Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Soluție unică de reducere a emisiei de gaze, la Azomureș

Autor: Meat MIlkluni, 6 octombrie, 2014

Şeful Serviciului de Investiţii al SC Azomureş SA, inginer Vasile Stan, a declarat în cadrul unei dezbateri economice pe marginea modernizării fabricii de uree a combinatului mureşean, că după finalizarea investiţiilor de circa 200 de milioane de euro, societatea va deţine o soluţie unică în România pentru reducerea emisiilor de pulberi şi amoniac în atmosferă, informează Adevărul.
„Vorbim de partea de scrubber a instalaţiei de granulare. După granulator, aerul care conţine amoniac şi pulberi de uree este tratat într-un scrubber, un utilaj care la partea de jos spală acest aer cu apă, iar la partea de sus îl spală cu acid azotic. Spălarea cu apă se realizează pentru a purifica aerul de pulberi, iar spălarea cu acid azotic se face pentru a elimina amoniacul din acest aer. După aceea, un ventilator extrage aerul şi printr-un turn de evacuare îl evacuează în atmosferă, aerul fiind curăţat, impur, fără nicio problemă de mediu.

La tehnologia actuală, soluţia de uree cade în turnul de granulare iar în contracurent este răcită şi se formează granulele, şi tot acel praf care iese practic nu este tratat în aşa fel încât să i diminueze cantitatea de pulbere şi de amoniac. La ora actuală în România nu mai există asemenea spălare a aerului după procesul de granulare”, a arătat Vasile Stan, citat de sursele de presă.
Noua tehnologie, implementată de compania cehă Chemoproject Nitrogen, în baza unui contract de 78 de milioane de euro – din totalul investiţiilor de 200 de milioane de euro efectuate de acţionariatul Azomureş – va face ca acest combinat să se încadreze în normele de mediu europene, începând din 1 ianuarie 2016.
În urmă cu doi ani, când Azomureş a fost preluat de compania elveţiană Ameropa, acţionariatul a anunţat investiţii în protecţia mediului, dar şi în creşterea capacităţii de producţie. Pe platforma Azomureş se derulează astfel, începând din 2013, investiţiile din cadrul planului de modernizare a instalaţiilor anunţat în cursul anului 2012, iar cele peste 200 de milioane de euro sunt destinate modernizării celor două fabrici de producere a amoniacului, reconstrucţia fabricii de producere Uree, construirii unei noi staţii de epurare a apelor uzate şi reconstrucţia turnurilor de granulare aferente secţiilor Azotat de Amoniu şi NPK pentru a rezolva problema emisiilor în mediul înconjurător. (Mai multe, pe www.adevarul.ro)

În 2015, Frigoexpres va avea o creștere de 10 %
Autor: Maria Demetriad  /   vineri, 16 ianuarie 2015

În anul 2015, compania de transport Frigoexpres va avea o creștere de 10 % a afacerilor, a declarat Florian Mihuţ, Directorul General şi acţionarul majoritar al transportatorului orădean, la acest lucru urmând să contrinuie noile contracte semnate în Germania, Franţa şi Elveţia.   „Anul trecut l-am terminat cu o cifră de...

Afacerile VPK Packaging-Salonta vor trece de 23 de milioane de euro
Autor: Maria Demetriad  /   joi, 15 ianuarie 2015

Afacerile VPK Packaging-Salonta vor trece de 23 de milioane de euro, în 2015. Mai precis, producătorul belgian de ambalaje din carton VPK Packaging, care deţine pe piaţa locală două fabrici la Salonta, judeţul Bihor, şi-a bugetat pentru anul 2015 o cifră de afaceri de 23,6 mil. euro, mai mult cu 13% faţă de anul trecut, în principal pe...