelor reziduale şi/sau recuperarea simultană de nutrienți precum K, N, S și P.

 

Aceasta instalatie pilot a fost construita pentru fabrica de lapte Covalact, tehnologia fiind aplicabila in intreg sectorul alimentar.

Daca sunteti interesati ne puteţi contacta la adresa de email n.e.moldovan@kpnmail.nl

Pentru mai multe informatii puteti vizita pagina de website www.hren.ro si www.colsen.eu

În 2015, Frigoexpres va avea o creștere de 10 %
Autor: Maria Demetriad  /   vineri, 16 ianuarie 2015

În anul 2015, compania de transport Frigoexpres va avea o creștere de 10 % a afacerilor, a declarat Florian Mihuţ, Directorul General şi acţionarul majoritar al transportatorului orădean, la acest lucru urmând să contrinuie noile contracte semnate în Germania, Franţa şi Elveţia.   „Anul trecut l-am terminat cu o cifră de...

Afacerile VPK Packaging-Salonta vor trece de 23 de milioane de euro
Autor: Maria Demetriad  /   joi, 15 ianuarie 2015

Afacerile VPK Packaging-Salonta vor trece de 23 de milioane de euro, în 2015. Mai precis, producătorul belgian de ambalaje din carton VPK Packaging, care deţine pe piaţa locală două fabrici la Salonta, judeţul Bihor, şi-a bugetat pentru anul 2015 o cifră de afaceri de 23,6 mil. euro, mai mult cu 13% faţă de anul trecut, în principal pe...